11 признака на йоден дефицит

602
11 признака на йоден дефицит

Йодът е основен минерал често срещан в морските дарове. Щитовидната жлеза го използва, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза които помагат за контролиране на растежа, възстановяване на увредените клетки и поддържане на здравословен метаболизъм.

До една трета от хората по света са изложени на риск от йоден дефицит. Тези с най - висок риск са:

 • Бременни жени
 • Хората които живеят в страни където има много малко йод в почвата. Това включва Южна Азия, Югоизточна Азия, Нова Зеландия и европейски страни
 • Хората които не използват йодирана сол
 • Хора които спазват вегетарианска или веганска диета

Симптомите на дефицитът на йод са много подобни на тези при хипотиреоидизъм или ниски нива на хормони на щитовидната жлеза. Тъй като йодът се използва за производството на хормони на щитовидната жлеза йоден дефицит означава, че тялото не може да произвежда достатъчно от тях което води до хипотиреоидизъм. Дефицитът на йод може да причини неприятни и дори тежки симптоми.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са 10 -те признака и симптома на йоден дефицит?

1. Подуване на шията. Подуването в предната част на шията е най - честият симптом на йоден дефицит. Нарича гуша и се появява когато щитовидната жлеза нарасне твърде голяма. Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда в предната част на шията. Произвежда хормони на щитовидната жлеза при получаване на сигнал от тироид-стимулиращия хормон (TSH).

Когато нивата на TSH в кръвта се повишат щитовидната жлеза използва йод за производство на хормони на щитовидната жлеза. Въпреки това когато тялото е с ниско съдържание на йод не може да произвежда достатъчно TSH. За да компенсира щитовидната жлеза работи по - усилено, за да се опита да произведе повече. Това кара клетките да растат и да се размножават което води до гуша. За щастие повечето случаи могат да бъдат лекувани чрез увеличаване на приема на йод. Въпреки това, ако гушата не е била лекувана в продължение на много години може да причини трайно увреждане на щитовидната жлеза.

2. Неочаквано наддаване на тегло. Неочакваното наддаване на тегло е друг признак за йоден дефицит. Това може да се случи, ако тялото няма достатъчно йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Това е така, защото хормоните на щитовидната жлеза помагат за контролиране на скоростта на метаболизма, а именно процесът чрез който тялото превръща храната в енергия и топлина.

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски тялото изгаря по - малко калории в покой. За съжаление това означава, че повече калории от храните които ядете се съхраняват като мазнини. Добавянето на повече йод към диетата може да помогне за обръщане на ефектите от бавен метаболизъм тъй като може да помогне на тялото да произвежда повече хормони на щитовидната жлеза.

3. Умора и слабост. Умората и слабостта също са често срещани симптоми на йоден дефицит. Всъщност някои проучвания установяват, че близо 80% от хората с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза които се появяват в случаи на йоден дефицит се чувстват уморени, мудни и изпитват слабост.

Тези симптоми се появяват, защото хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да произвежда енергия. Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски тялото не може да произвежда толкова много енергия колкото обикновено. Това може да доведе до рязко понижаване на енергийните нива и да Ви накара да се почувствате слабост. Проучване сред 2456 души установява, че умората и слабостта са най - честите симптоми сред участниците с ниски или леко ниски нива на хормони на щитовидната жлеза. Това е така тъй като тялото се нуждае от минерала, за да произвежда енергия.

4. Косопад. Хормоните на щитовидната жлеза помагат за контролиране на растежа на космените фоликули. Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски космените фоликули може да спрат да се регенерират. С течение на времето това може да доведе до загуба на коса. Поради тази причина хората с йоден дефицит също могат да страдат от загуба на коса.

Проучване при 700 души установява, че 30% от участниците с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза са имали загуба на коса. Други проучвания обаче са установили, че ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза изглежда причиняват загуба на коса само при тези с фамилна анамнеза за загуба на коса. Ако имате загуба на коса поради йоден дефицит приемането на достатъчно от този минерал може да помогне за коригиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да спрете загубата на коса.

реклама

5. Суха и лющеща се кожа. Сухата и лющеща се кожа може да засегне много хора с йоден дефицит. Всъщност някои проучвания установяват, че до 77% от хората с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза могат да изпитат суха, лющеща се кожа. Хормоните на щитовидната жлеза които съдържат йод помагат на клетките на кожата да се регенерират. Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски тази регенерация не се случва толкова често което вероятно води до суха, лющеща се кожа.

Освен това хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да регулира потта. Хората с по - ниски нива на хормони на щитовидната жлеза като тези с йоден дефицит са склонни да се потят по - малко от хората с нормални нива на хормони на щитовидната жлеза. Като се има предвид, че потта помага да поддържате кожата си влажна и хидратирана липсата на пот може да е друга причина поради която сухата и лющеща се кожа е често срещан симптом на йоден дефицит.

