Знаете ли, че басейнът може да ни разболее от рак?

4239
Знаете ли, че басейнът може да ни разболее от рак?

Лято е и басейните са отворени - време за плаж и плуване. Но внимавайте!

Защото ако плувате твърде много, това може и да ви навреди. Учените са установили, че прекаленият досег с хлорирана вода може да повиши риска от развитие на рак на пикочния мехур. Така че - внимавайте, когато сте решили да прекарате уикенда в басейна.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Не прекалявайте със стоенето и плуването в него. Причината за увеличение риск от рак учените обясняват с факта, че канцерогенните химикали трихалометани (THMs), създадени като страничен продукт на хлорираната вода, се абсорбират през кожата.

Така, ако често плувате в басейн или често си правите вана, това може да ви разболее от рак. Успокояващото е, че можете да си помогнете като пиете нехлорирана вода. Това съветва д-р Джема Кастано от Центъра за изследване на околната среда и епидемиологията в Испания.

Все пак, в резултат на къпането по-често и по-дълго с хлорирана вода, както и използването на басейни, с високо съдържание на хлор във водата, се увеличава риска от излагане на канцерогенни химикали.

Изследването е направено на базата на проучване от д-р Джема Кастано и колегите й, като екипът е наблюдавал 1270 души, изложени на хлорирана вода в Испания.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се