10-те най-разпространени депресивни състояния

5565
10-те най-разпространени депресивни състояния

Всички се чувстваме с понижена енергия, разстроени или демотивирани от време на време. Депресията е повече от това просто да изпитваме тъга. Депресивното разстройство влияе върху поведението, мислите и чувства. Признаците и симптомите могат да варират от безнадеждност и умора до загуба на интерес към живота, физическа болка и дори самоубийствени мисли.

Има различни видове депресия. Някои са причинени от определени житейски събития или ситуации, а други от химически промени в мозъка. Някои от симптомите при различните депресивни разстройства се припокриват, но има някои ключови разлики.

Ако мислите, че може да сте депресирани, може би се питате какъв вид депресия имате?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По-задълбоченото разбиране на различните видове депресия може да помогне при диагностиката и възстановяването. Обмислянето на това откъде идва депресията ще Ви помогне значително когато говорите с Вашия лекар или специалист по психично здраве. Не забравяйте, че е жизненоважно да потърсите помощ от лекар, за да получите точна диагноза на депресия и да получите необходимото лечение и подкрепа.

1. Основна депресия (клинична депресия). Характеризира се с трайно чувство на тъга или липса на интерес към заобикалящата среда. Поне един от симптомите трябва да е подтиснато настроение или загуба на интерес към дейности. Този тип депресия се определя, ако имате пет или повече от следните симптоми през повечето дни в продължение на 2 седмици:

 • Загуба на интерес или удоволствие от различни дейности
 • Чувство за безполезност или вина
 • Отрицателно мислене с невъзможност да се видят положителни решения
 • Чувствате се неспокойни или развълнувани
 • Невъзможност за фокусиране
 • Раздразнителност
 • Оттегляне от близки
 • Увеличаване на съня
 • Изтощение и летаргия
 • Мрачни и самоубийствени мисли
 • Отслабване или наддаване на тегло

С правилното лечение симптомите на депресията могат да бъдат овладени и облекчени във времето. Предлагат се различни възможности за лечение на големи депресивни разстройства. Психотерапия, антидепресантни медикаменти, когнитивно-поведенческа терапия, електроконвулсивна терапия и натурални средства. Планът за лечение се различава за всеки човек в зависимост от индивидуалните нужди.

2. Дистимия (персистиращо депресивно разстройство). Дългосрочна форма на депресия която продължава години и може да пречи на ежедневието, работата и връзките. Хората с дистимия често срещат трудности да бъдат щастливи дори при радостни поводи. Могат да бъдат възприемани като мрачни, песимистични или постоянно оплакващи се. Симптомите на дистимия могат да се появяват и изчезват с течение на времето, а интензивността може да се промени.

По какво се различава дистимията от основната депресия?

Депресивното настроение, изпитвано с дистимия, не е толкова тежко, колкото основното депресивно разстройство, но все пак предизвиква чувство на тъга, безнадеждност и загуба на удоволствие. Докато симптомите на депресия трябва да присъстват в продължение на най-малко две седмици, за да се диагностицира като голямо депресивно разстройство, диагнозата дистимия изисква да сте изпитали комбинация от депресивни симптоми в продължение на две или повече години.

Двойната депресия е усложнение на дистимията. С течение на времето повече от половината от хората с дистимия изпитват влошаващи се симптоми които водят до появата синдром на тежка депресия което е известно като двойна депресия.

3. Маниакална депресия (биполярно разстройство). Състояние на психичното здраве което причинява екстремни колебания в настроението и промени в енергията, мисленето, поведението и съня. С маниакална депресия не трябва просто да се чувствате "на дъното". Депресивното състояние може да доведе до самоубийствени мисли, които се променят към чувства на еуфория и безкрайна енергия. Тези екстремни промени в настроението могат да се появят по-често като всяка седмица. Или да се появяват спорадично, може би само два пъти в годината.

Биполярното разстройство генетично обусловено ли е?

