Знаете ли колко е опасно за здравето ви да пускате климатика в колата веднага?

6733
Знаете ли колко е опасно за здравето ви да пускате климатика в колата веднага?

Лятото е вече тук, а с него и жегите. Всеки, който е шофьор, знае много добре неприятното чувство, когато влезе в колата си през летните месеци. Вътре е буквално като в сауна. И всеки бърза да пусне климатика, за да се охлади.

Но знаете ли, че това е изключително опасно за вас?

Всеки път, когато влизате в колата и включвате веднага климатика, вие поставяте здравето си в опасност. Защо ли? Защото когато колата е заключена и затворена, тя натрупва около 400 до 800 мг на бензол. Това количество значително се увеличава, ако колата е паркирана на слънце при температура над 16 градуса - нещо, което често се случва в летните месеци.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тогава количеството бензол в колата може да стигне до 2 000-4 000 мг, което е 40 пъти повече от допустимото ниво.

Но какво следва от това?

Когато сте в колата, вие вдишвате бензола, а този токсин е изключително вреден за вашето здраве - уврежда бъбреците, костите и черния ви дроб. Седейки в колата със затворени прозорци - нещо, което правим, когато пускане климатика, пък от своя страна увеличава количеството вдишан бензол. Така че, преди да запалите колата и тръгнете да включвате климатика - оставете прозорците на колата отворени за няколко минути.

Най-добре е да отворите две срещуположни врати - например, предната лява врата и задната дясна. Така за по-малко от 2 минути ще успеете да охладите цялата кола. Освен това ще проветрите колата и всички вредни вещества, включително е така опасния бензол, ще се изпарят. Тогава вече съвсем спокойно можете да включите и климатика и да затворите всички прозорци, спокойни, че няма да си навредите.

Медицинското обяснение

Всичко това си има и медицинско обяснение. А то е: резултатите от изследването показват, че преди да започне да се охлажда въздуха в колата, климатикът започва да работи като първоначално "върти" вътре в колата въздуха, който се е нагрял, докато е колата е била затворена.

Оттам се е нагрял и бензолът, което както стана ясно, увеличава обема му. Затова дори и да не усетите миризма на нагрята пластмаса, когато влезете в колата си, задължително отворете прозорците за няколко минути и след това завъртете копчето с надпис A/C.

реклама


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се