10 начина за намаляване на тревожността докато чакаме резултати от тест за образна диагностика

435
10 начина за намаляване на тревожността докато чакаме резултати от тест за образна диагностика

Много пациенти изпитват страх, тревожност и безпокойство докато чакат резултатите от тестовете за образна диагностика. Това е напълно нормално и разбираемо усещане.

Независимо дали става дума за ЯМР, КТ, рентгенова снимка, ултразвук, PET сканиране, биопсия или друг тест чакането на резултатите може да бъде една от най - трудните моменти от процеса на диагностика или проследяване на лечение. Но има начини да си помогнете да се почувствате по - спокойни, осъзнати и да имате повече контрол над себе си докато чакате.

10 начина за намаляване на тревожността докато чакате резултати от тест за образна диагностика

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Не забравяйте, че тези чувства са нормални.

Чакането на резултатите може да бъде значително стресиращо преживяване. Ако се чувствате притеснени, тревожни или стресирани успокойте се знаейки, че чувствата Ви са нормални и изпитвани от много хора. Често въпросът защо се чувстваме по определен начин или опитът да се борим с чувството може да ни накара да се почувстваме по - зле от самото действително чувство.

2. Не приемайте най - лошото.

Лесно е да се предположи, че тъй като Вашият лекар е назначил тест за образна диагностика за Вас трябва да мислите, че имате определено заболяване или състояние. Но този вид негативно мислене не е непременно обосновано. Често лекарите назначават определен тест, за да изключат малко вероятно заболяване или състояние или за по - голяма сигурност. Не забравяйте, че провеждането на тест за образна диагностика не означава непременно, че нещо не е наред с вас.

3. Предпреимете стъпки, за да почувствате повече контрол.

Докато чакате резултатите от медицински тестове е лесно да се почувствате безсилни. И това безсилие или липса на контрол може да Ви накара да се чувствате тревожни. Но има стъпки които можете да предприемете, за да имате повече контрол над ситуацията.

Когато се срещате с Вашия лекар водете си бележки, за да си спомните какво сте обсъждали. Задавайте въпроси относно теста и кога ще получите резултатите. Попитайте как точно ще получите резултатите независимо дали чрез телефонно обаждане, лично или имейл. Само това да знаете кога и как да очаквате резултати може да Ви помогне да се почувствате по - спокойни и контролирани.

4. Ограничете търсене на информация онлайн.

Интернет е пълен с информация за заболявания, състояния и резултати от тестове, но нито една от тази информация може да не се отнася за Вас. И г__оляма част от информацията която намирате може да е грешна или подвеждаща.__

реклама

Освен това четенето на онлайн информация за болести или резултати може да добави ненужен стрес и притеснение докато чакате резултати. Винаги първо говорете с Вашия лекар вместо да търсите информация онлайн. Само Вашият лекар познава Вас, Вашето тяло и Вашата медицинска история.

5. Бъдете заети.

За някои хора които са разтревожени докато чакат резултати и новини разсейването и уплътняване на времето с дейности е най - добрият начин да се справят. За други успокояването на ума и извършването на съзерцателни дейности като молитва, йога, медитация или дихателни упражнения е по-добре. Опитайте и двете и вижте какво работи за вас.

6. Придържайте се към ежедневието си.

Докато чакате резултатите от теста не забравяйте да правите нещата които обикновено Ви харесват. Прекарвайте време със семейството и приятелите си, практикувайте любимите си хобита и спазвайте нормалния си график за сън. Една рутина може да Ви заземи и да изпрати сигнали до ума и тялото, че контролирате ситуацията и сте в безопасност.

7. Опитайте се да се разходите.

Доказано е, че редовните упражнения и здравословното хранене помагат за облекчаване на стреса и безпокойството. Ако установите, че се чувствате особено притеснени за медицинските резултати опитайте да направите 30-минутна разходка. Или направете друга форма на упражнения която Ви харесва. Не е нужно да бягате маратон, за да усетите успокояващите ползи от упражненията.

8. Потърсете споделяне.

Чакането на резултатите от теста е стресиращо. Споделянето на чувствата и притесненията с другите може да Ви накара да се почувствате по - малко сами и да се почувствате по - малко тревожни. По - специално разговорът с хора които са били в същата ситуация като Вас може да Ви помогне да се почувствате по - свързани и да почувствате Вашето преживяване по - нормално. Винаги споделяйте с Вашия лекар, ако се чувствате стресирани или разтревожени. Той също ще Ви помогне.

9. Напишете какво чувствате.

Ако се чувствате стресирани или уплашени докато чакате резултатите опитайте да пишете за това. Простият акт на изписване на това което мислите и чувствате може да Ви помогне да се почувствате по - осъзнати и контролирани. Опитайте да записвате мислите и чувствата си в дневник за няколко минути всеки ден, преди лягане или сутрин.

10. Съсредоточете се върху вътрешната си сила.

Лесно е да се почувствате притеснени или безсилни докато чакате резултати от медицински тестове. Но като се концентрирате върху силните си страни, а не върху страховете си можете да пренасочите ума си върху способността си да се справяте с предизвикателствата, а не върху чувството на безпомощност.

Един лесен пример за писане който да Ви помогне да откриете вътрешната си сила.

Първо запишете всички неща които Ви карат да се тревожите или Ви притесняват.

След това напишете положителен начин да мислите за всеки елемент от този списък. Например как е малко вероятно да се случи определено притеснение или как дори, ако страхът се сбъдне ще можете да се справите с него. Като превърнете всеки страх в положително потвърждение, ще откриете, че тези страхове имат по - малко контрол върху това как се чувствате.

https://blog.radiology.virginia.edu


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се