Здравето на щитовидната жлеза и йодираната сол

1669
Здравето на щитовидната жлеза и йодираната сол

Въпреки, че йодираната сол се използва за овкусяване на храната в много домакинства има объркване и въпросителни относно това какво всъщност представлява йодираната сол и дали е необходима част от диетата или не.

Как йодираната сол може да повлияе на здравето и дали трябва да се използва?

Йодът е важен минерал. В много страни се комбинира с готварска сол, за да помогне за предотвратяване на йоден дефицит.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Щитовидната жлеза използва йод за производство на хормони на щитовидната жлеза които подпомагат възстановяването на тъканите, регулират метаболизма и насърчават правилния растеж и развитие. Те също играят пряка роля в контрола на телесната температура, кръвното налягане и сърдечната честота.

В допълнение към основната си роля за здравето на щитовидната жлеза йодът може да играе основна роля в няколко други аспекта на здравето. Например лабораторни проучвания и при животни показват, че може да повлияе пряко на функцията на имунната система.

Междувременно други проучвания установяват, че йодът може да помогне за лечение на фиброкистозна болест на гърдата, състояние при което в гърдата се образуват неракови бучки.

За съжаление много хора по света са изложени на повишен риск от йоден дефицит. Счита се за проблем на общественото здраве в 118 държави и се смята, че повече от 1,5 милиарда души са изложени на риск. Дефицитите на микроелементи като йод са все по - разпространени в определени райони, особено в региони където йодираната сол е необичайна или има ниски нива на йод в почвата.

Всъщност се смята, че около една трета от населението в Близкия изток е изложено на риск от йоден дефицит. Това състояние често се среща и в области като Африка, Азия, Латинска Америка и части от Европа.

Освен това някои групи хора са по - склонни да имат йоден дефицит. Например жените които са бременни или кърмят са изложени на по - висок риск от дефицит тъй като се нуждаят от повече йод.

Веганите и вегетарианците също са изложени на по - голям риск. Проучване разглежда диетите на 81 възрастни и установява, че 25% от вегетарианците и 80% от веганите имат йоден дефицит в сравнение с едва 9% от тези на смесени диети.

Дефицитът на йод може да причини сериозни симптоми

Дефицитът на йод може да причини дълъг списък от симптоми които варират от леко дискомфортни до тежки до дори опасни. Сред най - честите симптоми е вид подуване на шията известно като гуша.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Щитовидната жлеза използва йод за производство на хормони на щитовидната жлеза. Въпреки това когато тялото не разполага с достатъчно йод щитовидната жлеза е принудена да се засили, за да се опита да компенсира и да произвежда повече хормони. Това кара клетките на щитовидната жлеза да се размножават бързо и да растат което води до гуша.

Намаляването на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе и до други неблагоприятни ефекти като:

 • загуба на коса
 • умора
 • наддаване на тегло
 • суха кожа
 • повишена чувствителност към студ

реклама

Дефицитът на йод може да причини сериозни проблеми както при деца, така и при бременни жени. Ниските нива на йод могат да причинят увреждане на мозъка и сериозни проблеми с умственото развитие при децата. Нещо повече, това може да бъде свързано и с по - висок риск от спонтанни аборти и мъртво раждане.

Йодираната сол може да предотврати йоден дефицит

През 1917 г. лекарят Дейвид Марин започва да провежда експерименти доказващи, че приемането на йодни добавки е ефективно за намаляване на честотата на гуша. Скоро след това през 1920 г. много страни по света започват да обогатяват готварската сол с йод в опит да предотвратят йоден дефицит.

реклама

Въвеждането на йодирана сол e било много ефективно за премахване на дефицита в много части на света.

Само половин чаена лъжичка йодирана сол на ден е достатъчна, за да задоволи дневната нужда от йод. Това прави използването на йодирана сол един от най-лесните начини за предотвратяване на йоден дефицит без да се налага да правите други големи промени в диетата си.

Йодираната сол е безопасна за консумация

Проучванията показват, че приемът на йод над дневната препоръчителна стойност като цяло се понася добре. Въпреки това прекомерният прием на сол йодирана или не не се препоръчва. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва по-малко от 5 грама сол на ден за възрастни. Следователно ще надвишите безопасното ниво на прием на сол много преди да надвишите дневната си препоръчителна доза йод.

Високият прием на йод може да увеличи риска от дисфункция на щитовидната жлеза при: плода в утробата, новородени бебета, възрастни хора и такива с предшестващо заболяване на щитовидната жлеза.

Излишният прием на йод може да бъде резултат от хранителни източници, йодсъдържащи витамини и лекарства и прием на йодни добавки. Въпреки това множество проучвания съобщават, че йодираната сол е безопасна с минимален риск от неблагоприятни странични ефекти за общото население дори при дози близо седем пъти над дневната препоръчителна стойност.

Йодът се намира в други храни

Въпреки, че йодираната сол е удобен и лесен начин да увеличите приема на йод тя не е единственият източник. Всъщност е напълно възможно да задоволите нуждите си от йод без да консумирате йодирана сол. Йодът е често срещан микроелемент в морски дарове, млечни продукти, зърнени храни и яйца.

Няколко примера за храни богати на йод (% от референтни стойности на дневния прием на йод__):__

 • Морски водорасли: 1 изсушен лист съдържа 11-1,989%
 • Треска: 3 унции (85 грама) съдържа 66%
 • Кисело мляко: 1 чаша (245 грама) съдържа 50%
 • Мляко: 1 чаша (237 ml) съдържа 37%
 • Скариди: 3 унции (85 грама) съдържат 23%
 • Макарони: 1 чаша (200 грама) варени съдържат 18%
 • Яйце: 1 голямо яйце съдържа 16%
 • Консервирана риба тон: 3 унции (85 грама) съдържа 11%
 • Сушени сини сливи: 5 сини сливи съдържат 9%

Препоръчва се възрастните да получават най - малко 150 микрограма йод на ден. За жени които са бременни или кърмят съответно до 220 и 290 микрограма на ден.

Когато консумирате само няколко порции богати на йод храни всеки ден можете лесно да получите достатъчно йод чрез диетата си с или без употребата на йодирана сол.

Ако консумирате балансирана диета която включва други източници на йод като морски дарове или млечни продукти вероятно получавате достатъчно йод в диетата си само чрез хранителни източници.

Въпреки това, ако смятате, че сте изложени на по - висок риск от йоден дефицит може да помислите за използването на йодирана сол. Освен това, ако не получавате поне няколко порции богати на йод храни всеки ден йодираната сол може да бъде просто решение, за да сте сигурни, че отговаряте на ежедневните си нужди.

Помислете за използването му в комбинация с питателна, разнообразна диета, за да сте сигурни, че отговаряте на нуждите си от йод и други важни хранителни вещества.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се