Въпреки, че учените не са определили нито една основна причина, изглежда генетиката вероятно представлява около 60-80% от риска за развитие на биполярно разстройство. Рискът от развитие на биполярно разстройство също се увеличава значително, ако имате близък роднина страдащ от разстройството. Може да се управлява успешно с план за лечение включващ комбинация от медикаменти и психотерапия.

Каква е разликата между биполярно разстройство тип 1 тип 2?

Основната разлика е тежестта на маниакалните симптоми. При тип 1 манията или повишеното настроение обикновено са по-тежки отколкото при тип 2. При тип 2 се изпитва по-малко тежка форма на мания която води до нетипично поведение, но не анормално за обществото.

4. Следродилна депресия (перипартна депресия). Тъжни чувства и плач след раждането известни като "бейби блус". Склонни са да намаляват в рамките на седмица или две. Този тип тъга често се приписва на драматичните хормонални промени след раждането. Признаците и симптомите са:

 • Чувство за отпадналост или депресия през по-голямата част от деня в продължение на няколко седмици или повече
 • Чувство на отчужденост и откъсване от семейството и приятелите си
 • Загуба на интерес към дейности (включително секс)
 • Промени в хранителните навици и навиците за сън
 • Чувство на умора през по-голямата част от деня
 • Чувство на яд или раздразнение
 • Имате чувство на тревожност, притеснение, панически атаки или препускащи мисли

Може ли следродилната депресия да започне месеци след раждането?

Следродилната депресия не започва непременно веднага след раждането на бебе. Могат да започнат през първите няколко седмици след раждането, но и да се появят по всяко време през първата година на бебето.

Защо възниква следродилна депресия?

Въпреки, че точната причина не е неизвестна смята се, че е резултат от различни фактори: физическите промени произтичащи от бременността, безпокойство относно родителството, хормонални промени, предишни проблеми с психичното здраве, липса на подкрепа, сложна бременност или раждане и/или промени в цикъла на съня.

5. Сезонно афективно разстройство. Вид депресия свързана с промяната на сезона. Хората забелязват симптоми започващи и завършващи приблизително по едно и също време всяка година. За много от тях симптомите започват през есента и продължават през зимните месеци, въпреки че е възможно появата да е през пролетта или лятото. И в двата случая симптомите като безнадеждност, умора и загуба на интерес или удоволствие от дейности започват леко и напредват към по-тежки с напредването на седмиците. Онези които страдат от този вид депресия през зимата са отбелязали следните симптоми:

 • Тежест в ръцете и краката
 • По-чест и продължителен сън
 • Жажда за въглехидрати/наддаване на тегло
 • Проблеми в отношенията

6. Психотична депресия. Диагнозата на основно депресивно разстройство с психотични особености може да бъде поставена на лица страдащи от комбинация от симптоми на депресия и психоза. Психично състояние характеризиращо се с неорганизирано мислене или поведение, лъжливи вярвания известни като заблуди или лъжливи гледки или звуци известни като халюцинации.

Какви са ранните признаци на психоза?

Ранната психоза се отнася до периода когато човек за пръв път започва да изглежда сякаш губи контакт с реалността. Ранните признаци са подозрение към другите, оттегляне на социални, интензивни и неподходящи емоции, проблеми с ясното мислене, спад в личната хигиена и спад в работата или в училище.

Може ли психотичната депресия да се превърне в шизофрения?

Депресията е разстройство на настроението, а шизофренията е психотично заболяване. Докато и психотичната депресия и шизофренията споделят психозата като симптом няма причина да мислим, че психотичната депресия би се превърнала в шизофрения. Обратно хората с шизофрения могат да изпаднат в депресия когато осъзнаят стигмата свързана с тяхното заболяване, лошата прогноза и загубата на функция.

