Повишени нива на тестостерон при жените! Каква може да бъде причината?

18758
Повишени нива на тестостерон при жените! Каква може да бъде причината?

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който нормално се синтезира предимно в тестисите и определя развитието на мъжа като такъв. Освен в тестиса, той се образува в определени количества (много по - малки от тези при мъжа) в яйчниците и това е напълно нормално. Както в мъжкия, така и в женския организъм се образуват и отделят малки количества от хормоните на противоположния пол. При определени условия те могат значително да се увеличат и да създадат проблеми, както се случва при повишената тестостеронова секреция при жените.

Какви са симптомите на повишено ниво на тестостерон при жените?

Логично, при високо ниво на хормона на противоположния пол, при жените се появяват външни белези, характерни за мъжете - засилено окосмяване по лицето, гърдите, увеличена мускулна маса, по - груб глас. Друга част от симптомите са резултат от нарушената хормонална регулация на менструалния цикъл - ановулаторни цикли (месечен цикъл, при който не се отделя яйцеклетка), нередовни кръвотечения, като при немалка част от дамите с подобен проблем има трудности при забременяването. Акнето, раздразнителността, депресивните периоди и честата смяна на настроението също могат да бъдат симптом на високите тестостеронови нива при жените.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви могат да бъдат причините?

Различни заболявания и състояния могат да доведат до повишени нива на тестостерона при жени. Вродената надбъбречна хиперплазия (ВНХ), синдромът на поликистозните яйчници и хирзутизмът са сред състоянията, които могат да доведат до подобен хормонален дисбаланс. ВНХ се изразява в дефицит на някой от хормоните на надбъбречната жлеза и се характеризира с ниски нива на кортизола и високи на тестостерона, които имат за резултат поява на мъжки белези, като окосмяване по лицето, гърдите, гърба, увеличена мускулна маса и загрубяване на гласа.

Синдромът на поликистозните яйчници засяга между 8 и 20 % от жените в световен мащаб. Той е резултат от ексцесивната секреция на тестостерон от яйчниците, която клинично се изявява с акне, оплешивяване, поява на окосмяване от мъжки тип, нарушения в менструалния цикъл, сънна апнеа, затлъстяване, диабет тип 2 и затруднено забременяване. При ехографско изследване обикновено се визуализират увеличени размери и множество кисти (които всъшност представляват фоликули, които не са отделили яйцеклетка) в яйчниците.

Хирзутизмът представлява хормонален дисбаланс, който е по - скоро следствие от повишена чувствителност на космените фоликули към действието на тестостерона, който се секретира в количества малко по - високи от нормалното. Основната му изява е омазняването на кожата, акнето, окосмяването по лицето, гърдите, корема и бедрата.

Какви изследвания трябва да се проведат и какво е лечението?

В случай, че забележите подобни на описаните по - горе симптоми, може да се обърнете към семейния си лекар, който ще проведе насочен физикален преглед и при преценка ще ви насочи към лабораторно изследване на тестостерона, кръвната захар и холестерола. Препоръчително е хормоналното изследване да се проведе сутринта, тъй като тогава нивото на тестостерона в кръвта е най - високо.

В зависимост от причината за настъпилия хормонален дисбаланс може да се предприеме различен тип лечение, като се започне от промяна в начина на живот и храненето и се стигне до медикаментозно с помощта на противозачатъчни, които имат доказан ефект при подобни състояния.

Относно промяната в начина на живот, поддържането на здравословно тегло има изключително благоприятен ефект. Намаляването на телесното тегло с 5 - 10 % от изходната му стойност облекчава много от симптомите и намалява риска от настъпване на усложнения. Ограниченият прием на мазнини, прости въглехидрати и увеличената физическа активност също биха могли да повлияят позитивно на голяма част от симптомите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Антимюлеров хормон за 31 лв. от Лаборатории Кандиларов!

Антимюлеров хормон за 31 лв. от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

1231 закупени
-30%
44,00 лв.
31,00 лв.
Пакет от хормонални изследвания за жената:FSH, LH, Пролактин, Тестостерон и Естрадиол, от СМДЛ "МиЛаб", за 52 лв.
-20%
65,00 лв.
52,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се