4 начина за превенция на остеопороза след настъпване на менопаузата

103
4 начина за превенция на остеопороза след настъпване на менопаузата

Знаете за горещите вълни, вагиналната сухота и възможността за наддаване на тегло. Но има още един симптом на менопаузата който трябва да добавите към списъка, а именно загуба на костна маса. Загубата на костна тъкан се случва когато костите се влошават по - бързо отколкото могат да растат и укрепват сами. До 20% от костната загуба се случва през първите пет години от менопаузата. 

Загубата на    костна плътност

Това значително повишава риска от костни фрактури и може да доведе до остеопения (ниска костна минерална плътност) и остеопороза (слаби кости). „Възрастните не трябва да чупят кости когато падат от изправено положение. Това не е стандартна част от стареенето", казва специалистът по женско здраве Холи Л. Такър, доктор по медицина. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Костните фрактури могат да доведат и до множество други здравословни проблеми така, че грижата за костите е ключов аспект от грижата за здравето в менопаузата. 

Менопаузата води ли до    остеопороза?

Костите са живи, растящи тъкани които постоянно се ремоделират и когато сте млади те се възстановяват бързо. Започвайки от 30-те години обаче известна загуба на костна маса е естествена. Костите не могат да се възстановят толкова бързо колкото преди което води до загуба на костна маса. Това е от липсата на естроген. Естрогенът регулира менструалният цикъл и предпазва от загуба на костна маса. Но когато настъпи менопаузата тялото забавя производството на естроген което води до загуба на костна маса. „Когато нямате достатъчно естроген костите се разрушават много по - бързо отколкото се натрупват и следователно има загуба на костната маса“, разяснява д-р Такър.

Ранната менопауза рисков фактор за остеопороза ли е?

Менопаузата предизвиква загуба на костна маса. Така, че независимо кога ще се случи сте изложени на риск когато се случи. „По време на менопаузата жените трябва да бъдат тествани за остеопороза“, съветва д-р Такър. Но типичната менопауза се случва между 45 и 55 години така, че ако влезете в менопауза преди това също сте изложени на риск от загуба на костна маса на по - ранна възраст от стандартната. Това включва:  

  • Преждевременна менопауза (преди 40-годишна възраст)
  • Ранна менопауза (преди 45 години)
  • Първична овариална недостатъчност
  • Медицинска менопауза независимо дали е предизвикана хирургично или в резултат на медицинско лечение, като химиотерапия

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕНЗИТОМЕТРИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как да поддържате костите си здрави по време на менопаузата?

Веднага след като менопаузата е налице, време е да говорите с Вашия лекар. „Наложително е да обсъдите и създадете план за превенция на костната загуба с Вашия лекар когато се появят първите признаци на менопауза. Чудесно време е да си направите тест за изходна костна плътност и да прегледате семейната си история, начин на живот и лекарства и какво можете да направите, за да сте силни и здрави", казва д-р Такър и обяснява някои от възможностите за осигуряване на здрави кости през този период от живота.

1. Здравословен начин на живот

Вероятно не е изненада да научите, че същите неща които лекарите препоръчват за цялостен здравословен живот също помагат да поддържате костите си здрави. Това включва:    

  • Редовни упражнения, включително упражнения с тежести
  • Хранете се здравословно и приемайте достатъчно калций и витамин D
  • Избягвайте тютюнопушенето и пийте алкохол само в умерени количества

Но това може да не е достатъчно, за да предотврати загубата на костна маса. „Ако бързо губите костна плътност всички упражнения, мляко и витамин D в света няма да спрат това. Много жени особено тези, които имат чупливи кости или които имат много рискови фактори се нуждаят от предписана терапия. И ние имаме много различни безопасни, ефективни опции за предотвратяване на загуба на кост, за изграждане на кост и за намаляване на вероятността от счупване на костите“, д-р Такър.

2.Хормонална      заместителна терапия (ХЗТ)

Хормонозаместителната терапия е златният стандарт за лечение на менопаузата включително загуба на костна маса. Защо? Защото е насочена към всичките симптоми. Обикновено е първият и най - добрият начин на действие защото помага за предотвратяване на загубата на костна маса и се справя с някои от неприятните симптоми на менопаузата като горещи вълни и вагинална сухота. „Ако изпитвате симптоми на менопауза ХЗТ може да подобри здравето на костите като същевременно се справя с Вашите симптоми. Всичко е в намирането на правилната доза и правилната насока за всяка жена", отбелязва д-р Такър. 

Има различни курсове на Хормонална заместителна терапия за менопауза и това което е подходящо за Вас ще зависи от Вашата уникална медицинска ситуация. Например дали сте в преждевременна или ранна менопауза, дали вече нямате матка или вече сте в постменопауза. Няма ограничение във времето за това колко дълго можете да бъдете на ХЗТ въпреки, че това помага на костите докато я приемате. 5% до 15% от жените все още губят костна плътност при ХЗТ така, че е важно да продължите да бъдете наблюдавани от Вашия лекар.

3. Бисфосфонати

Ако по някаква причина не можете или не искате да сте на ХТ или ако сте на ХТ, но все още имате загуба на костна маса Вашият лекар може да Ви предпише бифосфонати. Тези лекарства са предназначени да забавят загубата на костна маса. Те също могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса, ако сте на глюкокортикоиди (стероидни хормони които лекуват възпаления, автоимунни заболявания и рак). „Хормоналната терапия сама по себе си няма да Ви предпази от остеопороза предизвикана от глюкокортикоиди така, че бифосфонатите предлагат превантивна терапия за загуба на костна маса“, казва д-р Такър. 

4. Инжекционни лекарства

Ако имате тежка остеопороза Вашият лекар може да обмисли анаболни средства които изграждат костите и ще определи кое е подходящо за Вас. 

Лечение на остеопороза след менопауза

Може да мислите, че не сте изложени на риск от загуба на костна маса защото се чувствате добре. Няма болки в ставите, няма счупени кости значи проблеми, но не е точно така. „Няма симптоми на остеопороза докато не счупите кост. Ето защо наистина трябва да сте бдителни и затова Вашият лекар ще иска да знае семейната Ви история, костната плътност и нивата на хормоните. Не се притеснявайте, ако преминавате през менопауза или започнете да изпитвате симптоми време е да говорите с Вашия лекар за предотвратяване на остеопения и остеопороза. Костите ще Ви благодарят за това", допълва д-р Такър.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пълен пакет: Профилактика на ОСТЕОПОРОЗАТА за 55 лв. от Лаборатории Кандиларов!
-14%
64,00 лв.
55,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се