10 кожни проблема свързани с улцерозен колит

4348
10 кожни проблема свързани с улцерозен колит

Улцерозният колит (УК) спада към автоимунните хронични възпалителни болести на червата (Inflammatory bowel disease - IBD). Засяга дебелото черво, но може да причини и кожни проблеми. Те могат да включват болезнени обриви. Проблемите с кожата засягат около 15 процента от случаите.

Някои от кожните обриви могат да се появят в резултат на възпаление в тялото. Други кожни проблеми свързани с улцерозния колит могат да бъдат причинени от лекарствата, които се приемат за лечението.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Различните видове кожни проблеми, които могат да бъдат причинени особено по време на обостряне на УК са:

1. Еритема нодозум (Erythema nodosum). Най-често срещаният кожен проблем при хора с IBD. Еритема нодозум са подкожни червени възли, които обикновено се появяват по кожата на краката или ръцете. Възлите също могат да изглеждат като натъртване на кожата. Еритема нодозум засяга около 3 до 10 процента от случаите. Наблюдава се повече при жените отколкото при мъжете.

Това състояние понякога има тенденция да се обостря непосредствено преди началото на обострянето на УК. След като УК отново е под контрол Еритема нодозум е вероятно да изчезне.

2. Пиодерма гангренозум (Pyoderma gangrenosum). Вторият най-често срещан проблем с кожата при хора с IBD. Проучване на 950 възрастни с IBD установява, че това състояние засяга 2% от хората с УК. Започва като група от малки мехури, които могат да се разпространяват и комбинират, за да създадат дълбоки язви. Обикновено се вижда на пищялите и глезените, но може да се появи и на ръцете. Може да бъде много болезнено и да причини белези. Язвите могат да се заразят, ако не се поддържат чисти.

Смята се, че Пиодерма гангренозум се причинява от нарушения на имунната система, които също могат да допринесат за УК. Лечението включва високи дози кортикостероиди и лекарства, които потискат имунната система. Ако раните са тежки лекарят може също да предпише прием на лекарства за болка.

3. Синдром на Sweet. Рядко състояние на кожата характеризиращо се с болезнени кожни лезии. Тези лезии започват като малки червени или лилави подутини, които се разпространяват в болезнени клъстери. Обикновено се намират на лицето, шията или горните крайници. Синдромът на Sweet е свързан с активни обостряния на УК.

Синдромът на Sweet често се лекува с кортикостероиди под формата на хапчета или инжекции. Лезиите могат да изчезнат сами, но рецидивът е често срещан и може да доведе до белези.

4. Артритно-дерматитен синдром свързан с червата. Хората, които са изложени на този риск са:

  • скорошна хирургия на червата
  • дивертикулит
  • апендицит
  • хронични възпалителни болести на червата

Лекарите смятат, че това може да бъде причинено от бактерии, което води до възпаление. Малки болезнени подутини, които могат да се образуват в пустули в продължение на един до два дни. Тези лезии обикновено се намират в горната част на гърдите и ръцете. Също така може да причини лезии, които приличат на синини по краката подобно на носеща еритема.

Обикновено лезиите изчезват сами, но може да се върнат, ако УК избухне отново. Лечението може да включва кортикостероиди и антибиотици.

5. Псориазис. Псориазисът е имунно разстройство, което също се свързва с хронични възпалителни болести на червата. Проучване установява, че 5,7% от хората с УК също са имали псориазис. Псориазисът води до натрупване на кожни клетки, които образуват бели или сребърно изглеждащи люспи в повдигнати, червени петна по кожата. Лечението може да включва локални кортикостероиди или ретиноиди.

6. Витилиго. Витилиго се среща предимно при хора с УК и болест на Крон. При витилиго клетките отговорни за производството на пигмента на кожата се унищожават, което води до бели петна по кожата. Тези бели петна по кожата могат да се развият навсякъде по тялото.

Учените смятат, че витилиго също е имунно разстройство. Приблизително 20% с витилиго имат и друго имунно разстройство като например УК. Лечението може да включва локални кортикостероиди или комбинирано хапче и леко лечение с псорален и ултравиолетова А терапия.

7. Пиодерматит-пиостоматит. Обрив с червени пустули (гнойни пъпчици), който може да се спука и да образува надигнати люспести петна по кожата известни като плаки. Обикновено се намира в кожните гънки на подмишниците или слабините. Той е свързан с подобно състояние на кожата известно като пиостоматит, при което пустулите се образуват в устата ви.

Пиодерматит-пиостоматит толкова тясно свързан с УК, че някои хора са диагностицирани с УК едва след като се развият една или двете форми на пиодерматит-пиостоматит. Пустулите обикновено се появяват, след като УК е активен от няколко години.

8. Левкоцитокластичен васкулит. Известен още като васкулит на свръхчувствителност. Възпалението кара малките кръвоносни съдове да се спукат и кръвта да се събере под кожата. Това води до петна с лилав цвят известни като пурпура. Петната могат да бъдат малки или големи петна и обикновено се намират на глезените или краката. В повечето случаи на левкоцитокластичен васкулит кожните лезии изчезват, след като се лекува основният UC.

9. Акне. УК също е свързан с кистозно акне при някои хора. Кистозното акне е болезнен вид акне, което се развива под кожата. Може да се лекува с ретинол или бензоил пероксид. Ако имате кистозно акне или имате УК или сте изложени на висок риск от развитие.

10. Копривна треска. Червени и често сърбящи кожни обриви, които могат да се появят в всяка част от тялото. УК е свързан със случаи на хронична уртикария. Може да е резултат от реакция към лекарства, които се приемат за контролиране на УК. Ако започнете ново лекарство и имате постоянна копривна треска свържете се с Вашия лекар относно алтернативи.

Какво да правите по време на обостряне

Кортикостероидите могат да помогнат при възпалението, което често причинява кожни проблеми. Храненето с добре балансирана диета може да помогне за подобряване на цялостното здраве и може да помогне за предотвратяване на кожни проблеми.

Когато имате обостряне на УК има няколко неща, които можете да опитате:

  • Поддържайте лезиите чисти, за да предотвратите инфекции
  • Дръжте лезиите покрити с влажна превръзка, за да насърчите заздравяването
  • Потърсете Вашия лекар за предписване на антибиотична маз или лекарства за болка, ако е необходимо

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се