Omed.bg
реклама


10 любопитни факта за респираторната система

 
10 любопитни факта за респираторната система

Дихателната система е изградена от няколко органа и структури - трахеята, диафрагмата, белите дробове и алвеолите. Отговорна е за приемането на кислород и изхвърлянето на отпадни продукти от въглероден диоксид.

1. Губите много вода само като дишате. Процесът на дишане позволява да приемате кислорода от който се нуждаят клетките и да изхвърляте отпадъците от въглероден диоксид. Но когато издишате се губи и много вода. Колко вода губите при дишането? Когато са в покой хората губят до 17,5 милилитра вода на час според статия от 2012 г. в списанието Polish Pneumonology and Allergology. Но губите около четири пъти това количество когато тренирате, посочва проучването.

2. Някои хора могат да задържат дъха си повече от 20 минути. Средното време което възрастен може да задържи дъха си е между 30 и 60 секунди. Това ограничение има повече общо с натрупването на подкисляващ кръвта въглероден диоксид отколкото с липсата на кислород който тялото съхранява в мускулни протеини, наречени миоглобин.

Но гмуркачите - хората, които практикуват спорта с гмуркане под вода без да използват екипировка за гмуркане имат различни техники като хипервентилация, за да намалят концентрацията на въглероден диоксид в кръвта. Това им позволява да задържат дъха си за забележително дълго време. Германецът Стиг Северинсен в момента държи рекорда на Гинес за най-дълго гмуркане - през 2010 г. Задържал е дъха си под вода в продължение на 22 минути.

3. Белите дробове са единствените органи, които могат да плават по вода. Белите дробове съдържат около 300 милиона структури подобни на балон наречени алвеоли. Те заместват отпадъците от въглероден диоксид в кръвта с кислород. Напълвайки се с въздух белите дробове се превръщат в единствените органи в човешкото тяло които могат да плават върху вода. Всъщност медицинските специалисти използват така наречения „тест с плаване на белия дроб“ по време на аутопсии.

4. Частиците при кихане може да не пътуват толкова бързо, колкото хората мислят. В миналото проучванията за моделиране са изчислили скоростта на кихане 180 км/ч. На популярната поредица от Discovery Channel "Ловци на митове", домакините Джейми Хайнман и Адам Савидж записаха максимална скорост на кихане от 63 км/ч. Въпреки това, проучване за 2013 г. в списание PLOS ONE установи, че максималната скорост на кихане е дори по-ниска от скоростите, определени на „Ловци на митове". Използвайки високоскоростна камера и LED светлини изследователите открили, че участниците в изследването им са кихали само до 16 км/ч.

5. Обикновената настинка може да бъде причинена от стотици различни вируси. Това е най-разпространеното заболяване на дихателната система и може да е най-често срещаното заболяване известно днес. Това е водещата причина за посещенията на лекар както и за пропуснатите дни от работа и училище според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Само в САЩ има повече от 1 милиард случая на обикновена настинка всяка година. Настинката често се смята за синоним на „риновирус“, вируса, който най-често причинява този вид заболяване. Но всъщност има повече от 200 вируса, които могат да причинят настинка, включително човешкия коронавирус и респираторно-синцитиален вирус.

6. Белите дробове и трахеята са били важни символи в древен Египет. При хора и други животни белите дробове и трахеята трябва да работят заедно, за да осигурят на тъканите и клетките на тялото кислород. Древните египтяни разбирали значението на това сближаване за оцеляването и създали йероглиф, който изобразява белите дробове, прикрепени към трахеята (дихателната тръба), за да символизира единството между горния и долния Египет, което е било необходимо за страната да бъде силна и здрава. Тъй като фараоните са били отговорни за управлението над двете земи, йероглифът на белите дробове-трахята често се намира на артефакти, принадлежащи на фараони, включително дрехи, мебели и бижута.

7. Слоновете имат уникална структура на дихателната система. В дихателната система на бозайниците тънък лист тъкан, наречен плевра, се увива около белите дробове и очертава гръдната кухина. Областта между слоевете на плеврата е известна като плеврално пространство или плеврална кухина и съдържа плеврална течност, която осигурява смазване, тъй като белите дробове се разширяват и свиват. За разлика от всички други бозайници, плевралната кухина на слоновете е изпълнена с жилава съединителна тъкан. Тази необичайна структура позволява на слоновете да шнорхелират и да издържат на разликите в налягането над и под водата, без да разкъсват кръвоносните съдове в лигавицата на дробовете си, според статия от 2001 г. в списание Respiration Physiology.

8. Движението на гърдите по време на дишане не е резултат от движението на въздуха. Когато вдишваме, гърдите се разширяват, когато издишваме, гърдите ни се свиват. Но тези движения в гърдите всъщност не са резултат от запълване на въздух или излизане от белите дробове. По време на вдишването диафрагмата - тънък куполообразен мускул, който разделя гръдната и коремната кухина се свива и се движи надолу, увеличавайки пространството в гръдната кухина. В същото време мускулите между ребрата се свиват, за да издърпат ребрата нагоре и навън. По време на издишването се случва точно обратното.

9. Астмата се е третирала с психотерапия. Съвременната наука е показала, че астмата е хронично заболяване на белите дробове, което причинява възпаление и стесняване на дихателните пътища. Това е физическо заболяване, което може да се изостри от психологически фактори. Между 30-те и 50-те години обаче хората смятат, че корените на астмата са психологически. Следователно, лечението на астма се фокусира главно върху психоанализата. Терапевти дори тълкуват астматичните хрипове на дете като потиснат вик за майка си, според статия от 2005 г. в списанието Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health.

10. Конете дишат само през ноздрите си. За хората дишането през устата идва естествено и лесно. Същото важи и за много други бозайници. Кучетата например се охлаждат. Конете обаче дишат само през ноздрите си. Те имат клапа от тъкан, която образува плътно уплътнение над устната кухина, което не им позволява да дишат през устата си, дори при дихателен дистрес. Когато ядат и поглъщат храна, тази клапа се затваря от носната кухина и отваря устната кухина, което позволява на храната да слиза надолу по фаринкса (горната част на гърлото).

https://www.livescience.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

56

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !