Основни факти за метаболизма

642
Основни факти за метаболизма

Метаболизмът се отнася до биохимични процеси които протичат във всеки жив организъм за поддържане на живота. Тези биохимични процеси позволяват на организма да расте, да се размножава, да се възстановява и да реагира на околната среда. Общоприето е мнението, че слабите хора имат по-бърз метаболизъм, а хората с наднормено тегло имат по-бавен метаболизъм. Всъщност това е много рядко.

Скорост на метаболизма

Въпреки това което казват производителите на определени марки "здравословни" храни малко хора могат да постигнат това, че да променят значително скоростта на метаболизма си в покой, без движение и активност. Дългосрочните стратегии като увеличаване на мускулната маса в крайна сметка могат да имат ефект. Определянето на енергийните нужди на тялото, а след това и адаптирането към начина на живот съответно ще има по-бърз ефект върху промяната на телесното тегло.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява метаболизмът?

Когато се говори за метаболизъм често се има предвид катаболизъм и анаболизъм.

Анаболизъм е изграждането на съединения. Поредица от химични реакции, които изграждат молекули от по-малки компоненти. Анаболните процеси обикновено изискват енергия. Теглото на хората е резултат от катаболизма минус анаболизма.

Катаболизъм е разграждането на вещества. Поредица от химични реакции, които разграждат сложните молекули на по-малки единици. Катаболните процеси обикновено отделят енергия.

Анаболизмът позволява на тялото да расте нови клетки и да поддържа всички тъкани. Анаболните реакции в организма използват прости химикали и молекули за производството на много готови продукти. Примерите включват растеж и минерализация на костите и увеличаване на мускулната маса. Класическите анаболни хормони включват:

Хормон на растежа - хормон произведен от хипофизната жлеза, който стимулира растежа.

Инсулин - хормон произведен от панкреаса. Регулира нивото на глюкоза в кръвта. Клетките не могат да използват глюкозата без инсулин.

Тестостерон - отговаря за развитието на мъжките полови характеристики като по-дълбок глас и окосмяване по лицето. Също така укрепва мускулите и костите.

Естроген - участва в укрепването на костната маса, както и в развитието на женските полови белези като гърдите.

Катаболизмът разгражда веществата и освобождава енергия като използва по-големи съединения, за да създаде по-малки съединения освобождавайки енергия в процеса. Катаболизмът осигурява енергията необходима на нашите тела за физическа активност от клетъчните процеси до движенията на тялото. Катаболните реакции в клетките разграждат полимерите (дълги вериги от молекули) до техните мономери (единични единици). Например:

Полизахаридите се разграждат до монозахариди - нишестето се разгражда до глюкоза.

Нуклеиновите киселини се разграждат до нуклеотиди - нуклеиновите киселини като тези които изграждат ДНК, се разграждат до пурини, пиримидини и пентозни захари. Те участват в енергийното снабдяване на тялото.

Протеините се разграждат до аминокиселини - при някои обстоятелства протеинът се разгражда до аминокиселини, за да се получи глюкоза. Когато се храним тялото ни разгражда хранителни вещества. Това освобождава енергия която се съхранява в молекулите на аденозин трифосфат (АТФ) в тялото. АТФ се счита за "енергийната валута на живота". Енергията съхранявана в АТФ е горивото за анаболни реакции.

Катаболизмът създава енергията, която анаболизмът изразходва за синтезиране на хормони, ензими, захари и други вещества за клетъчен растеж, възпроизводство и възстановяване на тъканите.

реклама

Телесно тегло

Теглото на тялото е резултат от катаболизма минус анаболизъм - количеството енергия което отделяме в телата си (катаболизъм) минус количеството енергия, което телата ни изразходват (анаболизъм). Излишната енергия се съхранява или като мазнина или като гликоген в мускулите и черния дроб. Гликогенът е основната форма за съхранение на глюкоза в организма. Един грам мазнина произвежда 9 калории, в сравнение с 4 калории от грам протеин или въглехидрати.

