Денонощният ритъм на хормоните! По кое време на деня е уместно да се изследва всеки един от тях?

6963
Денонощният ритъм на хормоните! По кое време на деня е уместно да се изследва всеки един от тях?

Голяма част от физиологичните процеси в нашия организъм имат цикличен характер - денонощен, седмичен, месечен, сезонен, годишен, това са така наречените биоритми. Хормоналната ни система също не прави изключение - почти всеки един хормон следва определен циркаден (денонощен) ритъм и съответно нивото му в кръвта е различно в зависимост от тази част на деня, през която се изследва. Този факт има важна практическа стойност при лабораторните изследвания и при тяхната интерпретация.

Кортизол

Кортизолът е хормон, който се синтезира от кората на надбъбречната жлеза и играе важна роля в регулацията на кръвното налягане, нивата на кръвната захар, имунната система и отговора на организма при стрес. Необичайното повишаване на тегло, появата на червени стрии по корема, остеопорозата и високите нива на кръвната захар, могат да бъдат симптоми на повишена кортизолова секреция, а лесната уморяемост, загубата на тегло, мускулната слабост и появата на хиперпигментации в определени части на тялото - за намалена.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Нивата на кортизола в кръвта са най - високи рано сутрин (между 7 и 9 часа), след което постепенно спадат и достигат най - ниски стойности надвечер. Поради тази причина изследванията на кръвните нива на кортизола ще бъдат най - достоверни за интерпретация от вашия лекар, когато са взети двукратно - първата проба между 7 - 9 часа сутринта и втората - между 15 и 17 часа.

Щитовидни хормони

Основните хормони, които дават представа за функцията на щитовидната жлеза са тиреостимулиращия хормон (ТСХ), тироксина (Т4) и трийодтиронина (Т3). Като скрининг за щитовидни заболявания се използва ТСХ. Отклоненията в неговите стойности дават ориентировъчна представа за наличието на повишена или понижена функция на жлезата, и ако е налична такава се пристъпва към изследване и на останалите хормони - Т3 и Т4.

Подобно на кортизола, ТСХ също следва определен денонощен ритъм - стойностите му са най - високи между 2 и 4 часа сутринта и достигат най - ниска точка вечер и през нощта. Това е причината този хормон също да се изследва сутринта. Някои изследвания потвърждават, че и Т3 следва подобен ритъм и това има значение при заместителното лечение с този хормон.

Тестостерон

Обикновено лекарите препоръчват мъжете да изследват кръвните нива на тестостерона между 8 и 11 часа сутринта, тъй като е установено, че тогава нивото му е най - високо, но напоследък нови проучвания показват, че това важи само за младите мъже. След 26 - 30 годишна възраст тази зависимост на хормоналното ниво от времето на денонощието, по което то се изследва, не е толкова съществена.

Фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон

Фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон играят централна роля в регулацията на менструалния цикъл. Повишените или понижените нива на тези хормони може да бъдат сигнал за различни заболявания, като например синдром на поликистозните яйчници, преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв и други. За разлика от по - горе разгледаните хормони, чиято секреция е различна през денонощието, при тези два хормона по - съществени са промените през месеца. Например ФСХ се увеличава постепенно от 1вия ден на менструалния цикъл, най високо е нивото му на 3тия ден от цикъла и се задържа до около 14тия ден, когато вследстве на висока секреция на ЛХ (ЛХ пик) настъпва овулация и през втората половина на месечния цикъл това е хормона, който доминира. Тези особености са важни при определянето нивата на двата хормона, особено когато тези изследвания са част от процедурата на ин витро оплождането.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от 5 хормона за жени LH, FSH, Пролактин,Естрадиол, Тестостерон за 44 лв. от Лаборатории Кандиларов
-17%
53,00 лв.
44,00 лв.
TSH и FT4 за 10.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

TSH и FT4 за 10.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

206 закупени
-66%
31,00 лв.
10,50 лв.
Пакет от хормонални изследвания за жената:FSH, LH, Пролактин, Тестостерон и Естрадиол, от СМДЛ "МиЛаб", за 52 лв.
-20%
65,00 лв.
52,00 лв.
FT3, FT4 и TSH, за 30 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

FT3, FT4 и TSH, за 30 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

108 закупени
-17%
36,00 лв.
30,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се