Тревожност и депресия - как да различим симпотите?

2683
Тревожност и депресия - как да различим симпотите?

Термините тревожен и депресиран са много обсъждани тъй като това са нормални емоции които изпитваме. Рутинно възникващи за всички нас в отговор на потенциално опасни ситуации (в случай на тревожност) или разочароващи смущаващи обстоятелства (в случай на депресия).

Връзката между тревожност, депресия и свързаните с тях клинични състояния, тревожните разстройства и разстройства на настроението (афективни разстройства) е сложна и специфична.

За един човек тревожността може да доведе до избягване и изолация, а това от своя страна да породи липса на възможност за приятни преживявания и след това липса на настроение. За друг човек това чувство може да отнеме енергията за неща на които обикновено се радва, а опитите да се социализира след това могат да доведат до известна нервност.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Разбирането на разликите между двете състояния и характеризирането на тежестта на проблема може да Ви помогне да се чувствате по-добре.

Тревожността и депресията имат обща невробиологична основа. Продължителните състояния на тревожност или ниско настроение като тези изпитвани от хора с клинична тревожност и нарушения в настроението включват промени във функцията на невротрансмитерите (химически вещества, които предават информация между нервните клетките по химичен път). Смята се, че ниските нива на серотонин както и други невротрансмитери като допамин и епинефрин играят роля и при двете състояния.

Въпреки това тревожността и депресията съзнателно се преживяват по различен начин. Те могат да се появят последователно, едното състояние като реакция на другото или могат да възникнат заедно.

Тревожността и депресията имат различни психологически симптоми.

Психологическите симптоми на тревожност са:

 • Притеснение за близкото бъдеще или в по-дългосрочен план
 • Неконтролируеми, понякога препускащи мисли, че нещо ще се обърка
 • Вярване че е по-добре да се избягват ситуации които могат да причинят безпокойство и така чувствата и мислите да не излязат напълно от контрол
 • Ако присъстват мисли за смъртта, те са за страх от смъртта поради опасения в резултат на физически симптоми и очаквани опасности

В зависимост от характера на тревожния проблем тези симптоми могат да варират:

 • Например някой с генерализирано тревожно разстройство може да се притеснява от различни теми, събития или дейности
 • Човек със социално тревожно разстройство е по-склонен да се страхува от отрицателна оценка или отхвърляне от другите, от среща с нови хора или други социално предизвикателни ситуации
 • Обсебеността - нереалистични мисли или импулсивни мисли които се простират отвъд ежедневните притеснения са отличителна психична проява на тревожност при хора с обсесивно-компулсивно разстройство

Психологичските симптоми на депресията са:

 • Предположения, че бъдещето е безнадеждно
 • Липса на вяра, че положителните преживявания ще се появят в бъдеще в личен план, за другите или за света като цяло и следователно, че "не си струва да се опитвате" да мислите или чувствате различно
 • Мисъл за безполезност
 • Ако присъстват мисли за смъртта те могат да произтичат от упорито убеждение, че животът не си струва да се живее или че човек е бреме за другите. В случаите на умерена до тежка депресия могат да присъстват по-специфични мисли за самоубийство.

При големи депресивни разстройства тези типове мисли са постоянни през по-голямата част от деня и повече дни. Ако човек се колебае между състояние с много ниско и много високо настроение, тогава може да се приложи диагнозата на биполярно разстройство. Въпреки това за всеки вариант на разстройство на настроението, състоянието на ниското настроение вероятно се характеризира с типа мислене описан по-горе.

Физическото състояние на тревожността може да бъде представено като състояние на повишена възбуда.

Специфичните физически прояви на тревожност включват:

 • Мускулна треска
 • Стомашно-чревен дистрес (например гадене, диария или запек) виене на свят
 • Повишена сърдечна честота, кръвно налягане, изпотяване
 • Задух
 • Затруднено заспиване или продължителен сън поради препускащи мисли или други физически симптоми
 • Трудност при концентриране поради състояние на възбуда или постоянно препускащи мисли

Депресията се характеризира предимно с промени в обичайните физически процеси като:

 • Загуба на апетит или значително увеличаване на апетита
 • Липса на енергия Физическа привързаност без причина
 • Движете се или говорите по-бавно от обикновено
 • Повече или по-малко сън поради ниската енергия
 • Трудности с концентрацията, съсредоточаването и паметта

В крайна сметка физическите симптоми на тревожност или депресия могат да бъдат изтощителни за страдащия човек.

Ако имате някои от тези симптоми, оценете колко тежки са те

Не е необичайно да изпитвате кратки периоди на ниско настроение или тревожност, особено в отговор на определени стресови ситуации в живота (например загуба на любим човек, получаване на диагноза на физическо заболяване, започване на нова работа или училище, преживяване на финансови проблеми, и т.н.). За да се стигне диагностичният праг на тревожно разстройство обаче симптомите трябва да са постоянни (често в продължение на няколко месеца) и да се влошават. Нарушенията на настроението се диагностицират когато свързаните симптоми се появяват по-често в продължение на поне две седмици.

За да оцените степента на симптомите:

1. Задайте си няколко ключови въпроса за това доколко симптомите съпътстват ежедневието Ви. Можете също така да попитате близки приятели и членове на семейството дали те са забелязали промени във Вас и какви.

2. Интересувайте се от психичното здраве като четете презентации за леки, умерени и тежки прояви на проблеми като депресия или тревожност.

3. Проследявайте психологическите и физическите си симптоми в продължение на седмица или две, за да получите точно представяне на колебанията в настроението и безпокойството.

Дори ако решите, че проблемът Ви с тревожност или настроенията е проблем в малка степен все пак може да си струва да работите. Помислете доколко това пречи на живота Ви и по какви начини да определите какви видове интервенции могат да бъдат полезни.

Лечение

Ако симптомите са постоянни, засягат отношенията Ви и способността да изпълнявате различни отговорности или са ясно забележими за другите тогава си струва да се обсъди назначаване на лечение.

При проблеми с депресия и/или тревожност има няколко вида лечение чрез говорене, както и лекарства които могат да помогнат. Потърсете помощ като поговорите с Вашия лекар. Можете също така да потърсите информация за местни организации.

Имайте предвид, че при ефективното лечение на тревожност или депресия е вероятно да се изискват редовни, текущи срещи напимер за период от около 6-12 месеца.

Затова е от решаващо значение да намерите специалист на когото имате доверие и с когото да се чувствате комфортно когато говорите за Вашите симптоми.

https://www.verywellmind.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се