10 ползи да започнем деня с чаша топла вода

1878
10 ползи да започнем деня с чаша топла вода

Пиенето на топла вода може да осигури на тялото водата, от която се нуждае за попълване на течности. Освен това може да подобри храносмилането, да помогне изчистването от шлаките и дори да Ви накара да се почувствате по-спокойни. Повечето хора които пият топла вода правят това първо сутрин или точно преди лягане за оптимална полза за здравето. Внимавайте водата да не е прекалено топла, за да не нарани вкусовите Ви рецептори. Добавянето на лимон за повишаване на витамин С носи по-големи ползи за добро здраве.

Кои са 10 -те ползи от пиенето на топла вода?

1. Облекчава назалната конгестия (запушен нос). Топлата пара, която може да вдишате докато държите чашата може да помогне за разхлабване на запушените синуси и дори да облекчи синусовото главоболие. Пиенето на топла вода може да помогне за затоплянето на областта от лигавиците по шията и горната част на торса и да успокои възпаленото гърло.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Помага на храносмилането. Едновременно успокоява и активира храносмилателния тракт. Действа като смазващо вещество, което поддържа храносмилането. Докато водата се движи през стомаха и червата храносмилателните органи се хидратират по-добре и могат по-лесно да елиминират отпадъците. Топлата вода също може да разтвори и разсее неща, които сте яли и тялото може да има проблеми с храносмилането за тях.

3. Успокоява централната нервна система. Пиенето на топла вода може да успокои централната нервна система.

4. Помага за облекчаване на запека. Помага на червата да се свият. Когато това се случи старите отпадъци застояли в червата могат да се задвижат и изхвърлят.

5. Поддържа Ви хидратирани. Топлата вода не се различава от стайната температура или хладната вода, когато става дума за поддържане на хидратирането. Обща препоръка е възрастен човек да пие осем чаши вода на ден. За много хора това е предизвикателно. Започването на деня с чаша топла вода и завършването на деня с още една чаша топла вода ще е от полза за хидратацията. Тялото се нуждае от вода, за да изпълнява основно всяка важна функция.

6. Може да помогне при отслабване. Активира системата за контрол на температурата на тялото. Тъй като тялото компенсира топлата температура на водата се активира метаболизма. Топлата вода също помага на червата да се свият, за да се изчистят отпадните продукти, които издуват тялото, при което то се отървава от т. нар. "водно тегло".

7. Подобрява циркулацията. Вземането на топла вана помага на кръвоносните органи артерии и вени да се разширят и да пренасят кръвта по-ефективно по цялото тяло. Пиенето на топла вода може да има подобен ефект. Здравословният кръвен поток влияе на всичко от кръвното налягане до риска от сърдечно-съдови заболявания. Като бонус топлината от пиене на топла вода или къпане през нощта може да Ви помогне да се отпуснете и да ви подготви за спокоен сън.

8. Може да намали нивата на стрес. Тъй като пиенето на топла вода спомага за подобряване на функциите на централната нервна система може да се почувствате по-малко притеснени. Ако добавите малко топло мляко към сместа може да откриете, че се чувствате още по-спокойни.

9. Може да помогне за намаляване на токсините. Временно започва да повишава вътрешната телесна температура. Ендокринната система на тялото се активира и започвате да се потите. И докато изпотяването може да е неприятно то е съществена част от освобождаването от токсините и дразнителите, на които сте изложени в околната среда.

10. Помага за облекчаване на симптомите на ахалазия. Ахалазия е състояние, при което хранопроводът има проблеми с преместването на храна надолу в стомаха. Хората с ахалазия (и еозинофилен езофагит) имат проблеми с преглъщането и понякога имат чувството, че храните се "забиват" (дисфагия) в хранопровода вместо да се придвижват към стомаха. Пиенето на топла вода с мазна храна или тежка храна като месо може да бъде особено полезно за хората с тази диагноза.

Бъдете много внимателни когато пиете топла вода, обърнете внимание на температурата! Пиенето на вода, която е прекалено гореща, всъщност може да повреди тъканта в хранопровода, да изгори вкусовите си рецептори и нарани езика.

Създайте си навик

Навикът да пиете топла вода не изисква много усилие. Това е лесен начин да изключите сутрешното си кафе. Ако вкусът на топлата вода не Ви харесва добавете цитрусови плодове като лимон или липа. Допълнете леки упражнения за разтягане към рутината си и ще се почувствате по-заредени с енергия и по-добре подготвени за ежедневните си дейности.

Освен започване на деня с чаша топла вода пиенето на топла вода преди лягане е чудесен начин да се отпуснете след натоварения ден и да Ви осигури по-добър сън.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се