Живот след живота? Близки до смъртта преживявания каращи ни да се замислим за отвъдното

4749
Живот след живота? Близки до смъртта преживявания каращи ни да се замислим за отвъдното

На теория имаме само пет минути след спиране на сърцето, преди мозъкът да се увреди, но това не винаги е вярно. Някои хора са били в клинична смърт за по-дълго от 5 минути и мозъците им все пак остават непокътнати. Ново проучване върху пациенти с инфаркт сочи, че 46% от тях са имали спомени от времето, през което са били в клинична смърт.Два процента също биха могли точно да опишат събития случили се през това време. Според изследователите тези резултати предполагат, че съзнанието присъства отвъд точката, в която учените могат да го открият.

Много хора вярват, че момента на смъртта е, когато сърцето спре да бие, когато дишането спре, и когато мозъкът спре да работи поради липса на кръвен поток. Въпреки това, от 1960 г., лекарите използват съвременни методи CPR за рестартиране на сърцето, което позволява на хората да прескочат този традиционен праг на смъртта. Хиляди, ако не и милиони хора вече са преживели момента след смъртта, което кара учените да мислят, че клетките на мозъка не се разпадат веднага, след като спре да функционира, а това отнема известно време. Дори часове може да минат, докато всички индивидуални неврони умрат.

Най-добрите цени за профилактични прегледи в България може да намерите само в Ofertomat.bg

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Настоящото проучване е на базата на четиригодишни наблюдения и интервюта в три етапа, чрез които изследователите тестват точността на разказите за зрителни и слухови спомени по време на спиране на сърдечната дейност.

Сред 2,060 души, коитоса получили инфаркт,330 оцеляват и от тях 140 съобщават за поне частично съзнание в момента на реанимация. Почти половината (46 процента) са имали спомени свързани със: страх; животни / растения; ярка светлина; насилие / преследване; дежа ву; семейство; и си припомнят събития след спирането на сърдечната дейност. Два процента описват точно всички събития случили се по време на тяхната реанимация.

Според изследователите това е качествено различен тип памет. По време на спиране на сърдечната дейност, мозъкът не функционира; Въпреки това, много хора са излезли от тялото и са възприемали това, което се случва около тях. Това предполага че, умът и мозъкът могат да се разделят.

А някой от вас имал ли е подобни преживявания?


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се