7. Предменструално дисфорично разстройство (ПДР). Циклично нарушение на настроението основано на хормони. Докато основните симптоми на ПДР се отнасят до потиснато настроение и тревожност. Проявяват се и поведенчески и физически симптоми. За да получи тази диагноза жената трябва да е имала симптоми през повечето от менструалните цикли през изминалата година и тези симптоми трябва да са имали неблагоприятен ефект върху работата или социалното функциониране.

Колко дълго траят симптомите?

Обикновено симптомите на ПДР се появяват всеки месец преди и по време на менструацията. Симптомите обикновено започват 7-10 дни преди менструацията и намаляват интензивността в рамките на няколко дни от началото на периода. Симптомите изчезват напълно до следващата предменструална фаза.

8. Атипична депресия. Може да бъде един от най-известните видове депресия. Различава се от постоянната тъга или безнадеждност при голямата депресия. Счита се за подтип на основната депресия. Описва модел на симптомите на депресия:

 • повече сън
 • преяждане
 • раздразнителност
 • тежест в ръцете и краката
 • чувствителност към отхвърляне и проблеми в отношенията.

Един от основните белези е способността настроението на депресирания човек да се подобри след положително събитие.

Атипичната депресия е сериозно психично състояние и е свързана с повишен риск от самоубийства и тревожни разстройства. Често започва в тийнейджърските години, по-рано от другите видове депресия и може да има по-дългосрочно развитие (хронично).

9. Ситуационна депресия (Реактивна депресия/Настройка на разстройството). Краткосрочна свързана със стрес депресия. Може да се развие след като човек преживее травматично събитие или серия от промени в ежедневието си. Например развод, пенсиониране, загуба на приятел, болест и проблеми в отношенията. Следователно ситуационната депресия е вид разстройство на приспособяването, тъй като произтича от борбата на човек да се примири с настъпилите промени. Повечето хора които изпитват ситуационна депресия започват да проявяват симптоми в рамките на около 90 дни след определящотосъбитие.

По какво се различава ситуационната депресия от клиничната депресия?

Ако имате ситуационна депресия ще изпитате много от едни и същи симптоми с тези на голямо депресивно разстройство. Ключовата разлика е краткосрочната реакция предизвикана от събитие в нечий живот и симптомите ще отзвучат, когато стресора вече не съществува или човек е в състояние да се адаптира към ситуацията. За разлика от ситуационната депресия основното депресивно разстройство се счита за разстройство на настроението и обикновено включва химически дисбаланси в мозъка.

10. Нарушение на регулацията на настроението. Децата с този вид нарушение се борят за регулиране настроенията и емоциите им по подходящ за възрастта начин. В резултат на това проявяват чести избухвания в темперамента в отговор на чувство на неудовлетвореност, устно или поведенчески. Между избухванията изпитват хронична, постоянна раздразнителност. Основната характеристика е раздразнителността. Раздразнителното настроение е хронично и тежко.

Комбинация от техники за психотерапия и управление на родителите са първата стъпка към обучението на децата да развият уменията за регулиране на настроението и емоциите си. И обучението на родителите как да управляват изблиците. Въпреки това може да се предписва и лекарство, ако тези методи сами по себе си не са ефективни.

Животът с депресия може да се почувства като трудна битка, но не трябва да се оставяте сами в това състояние.

Важно е да знаете, че физическо заболяване също увеличава риска от развитие на тежка депресивна болест. Депресията може да бъде причинена от най-различни медицински състояния, които влияят на системите на тялото, или от хронични заболявания, които причиняват постоянна болка. Той е особено често срещан сред тези, които имат заболявания като следните:

 • Рак
 • Коронарна болест на сърцето
 • Диабет
 • епилепсия
 • Множествена склероза
 • Удар
 • Болест на Алцхаймер
 • ХИВ / СПИН
 • Болест на Паркинсон
 • Системен лупус еритематозус
 • Ревматоиден артрит

Ако смятате, че може да страдате от някой от тези различни видове депресия, свържете се с Вашия лекар или специалист по психично здраве, за да получите необходимата диагноза, лечение и подкрепа.

https://www.psycom.net


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се