Ракът на маточната шийка е предотвратим! Какво трябва да знаем за него?

8014
Ракът на маточната шийка е предотвратим!  Какво трябва да знаем за него?

Цервикалният карцином или ракът на маточната шийка представлява злокачествено заболяване, което заема 30% от всички генитални карциноми при жени. Произхожда от епитела на маточната шийка в резултат на предшестваща дисплазия (предраково състояние, за което е типична ненормална пролиферация на клетки). Най-често боледуват жени между 35 и 60 годишна възраст, но има тенденция за подмладяване на заболяването, т.е. боледуват и по-млади.

Има ли някаква връзка между цервикалния карцином и човешкия папиломен вирус?

Човешкият папиломен вирус (HPV) е основната причина за развитието на рак на маточната шийка. Той предизвиква дисплазия на цервикалния епител, която след това прераства в злокачествено заболяване. Съществуват различни типове човешки папиломен вирус. Тези с висок онкогенен потенциал за причина за развитието на карцином. Най-често се касае за тип 16 и 18. Важно е да се знае, че за да се развие рак на маточната шийка са нужни години! Диспластичните процеси, които настъпват в цервикалния епител в резултат на вируса се случват много бавно и те могат да бъдат излекувани на всеки един етап. Редовните посещения при гинеколог и ежегодните цитонамазки са отличен скрининг за цервикален карцином. Дори жени, които са заразени с човешки папиломен вирус, могат да бъдат спокойни ако провеждат редовни консултации относно женското си здраве.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са типовете HPV?

HPV са над 40 типа и се разделят на три групи в зависимост от онкогенния си потенциал.

  • Високорискови типове са: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Те се свързват с развитието на злокачествени процеси - рак на маточната шийка.
  • Среднорискови типове са: 53, 73, 81, 82.
  • Нискорискови типове са: 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84, 26. Тези две група са причината за появата на доброкачествени генитални брадавици.

Обикновено имунната система на някои жени, заразени с човешки папиломен вирус, успява да се справи с инфекцията и те се самоизчистват. При други обаче не е така и вирусът остава и има възможност да прояви своя токсичен ефект върху епителните клетки на маточната лигавица. Смята се, че вирусът потиска гени, които предпазват клетката от мутации и злокачествени трансформации. Когато тези гени се потиснат, няма кой да спре развитието на случайни мутации и се развива дисплазия, а от там и карцином.

Каква е характеристиката на цервикалния карцином?

реклама

Най-често се развива на границата между цилиндричния и плоския епител на маточната шийка, където е започнала дисплазията. В повечето случаи е плоскоклетъчен карцином. Може да расте навън към влагалището и да изпълва кухината (екзофитен растеж), може да инфилтрира навътре и да ангажира и останалите слоеве на шийката (ендофитен растеж) или може да се развива като язва. Карциномът се разпространява (метастазира) по кръвен и лимфен път като при по-напредналите стадии се ангажират съседни тъкани и органи. Стадирането се прави според критериите на FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics). Според тези критерии има 4 стадия, всеки един от които има подстадии и се класифицират в зависимост от това каква площ ангажира карцинома, дали има близки и далечни метастази и дали има ангажиране на околни обекти.

Какви са симптомите на заболяването?

Първоначално няма симптоми или те са неспецифични. Затова са изключително важни редовните прегледи и изследвания. С времето може да се появи кървене, болезнена и обилна менструация, наличие на кръв във вагиналното течение, болка при полов контакт, кървене след полов контакт.

Как се поставя диагнозата и има ли лечение?

Диагнозата се поставя от гинеколог на базата на оплаквания, преглед със спекулум, резултати от цитонамазка, колпоскопия, биопсия и ако е нужно - образни изследвания. Те са задължителни, за да може да бъде определен стадият на заболяването.

Лечението зависи от стадиите. В първи и втори обикновено се прилага оперативно лечение, което включва конизация или хистеректомия. В следващите стадии се прилагат освен оперативно лечение, но и лъче- и химиотерапия.

Най-важната профилактика за цервикален карцином са прегледите при гинеколог и ежегодните цитонамазки. Идеята на цитонамазките и групирането по метода на Папаниколау е да се откриват дори най-ранните промени. Цитодиагностика по PAP (Папаниколау):

  • РАР I - Клетките са абсолютно нормални.
  • РАР II - Kлетките показват най-често възпалителни промени, метаплазия (доброкачествени изменения) или инфекция с Human papilloma virus.
  • РАР ІІІА - Тежки възпалителни и дегенеративни изменения.
  • РАР ІІІВ - Лека до средно тежка дисплазия като все още няма ракови клетки.
  • РАР IV - Тежка дисплазия с наличие на единични ракови клетки.
  • РАР V -Инвазивен карцином.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от 5 хормона за жени LH, FSH, Пролактин,Естрадиол, Тестостерон за 44 лв. от Лаборатории Кандиларов
-17%
53,00 лв.
44,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се