15 причини за тазовата болка при жените

35436
15 причини за тазовата болка при жените

Тазовите болки засягат най-ниската част на корема, областта между корема и слабините. При жените болката в таза може да е признак на менструални спазми, овулация или стомашно-чревен проблем като хранителна непоносимост. Може да се развие и поради по-сериозен проблем. Понякога болката в таза е индикатор за инфекция или проблем с репродуктивната система или други органи в тази област.

Кои са 15-те възможни причини за болка в таза при жените?

1. Менструални болки и спазми. Менструалната болка и спазмите са често срещана причина за болки в таза при жените. От всички нарушения на менструалния цикъл жените най-често съобщават, че изпитват болка. Над половината жени изпитват известна болка в продължение на поне 1-2 дни всеки цикъл.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Менструалните спазми обикновено се появяват непосредствено преди началото на цикъла на жената, тъй като матката се свива и изхвърля лигавицата си. Болката може да се почувства подобна на мускулен спазъм или пробождане.

Използването на топла подложка може да облекчи усещането. Обезболяващи без рецепта също могат да помогнат за облекчаване на болката. В случаите на силна менструална болка лекарят може да препоръча други лекарства.

2. Овулация. Ако една жена почувства болезнено усещане от едната страна на таза в средата на менструалния си цикъл може да изпитва болезнена овулация. При овулация яйчниците отделят яйцеклетка заедно с течност. Яйцеклетката пътува по фалопиевата тръба и в матката. Течността отделена от яйчника може да се разпространи в областта на таза понякога причинявайки дразнене в таза и да доведе до болка. Дискомфортът може да продължи минути или часове и може да премине в страни на тялото в зависимост от това кой яйчник освободи яйцеклетката. Болката е временна и не изисква специфично лечение.

3. Интерстициален цистит. Продължително възпаление на пикочния мехур, което няма известна причина. Това е т. нар. интерстициален цистит и може да причини тазова болка и симптоми като болезнено уриниране, нужда от често уриниране и болка по време на секс.

4. Цистит или инфекции на пикочните пътища. Циститът се отнася до възпаление в пикочния мехур поради бактериална инфекция. Това се случва защото вагинални, ректални или кожни бактерии могат да влязат в уретрата и да проправят път към пикочния мехур. Инфекция на пикочните пътища (ИПП) може да се появи навсякъде в пикочната система докато циститът се среща само в пикочния мехур. И двете състояния са често срещани при жените.

5. Полово предавани инфекции. Полово предаваната инфекция може да причини болки в таза. Тазовата болка може да показва наличието на полово предавана инфекция като гонорея или хламидия. Срещат се при хора, които са сексуално активни. Наред с тазовата болка други симптоми могат да включват болезнено уриниране, кървене между менструалния цикъл и промени във вагиналния секрет.

Всяка жена, която изпитва тези промени трябва да посети своя лекар, който да постави диагноза и да предпише лечение. Важно е също да се информират сексуалните партньори за инфекцията, за да не се разпространи.

6. Тазово възпалителна болест (ТВБ) е инфекция в утробата, която може да увреди околната тъкан. Може да възникне, ако бактерии от влагалището или шийката на матката влязат в утробата. Обикновено е усложнение на полово-предавана болест като гонорея или хламидия. Заедно с болката в таза жените могат да изпитат и други симптоми, включително необичайно вагинално течение и кървене.

ТВБ увеличава риска на жената от безплодие. Лечението обикновено включва прием на антибиотици за лечение на бактериалната инфекция като ранното лечение е от решаващо значение.

7. Ендометриоза. Ендометриозата се появява когато ендометриумът или тъканта, която очертава вътрешността на матката расте извън утробата. Ендометриозата може да е източник на хронична дълготрайна тазова болка при някои жени. Когато започне менструалният цикъл тази тъкан извън матката реагира на хормонални промени, които могат да причинят кървене и възпаление в таза. Някои жени могат да изпитат лека до силна болка. Ендометриозата може да доведе до затруднено забременяване при някои жени. Лекарите могат да определят различни лечения, в зависимост от тежестта на симптомите.

8. Синдром на раздразненото черво. Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е нарушение на червата, което причинява болка и симптоми като запек, диария и подуване на корема. Симптомите на СРЧ са склонни да избухват и отминават с времето особено след движение на червата. Няма лечение за СРЧ, така че лечението се фокусира върху управлението на симптомите чрез промени в диетата, нивата на стрес и лекарства.