Въпреки, че наднорменото тегло е резултат от това, че тялото съхранява излишната енергия като мазнини понякога хормоналните проблеми или основното медицинско състояние могат да повлияят на метаболизма. Ако някой има много наднормено тегло или затлъстяване е препоръчително да се направи медицинска оценка, за да се определи дали медицинското състояние засяга телесното тегло. Индексът на телесна маса (ИТМ) за изчисляване на теглото е основан на начин за изчисляване на идеалните граници на телесно тегло за възраст и височина.

Изисквания за калории

Има многобройни начини за определяне на индивидуалните потребности от калории включително:

Размер на тялото и състав. По-голямата телесна маса изисква повече калории. Хората с повече мускули по отношение на мазнините ще изискват повече калории отколкото хората, които тежат еднакво, но имат по-малко мускули по отношение на мазнините. Следователно хората с по-високо съотношение на мускулна мазнина имат по-висока базална скорост на метаболизма отколкото хората с по-ниско съотношение на мускулна мазнина, ако теглото им е същото.

Възраст. С напредване на възрастта се появяват няколко фактора които водят до по-ниско потребление на калории. Мускулната маса спада което води до по-високо съотношение мазнини и мускули. Също така следните фактори свързани с възрастта намаляват нуждата от калории:

Хормони - мъжете произвеждат по-малко тестостерон, а жените произвеждат по-малко естроген с възрастта. И двата хормона участват в анаболните процеси, които консумират енергия.

Менопауза - тъй като жените се приближават към менопаузата има спад в хормоните, които обикновено насърчават използването на енергия. Много жени по-трудно отслабват през това време.

Физическа активност - възрастните са по-малко физически активни отколкото когато са били по-млади.

Пол - мъжете имат по-висока скорост на метаболизма от жените, тъй като съотношението им мускули към мазнини е по-високо. Това означава, че средностатистическият мъж ще изгори повече калории от средната жена на същата възраст и тегло.

Отслабване. След определяне на калорийните нужди и потвърждаване, че няма основно състояние допринасящо за наддаване на тегло фокусирането върху три ключови фактора е най-добрият подход:

Получаване на достатъчно сън. Липсата на сън може да допринесе за невроендокринния контрол на апетита. Това може да доведе до преяждане, променена инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2. Всичко това може да доведе до наддаване на тегло. Няколко проучвания показват, че лишаването от сън уврежда способността на организма да регулира храненето като понижава нивата на лептин, хормонът, който казва на тялото когато е сито.

Получаване на достатъчно упражнения. 6-месечно проучване проведено от изследователи от Медицинския център на университета Дюк изследва въздействието на упражненията върху 53-ма участници със заседнал начин на живот. Измерва се въздействието на четири нива на физическа активност:

  • еквивалентите на 12 мили ходене на седмица
  • 12 мили на джогинг на седмица
  • 20 мили на джогинг на седмица
  • бездействие

Значителни ползи били отбелязани в групите за упражнения. Важното е, че е необходимо само умерено количество упражнения, за да се покаже ползата.

Подобряване на диетата и храненето. Най-добрият начин да подобрите диетата и храненето е да консумерате много плодове и зеленчуци. Управлението на броя на консумираните калории всеки ден е важен фактор за контрол на теглото особено, ако се опитвате да отслабнете.

Доказано е обаче, че сериозното ограничаване на калориите е неефективно за дългосрочен успех. Силното спадане на калории може да предизвика организма да промени метаболизма си, така че да се изгори много по-малко енергия като в същото време се съхранява каквато и да е енергия. Много нискокалоричните диети обикновено подкопават мотивацията което води до преяждане когато диетата е изоставена.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА НУТРИЦИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Ако много нискокалоричната диета не се наблюдава от добре квалифициран диетолог, нутрициолог или лекар съществува значителен риск от недохранване което не само е вредно за здравето, но и може да повлияе на метаболизма по начин, по който трудно да се постигне загуба на тегло.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се