10 - те ефективни свойства на канелата

1949
10 - те ефективни свойства на канелата

Канелата е една от най - вкусните и здравословни подправки на планетата. Ценна е заради лечебните си свойства от хиляди години. Съвременната наука вече потвърждава това което хората знаят от векове.

Кои са 10 - те ползи на канелата за здравето подкрепени от научни изследвания?

1. Канелата е с високо съдържание на вещество с мощни лечебни свойства. Може да понижи нивата на кръвната захар, да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания и има множество други впечатляващи ползи за здравето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Канелата е подправка която се прави от вътрешната кора на дърветата. Използвана е още от Древен Египет. Била е рядка и ценена и се е считала за подарък подходящ за кралете. Тези дни канелата се предлага във всеки супермаркет и се открива като съставка в различни храни и рецепти. Има два основни вида канела:

Цейлонска канела: Известна още като "истинска" канела.

Канела сорт Касия: По - често срещаният сорт днес и това което обикновено се нарича ​​"канела".

Канелата се получава чрез изрязване на стъблата на канелените дървета. След това се извлича вътрешната кора и се отстраняват дървесните части. Когато изсъхне образува ленти които се навиват на рула наречени пръчици канела. Тези пръчици могат да бъдат смлени, за да образуват канела на прах. Отличителната миризма и аромат на канела се дължат на маслената част която е много висока в съединението канелалдехид. Учените смятат, че това съединение е отговорно за повечето от мощните ефекти на канелата върху здравето и метаболизма.

2. Заредена е с антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват тялото от окислителни увреждания причинени от свободните радикали. Канелата е заредена с мощни антиоксиданти като полифеноли. В проучване което сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки канелата се оказва явен победител дори изпреварвайки "суперхрани" като чесън и риган. Всъщност канелата е толкова мощна, че може да се използва като естествен консервант за храна.

3. Има противовъзпалителни свойства. Възпалението е изключително важно. Процес, който помага на тялото да се бори с инфекциите и да възстанови увреждането на тъканите. Възпалението обаче може да се превърне в проблем когато е хронично и насочено срещу собствените тъкани на тялото. Канелата може да бъде полезна в това отношение. Изследванията показват, че тази подправка и нейните антиоксиданти имат мощни противовъзпалителни свойства които могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване.

4. Канелата може да намали риска от сърдечни заболявания. Свързана е с намален риск от сърдечни заболявания, най - честата причина за преждевременна смърт в света. При хора с диабет тип 2 е доказано, че около половин чаена лъжичка канела на ден има благоприятен ефект върху кръвните маркери.

Намалява нивата на общия холестерол, "лошия" LDL холестерол и триглицеридите, докато "добрият" HDL холестерол остава стабилен. Проучване стига до заключението, че доза от канела от само 120 mg на ден може да има тези ефекти. В това проучване канелата също повишава нивата на "добрия" HDL холестерол. В проучвания при животни е доказано, че канелата намалява кръвното налягане. В комбинация всички тези фактори могат драстично да намалят риска от сърдечни заболявания.

5. Може да подобри чувствителността към хормона инсулин. Инсулинът е един от ключовите хормони които регулират метаболизма и потреблението на енергия. Също така е от съществено значение за транспортирането на кръвната захар от кръвния поток до клетките. Проблемът е, че много хора са устойчиви на ефектите на инсулина. А инсулиновата резистентност е отличителен белег на сериозни състояния като метаболитен синдром и диабет тип 2. Добрата новина е, че канелата може драстично да намали инсулиновата резистентност като помага на този важен хормон да функционира. Чрез повишаване на инсулиновата чувствителност канелата може да понижи нивата на кръвната захар.

6. Канелата понижава нивата на кръвната захар и има мощен антидиабетен ефект. Канелата е добре известна със своите свойства за понижаване на кръвната захар. Освен благоприятните ефекти върху инсулиновата резистентност канелата може да понижи кръвната захар чрез няколко други механизма.

