8 ефективни начина да си напомним за дневния прием на лекарства

1015
8 ефективни начина да си напомним за дневния прием на лекарства

Може би имате да приемате едно, две или дори повече лекарства всеки ден. Факт е, че да се придържате към предписаните лекарства, тези без рецепта и/или витамини и хранителни добавки може да бъде трудна задача. Има изпитани методи които да Ви помогнат да си напомняте да приемате ежедневните си лекарства, витамини или хранителни добавки навреме.

Проблем ли е пропускането на доза от предписаното лекарство?

Спазването на приема на лекарствата точно по лекарско предписание е много важно. Когато редовно приемате лекарствата тялото достига това състояние което е известно като "равновесно състояние" - количеството на лекарството постъпващо в тялото (абсорбция) е същото като количеството лекарство което напуска тялото (метаболизъм и екскреция).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Всички лекарства имат "полуживот" или времето необходимо на тялото да елиминира половината (50%) от нивата на лекарството в тялото. Обикновено отнема около 5 полуживота, за да може лекарството да достигне стабилно състояние или да бъде почти напълно елиминирано от тялото.

Много от нас смятат, че не е проблем когато пропуснем доза или две от лекарството, но това не е така. Някои лекарства имат по-дълъг полуживот, а някои имат по-кратък полуживот. Например, ако Вашето лекарство има период на полуразпад от 12 часа стабилните кръвни нива на лекарството могат да спаднат опасно, ако току-що сте пропуснали ден или два от приема на лекарството, например за високо кръвно налягане. Кръвното налягане може да се повиши и това може да има лоши последици за здравето на сърцето. Това е една от причините поради които е толкова важно да приемате лекарства редовно както е предписано от лекаря.

Страничните ефекти също играят роля. Често страничните ефекти на лекарството могат да се появят временно когато лекарството достигне стабилно състояние, тоест с повишаване на нивата на лекарството в организма. Ако пропуснете няколко дози и след това трябва да се върнете към предишното състояние преди да сте започнали изобщо приема на лекарството когато възобновите неговия прием има по - голяма вероятност отново да изпитате тези временни странични ефекти. Това е още една добра причина да не пропуснете дозата си.

Няколко съвета как да си напомним за приема на лекарства.

1. Информирайте се за Вашите лекарства. Когато научите повече за това за което се използват по-вероятно е да си напомните да приемате лекарствата правилно и навреме. Изучаването на Вашите медицински състояния също може да бъде силен мотиватор. Това е особено важно за състояния които имат малко симптоми, които да Ви напомнят, че е време да вземете лекарството си.

Изучаването на страничните ефекти е важно, за да можете да ги разпознаете, ако се появят. Много странични ефекти при медикаментозното лечение са временни така, че не забравяйте да попитате Вашия лекар за краткотрайни и по-дългосрочни странични ефекти на всяко лекарство.

2. Кутийки за хапчета. Те са като органайзер за хапчетата и лесно могат да бъдат намерени в повечето аптеки. Кутийките за хапчета са особено полезни, ако лесно забравите и се питате дали сте приемали лекарствата всеки ден.

Също са от голяма полза за хора които приемат повече от едно лекарство всеки ден и в различно време. По - възрастните пациенти могат особено да намерят удобни за употреба кутии с хапчета. Кутийките са разделени на отделни секции които:

  • разпраделят лекарствата за седмица или повече
  • дори могат да бъдат разделени по часове на деня

Лесно могат да се поберат в пътни чанти или портмонета, но не ги оставяйте в гореща кола. Просто бъдете сигурни, чe:

  • нямате лекарства които изглеждат еднакво и могат да причинят объркване
  • са объркващи за роднини или по - възрастни близки

реклама

3. Електронни приложения за напомняне. Приложенията които помагат на пациентите да запомнят и проследяват употребата на лекарства са удобни инструменти за всеки с мобилен телефон.

Например приложение за напомняне за прием на лекарства може да поддържа пълен списък на всичките Ви лекарства. Можете да изберете:

  • да получавате напомняния за хапчета, за да приемате лекарствата си в точно определено време
  • да получавате напомняния за закупуване на лекарства с рецепта направо на мобилното си устройство

Можете също така да добавяте лични бележки и да получите лесен достъп до важна информация за Вашето лекарство онлайн. Това е лесен начин да имате пълен списък на всичките си лекарства когато посещавате лекар, стоматолог или друг доставчик на здравни услуги. Това може да помогне много и при проверките на лекарствените взаимодействия.

