Кое e най-подходящото време от деня за прием на витамини

2202
Кое e най-подходящото време от деня за прием на витамини

Много хора приемат витамини и хранителни добавки понякога за да контролират определени дефицити. Нито едно научно доказателство не предполага, че времето от деня в което човек ги приема намалява или засилва тяхната ефективност. Най-важното е да ги приемате последователно.

Приемът на някои витамини по време на хранене обаче може да намали риска от неблагоприятни ефекти. Например в зависимост от вида на витамина приемането с храна може да помогне на тялото за максималното му усвояване и да подобри въздействието му върху цялостното здраве.

Важно ли е времето по което да се приемат витамините?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Различните витамини действат по различен начин. Това означава, че за някои имат специални съображения как да се приемат и дали може да се приемат по време на хранене. Въпреки, че изследванията имат няколко препоръки за предотвратяване на странични ефекти науката обикновено не предлага конкретни препоръки за прием на витамини в точно определен момент. По-важно е да не се прекъсва ежедневното добавяне на витамини особено ако се приемат за справяне с определени дефицити. Най-добре е да се храните достатъчно чрез балансирана диета. Когато обаче са необходими витаминни добавки трябва да можете лесно да ги впишете в графика си.

Кога е най-добре да ги приемате различните витамини?

Водоразтворими витамини. Човешкият организъм естествено не произвежда и не съхранява водоразтворими витамини. Следователно този тип витамини трябва да се консумират от животински, растителни и понякога допълнителни източници. Видовете водоразтворими витамини включват витамин С и повечето витамини от група В. Витамин С е безопасно да се приема в препоръчителни количества по всяко време на деня. Той се среща естествено в различни растителни продукти включително портокалов сок, грейпфрут и лимони. Тялото не съхранява витамин С, така че трябва да се приема ежедневно. В идеалния случай в малки дози през целия ден.

Кога да приемате витамини от група В? Хората са склонни да приемат витамини от група В, за да повишат енергията и да намалят стреса. Има осем различни вида витамини от група В, всеки от които има отделна функция за организма. Видовете витамини от група В са:

 • тиамин
 • рибофлавин
 • витамин В-6
 • ниацин
 • биотин
 • витамин В-12
 • фолиева киселина
 • пантотенова киселина

По принцип е безопасно да приемате няколко витамини от група В едновременно. Някои компании предлагат и витаминни комплекси които са комбинации от дневното количество на всеки витамин В.

Поради способностите му за повишаване на енергията, най-доброто време на деня за приемане на витамин В е след събуждане. Последните изследвания показват, че витамин В-6 може потенциално да попречи на съня и да предизвика ярки цветни сънища. За да се избегне този неблагоприятен ефект може да го приемате по-рано през деня. Въпреки, че витаминните добавки от група В са безопасни за консумация най-полезно е тези хранителни вещества да се набавят от хранителни източници.

Мастноразтворими витамини. Те са необходими в малки дози. Приемът на големи дози мастноразтворими витамини може да бъде вреден или токсичен за човешкия организъм. Готвенето на храната не намалява съдържанието на мастноразтворими витамини. Обикновено човек получава всички мастноразтворими витамини от които се нуждае чрез диетата и не е необходимо да ги допълва. Някои примери за мастноразтворими витамини включват:

 • витамин А
 • витамин D
 • витамин Е
 • витамин К

Мастноразтворимите витамини се разтварят в масла. Поради тази причина хората които се нуждаят да добавят мастноразтворими витамини трябва да ги приемат заедно с ястията, за да се подобри усвояването. Повечето хора които приемат балансиран набор от хранителни вещества ще получат достатъчно мастноразтворими витамини чрез редовната си диета.

Витамини за бременни. Работната група за превантивни услуги на САЩ предполага, че жените които обмислят да забременеят трябва да приемат добавка от 0,4 до 0,8 милиграма (mg) фолиева киселина дневно преди зачеването. Националният институт по детско здраве и развитие на човека предлага жените да приемат ежедневно витамини за бременни особено фолиева киселина. Фолиевата киселина може да помогне за развитието на плода и да предотврати спина бифида. Предлагат се и витамини за бременни които комбинират фолиева киселина с други хранителни вещества като желязо или калций.

Съображения за прием

Приемът на някои витамини за бременни на празен стомах може да причини лошо храносмилане и гадене според изследване от 2019 г. Ако този прием увеличава чувството на гадене жената може да помисли за прием на витамините с малко количество храна. Въпреки, че изследването съобщава, че това се случва рядко приемането на пренатални добавки с храна може да намали риска от чувство на гадене.

Налични са голямо разнообразие от витамини за бременни и жената трябва да внимава когато избира какво да приема по време на бременност. Въпреки, че много от тях са подобни всеки може да съдържа различни количества хранителни вещества и съставки. Преди да започне да приема пренатални витамини жената трябва да говори с лекаря си за предложения и препоръки. Възможно е да се консумират твърде много витамини и това може да причини неблагоприятни ефекти за жената или плода.

Жените трябва да бъдат особено внимателни при избора на добавки които да приемат по време на бременност. Например според проучване от 2019 г. високите нива на витамин А могат да причинят вродени нарушения.

Важното е, че бременните жени не трябва да приемат двойни дози от витамините за бременни.

Други добавки

Човешкият организъм се нуждае както от витамини така и от минерали, за да функционира. Както витамините, така и минералите се предлагат като добавки. Има много твърдения за ползите от минералните добавки за здравето. Някои примери за минерали включват:

Винаги трябва да бъдете внимателни преди да приемате минерална добавка. Те могат да предложат ползи, особено за тези с недостиг на хранителни вещества, но възможно е също така да приемате твърде много минерал, който може да има вредни ефекти. Минералите трябва да се приемат всеки ден чрез храната. Приемът на минерални добавки без храна може да доведе до странични ефекти като разстроен стомах.

Трябва ли да се приемат добавки?

Винаги трябва да се подхожда внимателно към употребата на витамини, тъй като те могат да имат непредвидени последици, ако човек ги комбинира с лекарства отпускани без рецепта или без рецепта. Има някои витамини като витамин Е и бета-каротин, които могат да бъдат вредни или дори фатални, ако се приемат в големи дози.

Експертите предполагат, че най-добрия метод за получаване на витамини не е чрез добавки, а препоръчват редица храни богати на хранителни вещества:

 • кейл
 • спанак
 • ядки
 • плодове
 • месо с ниско съдържание на мазнини

Хранителната добре балансирана диета изглежда е ключът към доброто здраве, а не приема на витаминни добавки. Въпреки това при дефицит трябва да се приемат мултивитамини. Ако има дефицит това ще помогне за завършване на диетата.

Има малко изследвания, които подкрепят добавките с витамини за предотвратяване на сърдечни заболявания според проучвания от 2016 г. И все пак повечето витамини нямат известни неблагоприятни ефекти за повечето хора. Въпреки това хората които редовно приемат лекарства с или без рецепта трябва да се консултират с лекаря си преди да приемат витаминни добавки. Някои витамини също могат да взаимодействат неблагоприятно с приемани лекарства.

Рискове и съображения

Трябва да се внимава когато се обмисля използването на витаминни и минерални добавки. Необходимо е повишено внимание, тъй като връзката между ефективността и действителните ползи може да варират значително. Също така много витамини и минерали могат да бъдат вредни, ако се приемат в големи дози.

Винаги е най-добре да се постигне баланс на витамини и минерали от диетата, но когато съществува риск или дефицит може да е необходима добавка на витамини или минерали. Ако лекар е препоръчал прием на добавка най-доброто време за прием е веднага щом се сетите да го вземете.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се