Психично здраве - как да различим страха от тревожност?

1550
Психично здраве - как да различим страха от тревожност?

Страхът и безпокойството често се срещат заедно, но тези термини не са взаимозаменяеми. Въпреки, че симптомите обикновено се припокриват изживяването на човек с тези емоции се различава в зависимост от техния контекст. Страхът се отнася до известна или разбрана заплаха, докато тревожността следва от неизвестна, очаквана или лошо определена заплаха.

И страхът и тревожността предизвикват реакция на стрес

Страхът и безпокойството пораждат подобни реакции на определени опасности. Но много експерти смятат, че има важни разлики между двете. Тези разлики могат да обяснят как реагираме на различни стресови фактори.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Мускулното напрежение, повишената сърдечна честота и задухът бележат най-значимите физиологични симптоми свързани с отговор на опасност.Като отговор тези промени на тялото са резултат от вродена остра стресова реакция бий се или бягай смятана за необходима за нашето оцеляване. Без тази реакция на стрес умът ни няма да получи тревожния сигнал за опасност и телата ни няма да могат да се подготвят да бягат или да останат и да се справят когато са изправени пред опасност.

Какво е тревожност?

Според психиатрите Садок и Руиз тревожността е разпръснато, неприятно, неясно чувство на страх. Често е отговор на неточна или неизвестна заплаха. Например представете си, че вървите по тъмна улица. Може да се почувствате малко неспокойно и може би имате усещането за пеперуди в стомаха.

Тези усещания са причинени от тревожност, която е свързана с възможността непознат да изскочи иззад храст или да се приближи до Вас по някакъв друг начин и да Ви навреди. Тази тревожност не е резултат от известна или конкретна заплаха. По-скоро идва от тълкуването на ума Ви за възможните опасности, които биха могли да възникнат веднага.

Тревожността често е придружена от много неприятни соматични симптоми. Някои от най-често срещаните са:

 • Главоболие
 • Мускулна болка и напрежение
 • Нарушения на съня
 • Усещане за скованост по цялото тяло, особено в главата, шията, челюстта и лицето
 • Болка в гърдите
 • Звънене или пулсиране в ушите
 • Прекомерно изпотяване
 • Треперене
 • Студени тръпки или горещи вълни
 • Ускорен пулс
 • Изтръпване
 • Синдром на деперсонализация-дереализация (усещане за нереалност)
 • Разстроен стомах или гадене
 • Задух
 • Усещане за полудяване
 • Замаяност или чувство на слабост

Какво е страхът?

Страхът е емоционален отговор на известна или определена заплаха. Ако например вървите по тъмна улица и някой посочи пистолет към вас и каже: "Това е обир" тогава вероятно ще изпитате реакция на страх. Опасността е реална, определена и непосредствена. Има ясен и присъстващ обект на страха.

Въпреки, че фокусът на отговора е различен (реална срещу въображаема опасност) страхът и безпокойството са взаимосвързани. Когато се сблъскат със страх повечето хора ще изпитат физическите реакции които са описани под тревожност. Страхът предизвиква безпокойство, а тревожността може да причини страх.Но фините разлики между двете дават по-добро разбиране на симптомите и могат да бъдат важни за стратегиите за лечение.

Страхът и безпокойството са свързани с много състояния на психичното здраве. Тези чувства най-често са свързани с тревожни разстройства. Специфични фобии например агорафобия (страх, изпитван при преминаване през големи открити пространства), синдром на социална тревожност и паническо разстройство.

Ако страхът и тревожността са станали неконтролируеми уговорете среща с Вашия лекар.

За него е важно да обсъди Вашите текущи симптоми и медицинската история, за да Ви помогне да определите възможната причина за страха и тревожността които изпитвате. След това очаквайте да Ви постави диагноза или да Ви насочи към специалист за лечение за допълнителна оценка.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

След като бъде поставена диагноза можете да започнете с план за лечение който може да помогне за намаляване и контрол на страха и тревожността.

https://www.verywellmind.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се