6 възможни грешки при прием на лекарства за щитовидната жлеза

4440
6 възможни грешки при прием на лекарства за щитовидната жлеза

Левотироксин е името на всички синтетични форми на хормона на щитовидната жлеза Т4. Този хормон имитира естествения хормон произвеждан от щитовидната жлеза и се предписва като основно лечение за хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза.

Дозировката на левотироксин е силно персонализирана и дозата може да се промени докато пациент и лекар работят заедно търсейки най - доброто.

Първоначалните дози често се изчисляват въз основа на теглото на пациента, но тъй като в някои случаи щитовидната жлеза все още произвежда свой собствен Т4 лекарите ще започнат с по - ниска доза, за да избегнат симптоми на прекомерно лечение които имитират хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Също така могат да започнат с по - ниска доза, ако тялото се нуждае от допълнително време, за да се адаптира към ефектите от хормонозаместителната терапия. След това лекарят ще провери нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) през първите няколко месеца, за да види дали дозата се нуждае от корекция. Хормонозаместителната терапия обикновено е лечение през целия живот така, че трябва да проверявате нивата на TSH всяка година, за да сте сигурни, че все още приемате правилната доза.

Странични ефекти на лекарства за щитовидната жлеза

Най - честият страничен ефект от приема на левотироксин е косопад през първите няколко месеца който обикновено е временен. Други потенциални нежелани реакции на лекарства за щитовидната жлеза са по - рядко срещани, но трябва да се свържете с Вашия лекар, ако получите:

 • повишено изпотяване
 • промени в настроението/раздразнителност
 • нервност
 • умора
 • главоболие
 • горещи вълни/чувствителност към топлина
 • тремори
 • сърцебиене

Понякога причината поради която хормонозаместителната терапия не е ефективна в началото е ясна и лесна за отстраняванe. Може да се наложи:

 • коригиране на дозата
 • промяна на времето по което приемате лекарствата си за щитовидната жлеза
 • проверка на мястото за съхраняване

Някои специалисти твърдят, че някои пациенти с хипотиреоидизъм могат да се възползват от добавянето на втори хормон на щитовидната жлеза наречен Т3. Ако продължавате да се чувствате зле, уморени, депресирани или имате симптоми като упорито наддаване на тегло обсъдете с Вашия лекар и той ще предложи най - доброто решение за Вас.

Шест възможни грешки които да избегнете при прием на лекарства за щитовидната жлеза

1. Очаквате моментално да се почувствате по - добре. Някои пациенти започват да се чувстват по - енергични и будни в рамките на седмица или две след започване на лечение на щитовидната жлеза. Но за други може да отнеме месец или два, за да се почувстват по-добре. Може да се наложи да посетите Вашия лекар няколко пъти за тестове на нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) и коригиране на дозата на левотироксин, за да се определи точната доза.

реклама

2. Приемате лекарствата си в неподходящото време. За най - добро усвояване в кръвта левотироксин трябва да се приема на празен стомах:

 • 30-60 минути преди закуска
 • или три или повече часа след вечеря

Според Американската асоциация на щитовидната жлеза (ATA) приемът твърде рано преди, по време на хранене или или след хранене или лека закуска може да намали усвояването до 64% в сравнение 80% когато е на гладно.

Не забравяйте да приемате лекарствата си за щитовидната жлеза с вода. Италианско проучване посочва, че кафето пречи на абсорбцията.

Не приемайте антиациди или добавки съдържащи калций или желязо в рамките на четири часа след приема на хапчетата за щитовидната жлеза.

Желязото може да направи левотироксина по - малко ефективен.

Калцият може да попречи на усвояването.

3. Преминавате от търговска марка левотироксин към генеричен левотироксин. Преминаването от търговска марка левотироксин към генерично лекарство хормон на щитовидната жлеза или обратно може да повлияе на нивата на TSH дори, ако дозата на левотироксин е същата.

Но Американската асоциация на щитовидната жлеза отбелязва, че дори малки вариации могат да направят разлика. Ето защо насоките са да се придържате към вида на лекарството което приемате (генерично или търговско име), за да поддържате нивата на TSH стабилни. Ако сте направили промяна и имате притеснения посетете Вашия лекар, той ще назначи тестване отново нивото на TSH.

4. Съхранявате лекарството на грешно място. Съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място, като в шкаф или на рафт в килер, далеч от среда с висока влажност като например банята.

