Какви са референтните стойности на щитовидните хормони? При кои заболявания има отклонения?

264674
Какви са референтните стойности на щитовидните хормони? При кои заболявания има отклонения?

Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани и в пъти повече боледуват жени отколкото мъже. За поставянето на правилна и точна диагноза са нужни както подробни оплаквания на пациента, така и лабораторни и образни изследвания. За функцията на щитовидната жлеза се съди по серумните нива на хормоните Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Много важно значение има също тиреоид стимулиращият хормон (TSH).

Как става синтезът на щитовидните хормони? От какво зависят техните нива?

Йодът от циркулацията се улавя от белтък в щитовидната жлеза наречен тиреоглобулин чрез ензима тиреопероксидаза. Върху този белтък се синтезират монойодтирозин (съдържа 1 молекула йод) и дийодтирозин (съдържа 2 молекули йод). При свързането на 2 молекули дийодтирозин се получава хормонът тироксин (Т4) с 4 молекули йод, а при свързването на дийодтирозин с монойодтирозин се получава хормонът трийодтиронин (Т3) с 3 молекули йод. Т3 също така може да се получава и при трансформацията от Т4. Синтеза и секрецията на тези хормони се определят от тиреоид стимулиращия хормон. Когато периферните хормони - Т3 и Т4 са високи, тогава TSH е нисък, защото хипофизата получава сигнал от периферните тъкани, че има достатъчно количества хормони и няма нужда от повече. Както и обратното - когато периферните хормони са ниски, хипофизата отделя повече TSH, за да може да се повишат Т3 и Т4. По този начин периферните хормони дават обратна връзка на хипофизата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви промени може да настъпят в серумните нива на хормоните в резултат на заболявания на щитовидната жлеза? Какви са нормалните стойности на хормоните?

Щитовидната жлеза функционира в три посоки - може да бъде с нормална, повишена или понижена функция. Нормалните стойности са:

  • TSH - 0,3 - 5,0 mU/l
  • FT3 - 3,0 - 8,8 pmol/l
  • FT4 - 8,8 - 24 pmol/l

ВАЖНО! Резултатите може да варират между отделните лаборатории! Правилното интерпретиране на данни става от ендокринолог на базата на посочените от лабораторията референтни стойности.

Повишен TSH + ниски Т3 и Т4. Това е типичен резултат за хипотиреоидизъм, т.е. намалена функция на жлезата. В 80% от случаите причината е тиреоидит на Хашимото. Представлява автоимунно заболяване, при което се образуват антитела срещу тиреопероксидазата (anti - TPO или МАТ) и срещу тиреоглобулина (ТАТ). Диагнозата се поставя на базата на серумни нива на хормоните и антитела.
При състояния на хипотиреоидизъм TSH е повишен, защото се опитва да стимулира жлезата да отделя повече хормони, тъй като хипофизата е получила сигнал, че те са недостатъчно в периферията.

Повишено TSH + леко понижени до нормални Т3 и Т4. Отново се касае за хипотиреоидизъм, който може да бъде умерен или субклиничен.

Повишено TSH + повишени Т3 и Т4. Подобни резултати са сравнително редки. Трябва да се мисли в няколко посоки, една от които е резистентност на тъканите към щитовидни хормони.

реклама

Понижено TSH + повишени Т3 и Т4. Това са типични резултати за хипертиреоидизъм. TSH е понижен, защото до хипофизата достига сигнал, че периферните хормони Т3 и Т4 са високи и жлезата няма нужда от стимулация да произвежда още. Най-честата причина за хипертиреоидизъм е Базедовата болест или още наречената болест на Грейвс. При нея има увеличаване на щитовидната жлеза. Образуват се антитела срещу TSH-рецептора, които трябва да бъдат изследвани задължително, за да се постави тази диагноза. Други причини за хипертиреоидизъм са токсичен аденом, възлеста гуша, карцином, подостър тиреоидит на Де Кервен.

ВАЖНО! Статията е с информативна цел. Диагнозата, на което и да е заболяване, трябва да бъде поставена само и единствено от специалист. За правилна диагностика са нужни подробна анамнеза на пациента, лабораторни и образни изследвания. Това са стъпки, които ще определи и проведе лекуващият лекар, за да може да открие евентуално налично заболяване и да започне адекватно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се