10 мита за сърдечните заболявания

707
10 мита за сърдечните заболявания

Сърдечните заболявания са често срещани, но не са неизбежни. В световен мащаб сърдечните заболявания са причина номер едно за смъртността. Има промени в начина на живот, които всички можем да приложим, за да намалим риска от развитие на сърдечно - съдови проблеми независимо от нашата възраст.

10-те мита за сърдечните заболявания

1. Младите хора не трябва да се притесняват от сърдечни заболявания. Вярно е, че сърдечните заболявания са по - склонни да засегнат хора на възраст над 65 години, но 4-10% от инфарктите се случват при хора под 45 години главно при мъжете. Освен това начинът по който живеем живота си като деца, юноши и възрастни поставя основите за здравето на сърцето с напредване на възрастта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Например храненето с високо съдържание на транс и наситени мазнини или тютюнопушенето бавно увеличават риска от сърдечни заболявания с напредване на възрастта. Промените в начина на живот днес изграждат основата за по - здраво сърце в по - късния етап на живота.

2. Трябва да се избягват упражнения при сърдечно заболяване. Упражнението помага за укрепване на сърдечния мускул и подобряване на притока на кръв по тялото. През август 2020 г. Европейското дружество по кардиология публикува насоки за упражнения при пациенти със сърдечно - съдови заболявания. Проф. Санджай Шарма, който участва в създаването на насоките обяснява и предупреждава:

Вероятността за упражнения предизвикващи сърдечен арест или инфаркт е изключително нисък. Хората които са напълно неактивни и тези с напреднали сърдечни заболявания трябва да се консултират с лекаря си преди да започнат да спортуват."

3. Приемам лекарства за понижаване на холестерола и мога да ям каквото ми харесва. Някои лекарства като статини намаляват нивото на холестерола в кръвта. Това обаче не означава, че човек който приема статини може да консумира храни съдържащи наситени мазнини като прекалява.

Холестеролът се консумира или с храната или се произвежда в черния дроб. Статините блокират ензим в черния дроб, който е необходим за производството на холестерол намалявайки общите нива на холестерола в кръвта. Това обаче означава, че приетият холестерол все още може да проникне в кръвта.

Накратко статините могат просто да преодолеят неблагоприятните ефекти на лоша диета, но лошата диета ще увеличи риска от други независими рискови фактори за сърдечни заболявания като затлъстяване, хипертония и диабет.

4. Сърдечните заболявания протичат в семейството така, че не мога да направя нищо. Ако близките членове на семейството са имали сърдечно заболяване това може да означава, че имате повишен риск. Въпреки това той не е определено със сигурност и има редица начини за намаляване на риска дори за хора, които са генетично предразположени. Те включват здравословна диета, спиране на тютюнопушенето, регулиране на кръвното налягане и редовни упражнения.

Също така си струва да се отбележи, че ако сърдечните заболявания протичат в семейството това може да не е непременно признак на генетична предразположеност. Семействата са склонни да споделят фактори на начина на живот като диета и навици за упражнения като и двете могат да повлияят на риска от сърдечни заболявания.

реклама

5. Витамините могат да предотвратят сърдечни заболявания. Въпреки, че повечето витамини приети в препоръчаните дози е малко вероятно да бъдат вредни за здравето на сърцето няма доказателства, че приемането на някакви витаминни добавки може да намали риска от сърдечни заболявания. И те със сигурност не могат да заменят здравословна диета и редовни упражнения.

Систематичен преглед и мета-анализ търсят връзки между мултивитаминни и минерални добавки и редица сърдечно-съдови резултати включително коронарна болест на сърцето и инсулт. Анализът публикуван през 2018 г., разглежда данни от 18 съществуващи проучвания на 2,019,862 участници. Авторите заключават: Мултивитаминните и минералните добавки не подобряват сърдечно - съдовите резултати в общата популация".

