Вагинални инфекции – най-честото заболяване на женската полова система! Научете всичко за тях!

23244
Вагинални инфекции – най-честото заболяване на женската полова система! Научете всичко за тях!

Вагиналните инфекции по статистика са най-често срещаното заболяване на женската полова система. Представляват възпаление на лигавицата на влагалището в резултат на инфекция с бактерии, вируси или гъби. Влагалището нормално е защитено от микрофлората, която се развива в него. Млечно-киселите бактерии са поселили неговата лигавица и го защитават от развитие на патогенни микроорганизми. Клетките на влагалището са много богати на гликоген. Той представлява основната храна за млечно-киселите бактерии (лактобацили на Дьодерлайн).

Кои са предразполагащите фактори за чести вагиналниинфекции?

Някои жени страдат много често от вагинални инфекции, докато при други това е сравнително рядко срещано събитие. Вагиналната инфекция може да възникне екзогенно (т.е. патогенният причинител попада във влагалището от външната среда) или ендогенно (инфекция се развива на фона на слаби защитни сили). Ето някои от предразполагащите фактори за чести вагинални инфекции:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • честа смяна на сексуалните партньори
  • хормонален дисбаланс
  • лоша лична хигиена
  • прекалена употреба на интимни гел-душове
  • анатомични аномалии
  • слаба имунна система
  • травми на женската полова система, вкл. груби полови контакти
  • ендокринни заболявания
  • менопауза
  • системна употреба на антибиотици

Кои са различните причинители на вагиналните инфекции?

Колпитите може да се причиняват от бактерии, вируси, гъби или паразити. Бактериалните вагинити може да се причиняват от голям брой бактерии (Грам-, Грам+, анаероби, аероби). Характерно за тях е промяната в цвета на вагиналния флуор (жълто-зелен до сив) и неприятният мирис. При гъбичните колпити вагиналният флуор е с бял цвят и изглежда като "пресечено мляко", а мирисът му е кисел. При паразитните колпити (най-често трихомониаза) вагиналният флуор е със сивкав цвят.

Как се предава инфекцията?

Обикновено това са полово предавани заболявания. Това означава, че партньорите може да бъдат болни от заболяването или да са носители и по този начин да предават инфекцията.

Кои симптоми са характерни за вагиналните инфекции (колпити)?

Острите инфекции се характеризират с ясно изразени симптоми. При хроничните инфекции оплакванията са по-слабо изразени, а може и да липсват.

реклама

Оплакванията, характерни за острия колпит са - промени в цвета, мириса и консистенцията на вагиналния флуор, локални възпалителни промени (зачервяване, оток, парене), болки ниско долу в областта на корема. При по-тежките инфекции може да има болка и парене при уриниране.

При хроничните инфекции организмът реагира на патогенните микроорганизми по-слабо. Оплакванията може да бъдат сходни като при острите инфекции, но със съвсем леки прояви. По-често липсват такива.

Опасността от хроничните инфекции на женската полова система идва от това, че всяко едно хронично възпаление води след себе си каскада от фибро-склеротични процеси. Това означава, че се развива съединителна тъкан на места, на които това не трябва да се случва. Хроничните инфекции са една сериозна причина за стерилитет и затова трябва да се лекуват, ако се установят.

Как се поставя диагнозата? Какво е лечението и как да се предпазим?

Диагнозата се поставя на базата на оплакванията и обективните промени по вагиналната лигавица. Микробиологичното изследване е задължително, за да може да се определи дали се касае за бактериална, гъбична, паразитна или смесена инфекция. Лечението на бактериалните колпити е с локални антибиотици. При по-сериозните инфекции може да се наложи перорален прием на антибиотик. Гъбичните инфекции се лекуват с перорални и локални антимикотици. След активният курс на лечение е добре да се направи възстановяване на вагиналната микрофлора с локални глобули, които съдържат млечно-кисели бактерии.

Профилактиката е много важна. На първо място трябва да се работи върху повишаване на здравната култура относно женското здраве и сексуалното поведение. Профилактичните прегледи веднъж годишно са задължителни, тъй като гинекологът може да установи патологични промени без жената да има оплаквания. Добре е да не се прекалява с употребата на интимни душ-гелове, но едновременно с това да се спазва много добра лична хигиена. Веднъж на 1-2 седмици може да се използват вагинални глобули с лактобацили за балансиране на вагиналната микрофлора и повишаване на локалните защитни сили.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се