Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


12 признака за ниски нива на тестостерон при мъжете

 
12 признака за ниски нива на тестостерон при мъжете

Тестостеронът е полов хормон често свързван с мъжете, но малки количества от него присъстват и в женския организъм. Ако мъжът има ниско ниво на тестостерон основните симптоми могат да бъдат еректилна дисфункция, намалена костна маса и сексуално желание. Хормонът има много важни функции включително:

Производството на тестостерон може да се забави с напредването на възрастта и много възрастни мъже имат симптоми на нисък тестостерон. Американската асоциация по урология съобщава, че ниският тестостерон засяга около 2 на всеки 100 мъже. 

Кои са общите признаци и симптоми на нисък тестостерон при мъжете

1. Проблеми с ерекцията. Ниският тестостерон може да причини умора и промени в настроението. Може да затрудни получаването или поддържането на ерекция. Тестостеронът стимулира тъканите на пениса да произвеждат азотен оксид, който започва няколко реакции, които водят до ерекция. Ако нивата на хормона са твърде ниски, мъжът може да не успее да получи ерекция.

Други фактори, които могат да причинят еректилна дисфункция:

2. Косопад. Много мъже изпитват загубата на коса като естествена част от стареенето, а свързаната с възрастта загуба на коса също може да засегне и жените. Автори на проучване от 2012 г. установяват, че импланти с тестостерон подпомагат възстановяването на косата при някои жени лекувани от симптоми на дефицит на полови хормони.

3. Намалена костна плътност. Тестостеронът помага да се произвежда костна тъкан и да се поддържа обемът на костите. Ниският тестостерон може да доведе до намаляване на този обем което може да направи костите по-податливи на фрактури.

4. Намаляване на размера на тестисите. Мъжете с нисък тестостерон може да забележат намаляване на размера на тестисите което не е свързано с ниски температури. Скротумът може също да се чувства по-мек от обикновено.

5. Намаляване на количеството сперма. Спермата е течността която съставлява по-голямата част от мъжкия еякулат. Този вид течност помага на сперматозоидите да се придвижат към яйцеклетката. Тестостеронът помага да се стимулира производството на сперма, а намалените нива на сперма могат да показват намаляване на тестостерона. Това също може да доведе до проблеми с плодовитостта.

6. Трудности със съня. Мъжете с нисък тестостерон може да имат затруднено заспиване. Много мъже с нисък тестостерон също имат сънна апнея. Това потенциално тежко разстройство кара човек временно да спре да диша, което може да наруши съня.

7. Понижено сексуално желание. Мъжете с нисък тестостерон често изпитват намаляване на сексуалното желание. Намаляващото сексуално желание се проявява естествено с възрастта, но когато причината е ниският тестостерон мъжът ще забележи значително намаляване на желанието за секс.

8. Намалена мускулна маса. Тестостеронът играе роля в развитието на мускулна маса и намалените нива на хормона могат да доведат до значителна загуба на мускулна маса. Тъй като обаче ниският тестостерон причинява намаляване на масата функцията и силата на мускулите не намаляват според констатациите от проучване през 2016 г.

9. Горещи вълни. Докато много хора свързват горещите вълни с нивата на естроген, които се колебаят по време на менопаузата ниските нива на тестостерон също могат да причинят този симптом.

10. Ниски енергийни нива. Ниският тестостерон може да доведе до намалени нива на енергия и умора. Те могат да се изпитват дори след адекватна почивка или може да се развие намален интерес към упражнения или движение.

11. Увеличаване на телесните мазнини. Намаляването на тестостерона може да доведе до увеличаване на телесните мазнини. В някои случаи мъжете с дефицит на хормона развиват гинекомастия която причинява увеличаване на гърдите.

12. Промени в настроението. Някои данни сочат, че мъжете с ниски нива на тестостерон вероятно ще изпитват липса на фокус, раздразнителност и депресия.

Кога да посетите лекар

Лекарят може да предпише заместителна терапия с тестостерон, ако се проявят редица симптоми. Ниският тестостерон не винаги проявява симптоми и някои хора научават за това едва след рутинен физически преглед и кръвна проба.

Въпреки това всеки, който изпитва един или повече от изброените по-горе симптоми трябва да потърси медицинска помощ. За да диагностицира нисък тестостерон, лекарят често извършва физическа оценка и преглежда симптомите. Лекарят може също да поиска тестване, за да търси допълнителни признаци. Например тестът за костна плътност може да покаже намалена костна маса, резултат от ниския тестостерон.

Лечение

Най-честото лечение е заместителната терапия с тестостерон (TRT). Лекарят обикновено предписва TRT само, ако има няколко симптома на нисък тестостерон, както и резултати от кръвни тестове които показват дефицит. Има няколко метода за тази терапия включително:

Повечето пациенти ще забележат облекчение на симптомите в рамките на 4–6 седмици след започване на TRT.

Естествени начини за повишаване на нивата на тестостерон

Диетата богата на хранителни вещества може да помогне за подобряване на нивата на тестостерон.

Загубата на тегло и упражненията често могат да увеличат нивата на тестостерон.

Въпреки, че промените в начина на живот и диетата сами по себе си може да не повишат достатъчно нивата те често могат да помогнат.

Важно е да се има предвид, че мъжете обикновено губят тестостерон с напредването на възрастта, а потенциалните ползи от промените в начина на живот също намаляват с времето. Упражненията например често показват по-значими резултати при по-младите хора.

Може да ви помогне да включите някои от следните храни в диетата:

Повечето случаи на нисък тестостерон са лечими и познаването на симптомите може да помогне за ранна диагноза и лечение.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

4160

реклама

Коментариреклама


Свързани статии