Колпоскопия! Какво представлява и кога се провежда?

24016
Колпоскопия! Какво представлява и кога се провежда?

Колпоскопията представлява неинвазивно изследване, с което се оглеждат външните полови органи, влагалището и маточната шийка. Изследването се провежда с уред, наречен колпоскоп. Той се състои от оптична част, от система, която е източник на светлина и от насочваща част. С колпоскопа може да бъдат огледани тъканите и ако е необходимо да се вземе материал за хистологично изследване. Увеличаването може да бъде между 4 и 40 пъти.

Как се провежда изследването?

В гинекологична поза се въвежда спекулум, който разтваря стените на влагалището и прави огледа по-лесен. Въвежда се колпоскопът и лекарят започва да оглежда външните гениталии, стените на влагалището и маточната шийка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кога се провежда изследването и има ли специална подготовка за него?

Предимство на колпоскопията е, че се провежда в амбулаторни условия и това подобрява и улеснява диагностиката. Изследването се провежда 6-7 дни след последният ден на менструацията. Преди това не трябва да се поставят никакви вагинални глобули или други кремове и медикаменти, защото те биха затруднили огледа.

Какви проби се провеждат чрез колпоскопията?

Една от пробите се провежда с оцетна киселина. Целта на изследването е да се търсят участъци с атипичен епител, които може да бъдат началото на злокачествено заболяване. Маточната шийка се тушира с разтвор на оцетна киселина и ако има атипични участъци, те побеляват. Друга проба се прави с луголов разтвор. Отново целта е да се разграничи здрав от атипичен епител. След туширане на лигавицата, нормалните клетки придобиват тъмнокафяво оцветяване, а атипичните не променят цвета си.

Какви са показанията за провеждането на колпоскопия?

Колпоскопията се извършва по преценка на гинеколог. Изследването може да бъде направено при съмнения за преканцерозни изменения по маточната шийка, при незадоволителни резултати от цитонамазка, при брадавици, при съмнения за доброкачествени образувания, при възпалителни процеси, при кървене и други.

реклама

Какви може да бъдат резултатите от колпоскопията?

Резултатите може да бъдат нормални и съмнителни. При нормалните резултати означава, че със сигурност клетките са напълно здрави и няма никакви изменения, които да налагат допълнително уточняване. При съмнителните резултати се налага допълнително хистологично изследване, защото от колпоскопията се пораждат съмнения за наличието на клетки с атипични промени.

Какви са възможните усложнения от изследването?

Няма сериозни такива. По време на изследването може да се усеща болка, която е субективно оплакване според прага на всеки един човек. След изследването много рядко може да се появи кървене, което е незначително. Инфекциите са също рядко срещани.

Колпоскопията е изследване, което дава информация за състоянието на клетките и тъканите на достъпните за оглед органи от женската репродуктивна система. Това е голям плюс, тъй като на време може да бъдат забелязани промени.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се