5 храни, които всъщност не са вегетариански

28138
5 храни, които всъщност не са вегетариански

Както се казва - всеки вегетарианец трябва да си познава менюто. Оказва се обаче, че има 5 храни, за които хората често бъркат.

1. Бананите

Те могат и да изглеждат като банани, но се оказва, че спрея, с който биват пръскани, предназначен за удължаване срока на годност, може да съдържа животински компоненти. Хитозанът, съединение за борба с бактериите, получено от скариди и черупки на раци, се използва за предотвратяване на узряването на бананите, тяхното омекотяване и гниене. Това е лоша новина за вегетарианците, веганите и хората с алергия към миди.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Бирата

Не всички бири са равни, за вегетарианците. За Guinness е известно, че използват мехур на риба като подобряващ агент за премахването на нежеланите остатъци от процеса на варене на бирата. И точно това би могло да се окаже във вашето вегетарианско меню. Въпреки това, компанията не го изписва като съставка на етикетите си.

3. Чипсът

Правещите етикети за хранителните стойности на чипсовете понякога не правят разлика между животинските съставки и ензимите на растителна основа. Чипсовете на компанията FritoLay използват ензими от свинско месо, за да се развие аромата на сирене, в някои от техните подправки, за чипс с вкус на сирене например.

Чипсове с вкус на барбекю съдържат пилешка мазнина. Следователно всеки вегетарианец, обичащ да похапва чипс, трябва да има това на ум.

4. Портокалов сок

Портокаловият сок се предлага на пазара като здраве за сърцето, което означава, че производителите добавят омега-3 от аншоа, сардини и тилапия - освен ако те не са синтетични.

Също така се добавя ивитамин D, извлечен от ланолин, който пък идва от овча вълна, но това е специфично за всяка марка, споделя професор Кийтли. Тя предлага изборът ви да се спира на прясно изцеден сок, за да се избегнат невегетарианските съставки.

5. Добавки и витамини

реклама

Вегетарианците и веганите, които искат да получат дневната препоръчителна доза от витамини и минерали, трябва да изберат такива, които не са в гел капсули. Д-р Джени Ан Фрийман, акушер-гинеколог, споделя че Капсулите от гел не са за вегетарианци, тъй като са направени от желатин, който обикновено е извлечен от говеждо месо (може да бъде и от риба и т.н., но е по-малко вероятно).

Източник: http://www.medicaldaily.com/


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се