5 факта, които трябва да знаете за виртуалната колоноскопия

6990
5 факта, които трябва да знаете за виртуалната колоноскопия

Колоноскопията е от решаващо значение за профилактика и скрининг за рак на дебелото черво. Началото на скрининг за рак на дебелото черво е приоритет за 50-годишна възраст или по-рано за високорискови пациенти. Ако сте на възраст над 50 години трябва да насрочите среща с Вашия лекар и да обсъдите възможността за колоноскопия възможно най-скоро. Ако сте го отлагали, защото не искате или не можете да се подложите на традиционната процедура може да обсъдите варианта за виртуална колоноскопия.

Как виртуалната колоноскопия може да е от полза?

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан рак при мъжете и жените, засягащ приблизително 134 000 души само през 2016 г. С този метод се търсят полипи на дебелото черво, които могат да се превърнат в рак.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Пациентите с висок риск, които имат фамилна анамнеза или симптоми трябва да планират традиционната колоноскопия, тъй като има по-голяма вероятност да са предразположени към рак и да имат полипи. За високорисковите пациенти лекарят може да назначи да започне преглед още по-рано.

Виртуалната колоноскопия е специално рентгеново изследване на дебелото черво, което търси полипи във вътрешността на дебелото черво. Полипите на дебелото черво, които са открити от по-малко инвазивната виртуална колоноскопия могат да бъдат отстранени с помощта на традиционната колоноскопия преди да се превърнат в рак.

Виж всички оферти за скрининг на дебелото черво

Виртуалната колоноскопия е по-безопасен и не толкова инвазивен метод в сравнение със стандартната колоноскопия за скрининг на рак на дебелото черво. Целта е превенция и откриване на рака по-рано и може да бъде направена чрез редовен скрининг.

Виж всички оферти за Виртуална колоноскопия

При деветдесет процента от пациентите няма да има значителни полипи, което ще изисква последваща колоноскопия.

Пет факта, които трябва да знаете за виртуалната колоноскопия:

  1. По-малко инвазивен метод. Виртуалната колоноскопия е по-малко некомфортна от традиционната колоноскопия и не изисква никакви лекарства за болка или анестезия. Можете да се върнете на работа, след процедурата.
  2. По-лесен метод. Отнема по-малко време - сканирането се извършва два пъти и отнема само няколко секунди. Цялата процедура отнема приблизително 10 до 15 минути.
  3. Достъпен метод за много от пациентите. Виртуалната колоноскопия може да се използва при хора, които имат проблеми като ограничена подвижност и затруднено дишане, приемат лекарства за разреждане на кръвта и които може да не понасят конвенционалната колоноскопия.
  4. Виртуалната колоноскопия дава повече информация. Може да покаже области на дебелото черво, до които с конвенционалната колоноскопия не може да достигне. Лекарите ще могат да видят цялото дебело черво и други органи в корема и таза.
  5. По-безопасна процедура от традиционната колоноскопия. Процедурата крие по-малък риск от пробиване на дебелото черво, кървене или подлагане на анестезия. https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се