9. Апендицит. Апендицитът е възпаление в апендикса, който представлява малък орган в долната дясна част на корема. Това състояние се причинява от инфекция и въпреки, че е често срещано може да бъде тежко. Всеки, който изпитва остра болка в долната дясна част на корема заедно с други симптоми като повръщане и треска трябва незабавно да потърси медицинска помощ, тъй като това може да е признак на апендицит.

10. Камъни в пикочните пътища. Камъните в пикочните пътища се състоят от соли и минерали, от които тялото има проблеми да отстрани с урината. Тези минерали могат да се натрупат и да образуват кристали в пикочния мехур или бъбреците, които често причиняват болка в таза или долната част на гърба. Камъните също могат да причинят промяна в цвета на урината често превръщайки я в розова или червеникава с кръв. Някои видеве камъни не изискват лечение, но преминаването им през пикомните пътища може да бъде болезнено. В други случаи лекарят може да препоръча лекарства за разграждане на камъни или оперативно отстраняване.

11. Извънматочна бременност. Извънматочна бременност настъпва когато ембрион се имплантира извън матката и започне да расте. В такъв случай жената може да почувства много остра болка и спазми в таза, които обикновено са фокусирани от едната страна. Други симптоми включват гадене, вагинално кървене и замаяност. При подозрения за извънматочна бременност трябва незабавно да потърси медицинска помощ, тъй като това е животозастрашаващо състояние.

12. Тазови сраствания. Срастването е съединителна тъкан, която се появява вътре в тялото и свързва тъкани, които не трябва да бъдат свързани. Това може да доведе до болка, тъй като тялото се бори да се адаптира към срастването. Може да се образува поради стара инфекция, ендометриоза или други проблеми в тази област. Срастванията на таза могат да доведат до хронична тазова болка при някои жени и могат да причинят други симптоми, в зависимост от мястото на появата.Лекарят може да препоръча някои минимално инвазивни операции, които да помогнат за намаляване на срастванията и облекчаване на симптомите.

13. Кисти на яйчниците. Появяват се когато яйчниците не успеят да освободят яйцеклетка. Фоликулът, който държи яйцето може да не се отвори напълно, за да освободи яйцеклетката или може да се задръсти с течност. Когато това се случи в областта се образува растеж наречен киста, което може да причини подуване, натиск или болка в таза отстрани на тялото с кистата. Повечето кисти са безракови. В много случаи кистите на яйчниците отминават сами. В някои случаи киста може да кърви или да се спука, което може да причини остра, силна болка в таза и може да изисква медицинско лечение. Лекарите могат да идентифицират кисти на яйчниците с помощта на ултразвук и могат да препоръчат лечение, което варира от проследяване на кистата до операция.

14. Маточни фиброиди. Това са бучки от мускулна и фиброзна тъкан на матката. Въпреки, че са безракови и не са склонни да причиняват симптоми тези израстъци могат да бъдат източник на болка. Те могат да причинят дискомфорт в таза или долната част на гърба или болка по време на секс. Фибромите също могат да причинят прекомерно кървене или спазми по време на менструация. Някои фиброиди не изискват лечение. Ако жената установи, че симптомите й са трудни за управление лекарите могат да препоръчат някой от начините на лечение като лекарства, неинвазивни процедури или операция.

15. Тумор. В редки случаи злокачественият растеж на репродуктивната система, пикочните пътища или стомашно-чревната система може да бъде причина за болка в таза. Туморът може да причини и други симптоми, в зависимост от това къде се появява. Лекарите ще трябва да извършат задълбочена оценка, често използвайки тестове за кръв и образна диагностика, за да идентифицират тумор. След като диагностицират проблема, ще препоръчат възможни лечения.

Кога да посетите лекар?

Въпреки, че някои инфекции се изясняват сами вероятността от усложнения често не си струва да изчакате. Например при подозрение, че инфекция причинява тазовата болка трябва да се посети лекар.

В по-голямата си част тазовата болка при жените се появява в резултат на често срещан проблем като менструални спазми или болезнена овулация. При резки промени в болката, като остри обрати или внезапна силна болка, той трябва да потърси лекарска помощ, тъй като това може да е знак за сериозна промяна в състоянието. Други симптоми, които се появяват успоредно с тазовата болка, като треска, гадене и повръщане, също са признаци, че трябва да потърси лекар. При неочаквано вагинално кървене и силна болка също трябва да се консултира незабавно с лекар.

Ако се забележат признаци, че по-сериозен основен проблем причинява болката, задълбочената диагноза е от първостепенно значение, за да може да се избегнат потенциално сериозни усложнения и да се намери най-доброто лечение.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се