Според Виктория Тейлър водещ в храненето на British Heart Foundation: "Няма преки пътища що се отнася до храненето. Добавките не са заместител на здравословната храна. Може да Ви бъде предписана витаминна или минерална добавка от медицински специалист по други причини, но ние не препоръчваме хората да приемат мултивитамини, за да предотвратят сърдечни и кръвоносни заболявания.

6. Пуша от години, няма смисъл да спирам сега. Това е мит. Пушенето на тютюн е основна причина за сърдечни заболявания. Веднага след като човек спре да пуши ползите за здравето започват. Националния институт по проблеми на остаряването на САЩ публикува:

"Няма значение на колко години сте или колко дълго сте пушили, отказването от цигарите по всяко време подобрява Вашето здраве. Когато се откажете вероятно ще добавите години към живота си, ще дишате по - лесно, ще имате повече енергия и ще спестите пари, ще намалите риска от инфаркт и инсулт и ще подобрите кръвообращението.

7. Сърдечните заболявания засягат само мъжете. Често срещано погрешно схващане е, че само мъжете са засегнати от сърдечни заболявания. Това е мит, тъй като сърдечните заболявания са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените.

Вярно е, че мъжете са склонни да развият сърдечно - съдови заболявания в по - ранна възраст от жените и имат по - голям риск от коронарна болест на сърцето. Жените обаче имат по - висок риск от инсулт. Когато обаче се добавят инсулти които имат сходни рискови фактори, цифрите са още по - сходни между мъжете и жените.

Публикация обяснява: "Въпреки, че честотата на сърдечно -съдови заболявания при жените обикновено е по - ниска отколкото при мъжете, жените имат по - висока смъртност и по - лоша прогноза след остри сърдечно - съдови събития.”

8. Сърдечният арест и инфарктът са еднакви. Те се различават. Сърдечният удар е проблем с кръвообращението. Това се случва когато коронарната артерия която пренася кръвта обогатена с кислород до мускулите на сърцето блокира.

Сърдечният арест е "електрически проблем" при който сърцето спира да изпомпва ефективно кръвта по тялото. Сърдечните арести често са причинени от сърдечен удар.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

По време на инфаркт потърпевшият вероятно ще бъде в съзнание.

По време на сърдечен арест почти винаги е в безсъзнание.

И инфарктът и сърдечният арест изискват спешна медицинска помощ.

9. Кашлицата по време на инфаркт може да спести време. Според някои източници енергично кашляне по време на инфаркт може да спести време и да спаси живот. Публикация преди преди повече от 40 години показва, че пациентите които са имали сърдечен арест по време на артериография в болница и които кашлят на всеки 1-3 секунди остават в съзнание за още 39 секунди. Няма доказателства, че тази техника работи за инфаркти, които не са предизвикани от медицински процедури.

Според Кристофър Алън, старша сърдечна сестра: "Особено важно е когато мислите, че Вие ​​или някой друг имате сърдечен удар е да се обадите на спешна помощ. Парамедиците могат да Ви помогнат, както и ще стигнете до болницата възможно най -бързо.

10. Хората със сърдечни заболявания трябва да избягват да ядат всички видове мазнини. При сърдечно - съдови заболявания със сигурност трябва да намали приемът на наситени мазнини, които се намират в храни като масло, бисквити, бекон и колбаси и частично хидрогенирани, както и транс - мазнини, които се намират в храни като печени изделия, замразени пици, и пуканки за микровълнова.

Въпреки това ненаситените мазнини могат да осигурят ползи. Например има някои доказателства, че омега-3, която е полиненаситена мазнина, може да защити здравето на сърцето.

Американската сърдечна асоциация препоръчва: "Всички възрастни да ядат риба (особено мазна риба) поне 2 пъти седмично. Рибата е добър източник на протеини и е с ниско съдържание на наситени мазнини. Рибите, особено мазни видове като скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, осигуряват значителни количества от двата вида омега-3 мастни киселини приети като кардиозащитни ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Също така препоръчват консумацията на растителни омега-3 мастни киселини. Те могат да бъдат намерени в тофу и други форми на соя, орехи, ленено семе и техните масла, рапично масло.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се