4. Бележки на календар. Може би предпочитате да не използвате мобилно устройство, а класическият метод календара. Това също е страхотен инструмент. Отбележете дневните си дози на календара у дома или на компютъра си. Просто не забравяйте да го актуализирате често и да отбелязвате всяка доза докато я приемате.

Влизането в редовна рутина която да Ви помогне да си спомните да вземете лекарствата е наистина най - важното. Намерете това което работи най -добре за вас.

5. Свържете дозите лекарства с ежедневна дейност. Можете да свържете приема на лекарстата с ежедневни дейности като време за закуска, след душ или когато се приготвите за лягане.

Дръжте вашите лекарства на лесно видимо (но сигурно) място като визуално напомняне.

Не забравяйте да съхранявате лекарствата си в безопасна зона далеч от любопитни малки деца и домашни любимци.

Скоро приемането на Вашите лекарства ще бъде също толкова рутинно колкото и миенето на зъбите (това може и да е подходящият момент да вземете лекарствата).

Пазете лекарствата си от силна топлина или студ и не ги оставяйте в запарена баня (където обикновено се намират шкафове с лекарства). Повечето лекарства са стабилни при стайна температура, но при екстремни условия те могат да загубят силата си, да се разпаднат или дори да се стопят.

Ако лекарството трябва да се съхранява в хладилник помислете за бележки залепени на хладилника като напомняне да го вземете когато наближи часът за прием на лекарството.

Ако имате особено опасни лекарства като опиоидни болкоуспокояващи не забравяйте да ги пазите и защитите дори заключени, ако е необходимо, за да предотвратите случайно поглъщане от дете, тийнейджър или домашен любимец.

6. Помощ от членове на семейството или приятели. Членове на семейството или приятели също приемат лекарства и взаимното подсещане може да бъде много полезно. Ако живеете сами може приятел да Ви изпраща съобщение всяка сутрин или вечер когато също взема лекарствата си. Ако член на семейството с когото живеете също приема лекарства, възползвайте се като се подсещате взаимно.

Пенсионерите често се нуждаят от помощ, за да запомнят лекарствата си. Ако има около Вас по - възрастен човек който приема няколко лекарства помислете да му помогнете с кутийка за хапчета като отпечатате снимки на техните лекарства и след това да напишете с голям шрифт за какво се използва всяко лекарство, неговото име и доза. Поставете снимките на видно, но безопасно място така, че да могат да гледат разпечатките когато е необходимо.

Големият шрифт и разпечатките за информация за лекарствата могат да бъдат много полезни тъй като по - възрастните пациенти губят зрението си. Можете да разпечатате в голям шрифт информация за дозиране и информация за лекарството.

7. Поддържайте актуален списък с имената на лекарствата, дозите за прием, дозите и броя на оставащите.

Наличието на лесно достъпен списък с Вашите специфични лекарства ще Ви позволи да имате в предвид тази информация точно и бързо в момент когато може да имате най - голяма нужда от нея в спешна ситуация.

Просто не забравяйте да актуализирате тази информация при започване или спиране на лекарствата.

Не забравяйте лекарствата без рецепта, витамините и билковите или хранителните добавки също се броят затова ги включете в списъка си.

8. Помолете Вашия лекар и фармацевт да Ви помогнат за опростяване на Вашия лекарствен режим. Ако въпреки всички начини пропускате прием на лекарство има краен вариант. Ако приемате лекарство два или три пъти на ден Вашият лекар може да намери подобно лекарство което трябва да се приема само веднъж дневно.

Ако трябва да разделите дозите защото трябва да внимавате за комбинирането на антиациди или други добавки с лекарства отпускани с рецепта поради лекарствени взаимодействия Вашият лекар може да намери лекарства които не предизвикват взаимодействие.

Вашият лекар или фармацевт ще прецени кои лекарства може безопасно да приемате едновременно, за да ограничите многократните дневни дози.

Не забравяйте да проверите дали можете да вземете лекарствата си на закуска, вечеря или преди лягане, най - често срещаните (и често лесни за подсещане) часове за приемане на лекарства. Настройте рутината си в тези часове, ако е възможно.

https://www.drugs.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се