5 причини поради които новородените бебета не спят през нощта

601
5 причини поради които новородените бебета не спят през нощта

Кои са петте често срещани причини поради които някои бебета будуват през нощта? Какво можете да направите, за да върнете спокойния сън на бебето и Вашия сън през нощта?

1. Бебето не знае дали е нощ или ден.

Някои бебета започват да спят по така наречения обърнат график ден/нощ. Бебето спи добре през деня, но е будно и заето през нощта. Това е изтощително за родителите, но е преходно и временно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво можете да направите, за да помогнете на Вашето бебе да научи, че денят е за игра, а нощта е за почивка?

Дръжте бебето будно малко по - дълго през всеки период на събуждане през деня. Това ще помогне да се увеличи нуждата от сън по - късно. Някои експерти по съня препоръчват да играете с бебето си няколко минути след хранене вместо да оставяте бебето да заспи.

Изведете бебето навън и на слънце като се уверерите, че е добре защитено. Естествената светлина помага за настройване на вътрешния часовник. Ако не можете да излезете навън поставете креватчето на бебето близо до прозорец който получава стабилна, ярка светлина.

Избягвайте дейности предизвикващи сън, ако изобщо е възможно през деня,но не се борете с нуждата на Вашето бебе да спи.

Ако не Ви се налага пътуване и бебто не е разположено уютно в столчето за кола това допълнително време на будуване ще помогне по - късно.

Дръжте светлините нискоинтензивни или ги изключвайте през нощта навсякъде в близост до мястото за спане на бебето. По същия начин ограничете звуковете и движението. Вашата цел трябва да бъде нулеви смущения.

Помислете за повиване на бебето през нощта така, че ръцете и краката му да не се раздвижват и да не го събудят. Можете също да опитате да го сложите да спи в малко креватче, за да се чувства добре и сигурно.

2. Вашето бебе е гладно.

Вашето новородено не яде толкова много на едно хранене. Ако кърмите млякото се усвоява бързо. Това означава, че бебето може да се събуди гладно и готово да напълни коремчето си.

Гладът е често срещана причина бебетата да се будят през нощта. Бебетата трябва да ядат, за да растат, така че не е здравословно да се опитвате да промените тази нужда. Дори и да знаете, че току - що сте нахранили бебето си няколко часа по - рано проверете дали храната е това от което се нуждае бебето.

Жаждата е друга причина бебетата да се събуждат. Майчино мляко или адаптирано мляко може да свърши работа.

реклама

3. Бебето не се чувства добре.

Почти винаги нещо се случва с тялото на Вашето новородено и това да създава дискомфорт:

  • никнене на зъбки
  • настинка или алергии
  • има газове
  • запек

Всяко едно от тези неща ще накара бебето да се събужда често през нощта. Консултирайте се с педиатър, ако подозирате, че някакъв вид болка или алергия може да са причината.

Ако смятате, че газовете са проблемът има някои естествени средства които могат да помогнат като например масаж на коремчето, за да облекчи газовете.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПЕДИАТЪР С ОТСТЪПКА ТУК!

4. Вашето бебе има нужда от вас.

Някои бебета се нуждаят от близост с родителите си така, че не могат да губят време за сън. Вашето бебе иска да знае какво правите. Иска да играе дори посреднощ.

Някои родители смятат, че спането в една и съща стая помага на бебето да се чувства близо като същевременно позволява на родителите да си починат. Американската академия по педиатрия препоръчва споделяне на стая, но не и споделяне на легло с бебето.

5. Бебето е много активно.

Бебетата са чувствителни. Твърде многото стимулиране може да наруши ритъма за сън. Стимулирането може да дойде под формата на това, че при кърмене майката яде твърде много шоколад който се прехвърля в кърмата или просто твърде много игра през деня.

Будуването на бебето през нощта често е знак за майките които кърмят, че нещо в диетата не е в съответствие с коремчето на бебето.

Други наблюдения откриват, че натовареният ден пълен с шум и активност затруднява бебето да премине към режим на почивка.

Можете да се научите да преценявате прага на активността на Вашето бебе. Не настоявайте за вечеря със съседите, ако осъзнаете, че това означава, че бебето Ви няма да може да се успокои и да заспи.

Следващи стъпки

В повечето случаи вашето новородено е будно през нощта по време на кратки фази в тези ранни месеци от живота. Може да изглежда като цяла вечност когато сте изтощени, но често продължава само няколко дни или седмици.

Също така е вероятно повечето от причините поради които бебето е будно да са временни, а не спешни.

Но в медицинската общност има все по - голям призив към педиатрите да обръщат внимание и на родителите когато казват, че бебетата им не спят.

Ако смятате, че бебето Ви има недиагностицирано заболяване или алергия споделете с педиатъра. Това може да бъде ключът и за вас и за Вашето бебе да получите така необходимата почивка.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се