Първо доказано е, че канелата намалява количеството глюкоза която влиза в кръвта след хранене. Това става чрез намеса в многобройните храносмилателни ензими което забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт.

реклама

Второ, съединение в канела може да действа върху клетките като имитира инсулин. Това значително подобрява усвояването на глюкозата от клетките въпреки, че действа много по - бавно от самия инсулин. Многобройни проучвания потвърждават антидиабетните ефекти на канелата като показват, че тя може да намали нивата на кръвната захар на гладно с 10-29%. Ефективната доза обикновено е 1-5 грама или около 0,5 - 1 чаена лъжичка канела на ден.

7. Може да има благоприятен ефект върху невродегенеративните заболявания. Невродегенеративните заболявания се характеризират с прогресивна загуба на структурата или функцията на мозъчните клетки. Болестта на Алцхаймер и Паркинсон са два от най - често срещаните видове. Две съединения открити в канелата изглежда инхибират натрупването на тау протеин в мозъка което е един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер. В проучване при мишки с болест на Паркинсон канелата помага за защита на невроните, нормализира нивата на невротрансмитери и подобрява двигателната функция. Тези ефекти трябва да бъдат допълнително проучени при хора.

8. Канелата може да предпази от рак. Ракът е сериозно заболяване характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. Канелата е широко изследвана за потенциалната й употреба при профилактика и лечение на рак. Като цяло доказателствата са ограничени до лабораторни проучвания при животни които предполагат, че екстрактите от канела могат да предпазват от рак. Канелата действа като намалява растежа на раковите клетки и образуването на кръвоносни съдове в туморите и изглежда токсична за раковите клетки причинявайки клетъчна смърт.

Проучване при мишки с рак на дебелото черво разкрива, че канелата е мощен активатор на детоксикиращите ензими в дебелото черво предпазвайки от по - нататъшен растеж на рака. Тези открития подкрепени от лабораторни експерименти показват, че канелата активира защитните антиоксидантни реакции в човешките клетки на дебелото черво. Необходими са достатъчно изследвания при хора и потвърждаване в контролирани проучвания.

9. Помага в борбата с бактериални и гъбични инфекции. Канеладехидът, един от основните активни компоненти на канелата може да помогне в борбата с различни видове инфекции. Доказано е, че канеленото масло ефективно лекува инфекции на дихателните пътища причинени от гъбички. Също така може да инхибира растежа на някои бактерии включително Listeria и Salmonella. Доказателствата обаче са ограничени и досега не е доказано, че канелата намалява инфекциите в други части на тялото. Антимикробните ефекти на канелата също могат да помогнат за предотвратяване на кариес и намаляване на лошия дъх.

10. Може да помогне в борбата с вируса на ХИВ. ХИВ е вирус, който бавно разрушава имунната система което в крайна сметка може да доведе до СПИН, ако не се лекува. Смята се, че канелата извлечена от сортовете Касия помага в борбата срещу ХИВ-1, най-често срещания щам на вируса на ХИВ при хората.

Лабораторно проучване изследващо ХИВ - инфектирани клетки установява, че канелата е най-ефективното лечение от всичките 69 изследвани лечебни растения. Необходими са опити при хора, за да се потвърдят тези ефекти.

По - добре е да използвате Цейлонска канела ("истинска" канела). Сортът Касия съдържа значителни количества на съединението кумарин за което се смята, че е вредно в големи дози. И двата вида канела имат ползи за здравето, но сортът Касия може да причини проблеми в големи дози поради съдържанието на кумарин.

Цейлонската канела ("истинска" канела) е много по - добра в това отношение и проучванията показват, че е с много по - ниско съдържание на кумарина от сорта Касия. За съжаление повечето канела която се намира в супермаркетите е по - евтиният сорт Касия.

Просто не забравяйте да вземете цейлонска канела или се придържайте към малки дози, ако използвате сорта Касия.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се