Дефицитът на йод - какво трябва да знаем

1565
Дефицитът на йод - какво трябва да знаем

Йодът е елемент необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Тялото не произвежда йод така, че той е съществена част от диетата. Йодът се намира в различни храни. Ако няма достатъчно йод в тялото то не може да произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. По този начин дефицитът на йод може да доведе до:

 • увеличаване на щитовидната жлеза (гуша)
 • хипотиреоидизъм
 • интелектуални затруднения при кърмачета и деца чиито майки са имали йоден дефицит по време на бременност

Преди 20-те години на миналия век дефицитът на йод е бил често срещан в регионите на Големите езера, Апалачите и Северозападните части на САЩ и в по - голямата част от Канада. Предотвратяването на йодния дефицит чрез въвеждането на йодирана сол на практика елиминира йодния дефицит в тези области. Въпреки това много други части на света не разполагат с достатъчно йод доставен чрез диетата и йодният дефицит продължава да бъде важен проблем за общественото здраве в световен мащаб. Приблизително 30% от световното население остава застрашено от йоден дефицит.

Диагностика на дефицит на йод

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Дефицитът на йод се диагностицира сред популациите общо, а не конкретно при отделен представител на популацията. Тъй като йодът се освобождава от тялото чрез урината най - добрият начин за определяне на йоден дефицит в голяма популация е измерването на количествата йод в пробите от урина. Дефицитът на йод остава основен проблем в части от Европа, Африка и Азия.

Кои са източниците на йод?

Йодът присъства естествено в почвата и морската вода. Наличността на йод в храните е различна в различните региони на света. Йодът мож да се набави от йодирана готварска сол и храни с високо съдържание на йод:

 • млечни продукти (сирене, краве мляко, йогурт, сладолед)
 • соленоводни риби
 • морски дарове (миди)
 • морски водорасли (включително водорасли, дулсе, нори)
 • месо
 • яйца
 • соево мляко и соев сос
 • малко хляб и яйца
 • мултивитамини съдържащи йод

Въпреки това количеството йод в храните може да не е посочено на опаковките и да е трудно да се идентифицират източниците на йод.

реклама

Кои са симптомите на йоден дефицит?

Всички симптоми на йоден дефицит са свързани с ефекта му върху щитовидната жлеза:

Гуша: Без адекватно количество йод щитовидната жлеза прогресивно се увеличава (развива гуша) тъй като се опитва да се справи с търсенето на производство на хормони на щитовидната жлеза. В световен мащаб недостигът на йод е най-честата причина за увеличаване на щитовидната жлеза и гуша. Могат да се развият и възли. Пациентите с голяма гуша могат да получат симптоми на задушаване, особено когато са в легнало положение, както и затруднено преглъщане и дишане.

Хипотиреоидизъм. Когато нивата на йод в тялото намаляват може да се развие хипотиреоидизъм тъй като йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Йодният дефицит е най - честата причина за хипотиреоидизъм в световен мащаб.

Проблеми свързани с бременността. Йодният дефицит е особено важно да се овладее при жени които са бременни или кърмят бебетата си. Тежкият йоден дефицит при майката е свързан със:

 • спонтанни аборти
 • мъртво раждане
 • преждевременно раждане
 • вродени аномалии при техните бебета

Децата на майки с тежък йоден дефицит по време на бременност могат да имат:

 • интелектуални затруднения
 • проблеми с растеж, слуха и говора

В най - тежката форма недостатъчно активната щитовидна жлезаможе да доведе до кретинизъм (синдром, характеризиращ се с трайно увреждане на мозъка, мутиране и нисък ръст). Но това е рядкост в световен мащаб.

Дефицитът на йод е най - честата предотвратима причина за интелектуални затруднения в света. Дори лекият йоден дефицит по време на бременност който може да присъства при някои жени може да бъде свързан с нисък интелект при децата.

Проследяване на йоден дефицит

Нивата на йод могат да бъдат измерени в кръвта или урината. Тези тестове обаче не са добри при точното определяне на количеството йод в тялото и затова не могат да се използват за диагностициране на йоден дефицит.

Когато се наблюдава йоден дефицит в общото население най - добре се управлява като се гарантира, че обичайните храни които хората консумират съдържат достатъчни нива на йод.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Превенция

Както при много заболявания по - добре е проблемът да се предотврати и да се прави профилактика отколкото да се налага да се лекува. През последните 80 години в световен мащаб се полагат усилия за премахване на йодния дефицит. Премахването на йодния дефицит е основна цел на неправителствената организация Iodine Global Network, УНИЦЕФ и Световната здравна организация.

Йодираната сол е в основата на превенцията на йоден дефицит в световен мащаб. В региони където йодираната сол не е широко достъпна или където е известно, че бременните жени приемат недостатъчно йод може да се препоръча ежедневна употреба на йод - съдържаща добавка за бременни и кърмещи жени. Инжектиране с йодирано масло понякога се използва в региони с тежък йоден дефицит по света където широко разпространената употреба на йодирана сол не е възможна.

Говори ли се често за проблема йоден дефицит?

Приемането на твърде много йод също може да причини проблеми. Това е от особено значение при хора които вече имат проблеми с щитовидната жлеза като възли, хипертиреоидизъм и автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Приемането на големи количества йод чрез лекарства, радиологични процедури и излишък от йод в зависимост от диетата може да причини или да влоши хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хора които се преместват от регион с йодна недостатъчност (например някои части от Европа) в регион с адекватен прием на йод (например Съединените щати) също могат да развият проблеми с щитовидната жлеза тъй като при тях щитовидната жлеза е адаптирана към приемането и усвояването на малки количества йод. По - специално могат да развият йод - индуциран хипертиреоидизъм.

http://www.thyroid.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се