Имат ли връзка сърдечните заболявания с пържените храни

665
Имат ли връзка сърдечните заболявания с пържените храни

Проведен мета-анализ установява, че консумацията на пържени храни е свързана с повишен риск от основни сърдечно-съдови инциденти включително инфаркти и инсулти. Анализът разглежда резултатите от 19 проучвания, 17 от които се отнасят до големи сърдечно-съдови инциденти и 6 от които изследват всички форми на смъртност. Резултатите от анализа са публикувани в списание Heart.

Като цяло западната диета е с високо съдържание на преработени меса, наситени мазнини, рафинирани захари и въглехидрати, ниско съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и морски дарове. Този тип диета се счита за рисков фактор за затлъстяване и диабет тип 2.

В мета-анализа изследователите разглеждат по-специално пържените храни, които преобладават в западната диета и как тези храни влияят върху сърдечното здраве.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ефектите от пърженето

Храните покрити с брашно или панировка и пържени често са с високо съдържание на калории. И както изтъкват изследователите имат добър вкус, което прави преяждането изкушение.

Също така пържените храни особено тези от заведенията за бързо хранене често съдържат трансмазнини. Те повишават нивата на липопротеин с ниска плътност или "лош" холестерол и намаляват нивата на полезен липопротеин с висока плътност или "добър" холестерол.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ С ОТСТЪПКА ТУК!

Освен това изследователите посочват, че пърженето засилва производството на химични странични продукти, които могат да повлияят на възпалителната реакция на организма. Учените вече са свързали консумацията на пържени храни с развитие на затлъстяване, диабет тип 2, коронарна артериална болест и хипертония.

Въпреки това изучаването на връзките между пържената храна със сърдечно-съдовите заболявания и смъртността не са дали последователни резултати отбелязват авторите на настоящия анализ. В резултат на това те се стремят да предоставят категорични доказателства, които лекарите биха могли да използват когато дават диетични съвети.

реклама

Пържените храни и заболяванията

Авторите обединяват данните от 17 проучвания, които включват данни от 562 445 участници и 36 727 основни сърдечно-съдови събития, за да се оцени връзката с риска от сърдечно-съдови заболявания. Също така събират данни от шест проучвания включващи 754 873 участници и 85 906 смъртни случая, за да търсят връзки между пържената храна и смъртността.

Изследователите установяват, че в сравнение с участниците от изследването които са консумирали най-малко количество пържена храна, тези, които са яли най-много са имали 28% повишен риск от големи сърдечно-съдови инциденти, 22% повишен риск от коронарна болест на сърцето и 37% повишен риск от сърдечна недостатъчност.

Също така установяват, че всяка допълнителна порция пържена храна от 114 гр. седмично увеличава риска от сърдечна недостатъчност с 12%, инфаркти и инсулти с 3% и сърдечни заболявания с 2%.

Екипът не установява връзка между пържената храна и смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това обаче може да отразява несъответствието на предишни констатации и ограниченото количество доказателства. Авторите вярват, че бъдещите изследования могат да намерят асоциация, ако следват участниците за по-дълги периоди.

Проф. Рияз Пател, професор по кардиология и консултант кардиолог от Университетския колеж в Лондон, Обединеното кралство, който не е участвал в изследването казва, че резултатите се вписват в сегашното разбиране за биологията: "Знаем, че пърженето на храната може да влоши нейната хранителна стойност, да генерира транс-мазнини за които се знае, че са вредни както и да увеличи калоричното съдържание в храната, което в крайна сметка води до процеси, които могат да причинят сърдечни заболявания."

Необходими са повече изследвания

Изследователите предупреждават, че няколко от проучванията включени в анализа са изследвали само ефектите от един вид пържена храна като пържена риба или картофи вместо да разглеждат общия прием на пържена храна на участниците. Това може да означава, че заключениета са били подценени. Проф. Пател посочва, че проучванията разчитат и на паметта на участниците, което може да доведе до подценяване или надценяване на количеството консумирана пържена храна.

"Освен това ние също не ядем храни изолирано, така че е трудно да се улови напълно сложността на това, което ядем и как особено в продължение на много години. Важно е да се отбележи, че други фактори, които са свързани с яденето на пържена храна също могат да допринесат за риска като склонност към пиене на повече сладки напитки, добавяне на сол, други нездравословни храни, по-малко упражнения, тютюнопушене. Голяма част от тези данни може да не са били взети в предишни проучвания, така че не могат да бъдат напълно отчетени.

Авторите на мета-анализа са съгласни, че идентифицирането на точните връзки между пържената храна и риска от сърдечно-съдови заболявания, сърдечно-съдова смъртност и смъртност по други причини изисква повече изследвания.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се