Излагането на хапчетата на прекомерна топлина, светлина и влага може да направи лекарствата за щитовидната жлеза по - малко ефективни. В италианско проучване един на всеки 20 души с хипотиреоидизъм, чиито нива на TSH остават извън нормалните граници въпреки, че приемат левотироксин. Те съхранявали таблетките си на грешните места:

 • до нагреватели
 • близо до душа в банята
 • в прозрачни контейнери на маси до прозорец

Когато започнали да ги съхраняват на по - подходящо място място симптомите им били намалени.

5. Прочели сте информация, че добавянето на T3 ще помогне. Истории за предполагаемите чудеса на T3 за симптоми на хипотиреоидизъм се срещат в интернет. Някои ендокринолози препоръчват хората чиито симптоми на хипотиреоидизъм продължават въпреки нормалните нива на TSH да опитат да добавят синтетичен трийодтиронин (Т3) към терапията си с левотироксин. Може да работи, но изследванията показват, че не помага на всички.

Т3 е активната форма на тялото на тиреоидния хормон тироксин. Ензимите в органи като черния дроб, мозъка и сърцето превръщат тироксина (Т4) в Т3 и щитовидната жлеза също произвежда някои нива. За повечето хора с хипотиреоидизъм тялото превръща левотироксин в достатъчно количество Т3. Но има доказателства, че това не винаги се случва.

Експерти отбелязват, че за около 15% от хората с лекуван хипотиреоидизъм чиито нива на TSH са в нормалните граници T3 все още е с ниски стойности. Приемането на комбинация от T3 и T4 може да повиши нивата на T3, но това не винаги облекчава продължителните симптоми на хипотиреоидизъм.

Според преглед на 11 проучвания с комбинирана терапия включващи 1216 души с хипотиреоидизъм проблеми като умора, болки в тялото, депресия и наддаване на тегло не се подобряват значително.

Проучване в Бразилия от 2016 г. на 32 души с хипотиреоидизъм установява, че добавянето на T3 не подобрява клиничните им симптоми повече от приема на T4 самостоятелно.

И все пак комбинирането на T3 и T4 изглежда помага на някои хора дори когато изглежда не повишава нивата на T3. В проучване публикувано през април 2017 г. в European Thyroid Journal изследователи съобщават, че комбинираната терапия е помогнала на 24 от 37 души в тази ситуация, но изглежда няма значение дали са имали ниски нива на Т3 преди това или ако нивата им са се повишили по време на лечението.

Ранните изследвания от университета Rush в Чикаго показват, че генетична мутация може да бъде отговорна за продължаващите симптоми въпреки здравите нива на TSH като предотвратява превръщането на ензимите в Т4 в Т3 в тялото. Но са необходими повече изследвания.

Насоките на ATA от 2012 г. казват, че комбинираната терапия L3-L4 не трябва да се използва рутинно тъй като дългосрочните проучвания все още не са доказали, че има ползи. Но Европейската асоциация на щитовидната жлеза (ETA) казва че трябва да се счита за "експериментален метод на лечение" за хора чиято умора, депресия, наддаване на тегло и други симптоми на хипотиреоидизъм не са отслабнали въпреки, че приемът само левотироксин е коригирал нивата на TSH в нормалните граници.

6. Приемате естествени лекарства и добавки за щитовидната жлеза. За много добавки се твърди, че поддържат здравето на щитовидната жлеза, но някои включват хормони на щитовидната жлеза които не са изброени и указани на етикета. Добавянето им към лекарствата за щитовидната жлеза може да означава да направите грешка с лекарства за щитовидната жлеза като приемате твърде много.

В проучване от 2013 г. на 10 - те най - продавани продукта в интернет за подпомагане на щитовидната жлеза изследователи от Регионалния медицински център в Германия Landstuhl и от Националния военен медицински център на армията на Walter Reed в Bethesda установяват, че девет от тях включват T3, T4 или и двата хормона в различни количества. Етикетите на съставките изброяват животинска тъкан на щитовидната жлеза за някои докато други изброяват само билки като ашваганда, гугул и колеус форскохлии. Изследователите стигат до заключението, че към добавките са добавени синтетичните хормони.

Добавките включително такива съдържащи водорасли също могат да съдържат опасно високи нива на йод.

Естествените добавки за щитовидната жлеза могат да съдържат жлезиста тъкан от щитовидната жлеза, черния дроб, сърцето, панкреаса и други животински органи на кравите което повишава малък, но сериозен риск от излагане на приони (деформирани протеини), агенти които могат да предадат рядкото мозъчното заболяване Кройцфелд-Якоб.

https://www.endocrineweb.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се