6. Чувство за по - студено от обикновено Чувството на студ е често срещан симптом на йоден дефицит. Някои проучвания установяват, че над 80% от хората с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза може да се чувстват по - чувствителни към ниски температури от обикновено. Тъй като йодът се използва за производството на хормони на щитовидната жлеза, йодният дефицит може да доведе до рязко понижаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Като се има предвид, че хормоните на щитовидната жлеза помагат да се контролира скоростта на вашия метаболизъм ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да доведат до забавянето му. По - бавният метаболизъм генерира по - малко топлина което може да Ви накара да изпитате чувство за по - студено от обикновено. Освен това хормоните на щитовидната жлеза спомагат за повишаване на активността на кафявата мазнина, вид мазнина която е специализирана в генерирането на топлина. Това означава, че ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза които могат да бъдат причинени от йоден дефицит могат да попречат на кафявата мазнина да си върши работата.

7. Промени в сърдечната честота. Сърдечният ритъм е мярка за това колко пъти сърцето бие в минута. Може да се повлияе от нивата на йод. Твърде малко от този минерал може да накара сърцето да бие по - бавно от обикновено докато твърде много от него може да накара сърцето да бие по - бързо от обикновено. Тежкият йоден дефицит може да причини необичайно бавен сърдечен ритъм. Това може да ви накара да се почувствате слаби, уморени, замаяни и вероятно да доведе до припадък.

8. Проблеми с ученето и запомнянето. Дефицитът на йод може да повлияе на способността да учите и запомняте. Проучване включващо над 1000 възрастни установява, че тези участници с по - високи нива на хормони на щитовидната жлеза се представят по - добре при тестове за учене и памет в сравнение с тези с по - ниски нива на хормони на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза помагат на мозъка да расте и да се развива. Ето защо дефицитът на йод който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза може да намали развитието на мозъка. Всъщност проучванията са установили, че хипокампусът, частта от мозъка която контролира дългосрочната памет изглежда е по - малка при хора с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза.

9. Проблеми по време на бременност. Бременните жени са изложени на висок риск от йоден дефицит. Това е така, защото те трябва да консумират достатъчно, за да задоволят собствените си ежедневни нужди, както и нуждите на растящото им бебе. Повишеното търсене на йод продължава по време на лактация тъй като бебетата получават йод чрез кърмата.

Неконсумирането на достатъчно йод по време на бременност и кърмене може да причини странични ефекти както за майката, така и за бебето. Майките могат да получат симптоми на недостатъчно активна щитовидна жлеза като гуша, слабост, умора и усещане за студ. Междувременно недостигът на йод при кърмачета може да забави физическия растеж и развитието на мозъка. Освен това тежкият йоден дефицит може да увеличи риска от мъртво раждане.

10. Обилни или нередовни менструации. В резултат на йоден дефицит може да възникне обилно и нередовно менструално кървене. Както повечето симптоми на йоден дефицит това също е свързано с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза като се има предвид, че йодът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза.

В проучване 68% от жените с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза са имали нередовен менструален цикъл в сравнение само с 12% от здравите жени Изследванията показват също, че жените с ниски нива на хормони на щитовидната жлеза изпитват по - често менструален цикъл с обилно кървене. Това е така защото ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза нарушават сигналите на хормоните които участват в менструалния цикъл.

Източници на йод в диетата

Има много малко добри източници на йод в диетата. Това е една от причините поради които йодният дефицит е често срещан в целия свят. Препоръчителният дневен прием е 150 микрограма на ден. Това количество трябва да отговаря на нуждите на 97-98% от всички здрави възрастни.

Бременните или кърмещите жени обаче се нуждаят от повече, 200 микрограма на ден.

Храните които са отлични източници на йод:

 • Морски водорасли, 1 лист изсушен: 11 до 1,989 % от препоръчителен дневен прием
 • Треска, 85 грама (g): 66 % от препоръчителен дневен прием
 • Кисело мляко, 1 чаша: 50 % от препоръчителен дневен прием
 • Йодирана сол, 1/4 чаена лъжичка или 1,5 g: 47 % от препоръчителен дневен прием
 • Скариди, 85 g: 23 % от препоръчителен дневен прием
 • Яйце, 1 голямо: 16 % от препоръчителен дневен прием
 • Риба тон, консервирана, 85 g: 11 % от препоръчителен дневен прием
 • Сушени сини сливи, 5 броя: 9 % от препоръчителен дневен прием

Водораслите обикновено са чудесен източник на йод, но това зависи от това откъде идват. Морските водорасли от някои страни като Япония са богати на йод. По - малки количества от този минерал се намират и в различни храни като риба, миди, говеждо месо, пиле, боб лима и пинто, мляко и други млечни продукти.

Най - добрият начин да получите достатъчно йод е да добавите йодирана сол към храната си. Половин чаена лъжичка (3 грама) в течение на деня е достатъчна, за да избегнете дефицит. Ако смятате, че имате йоден дефицит най - добре е да се консултирате с Вашия лекар. Лекарят ще провери за признаци на подуване (гуша) или ще назначи изследване на урина, за да провери нивата на йод.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се