7 начина за облекчаване на хроничната болка в гърба

1431
7 начина за облекчаване на хроничната болка в гърба

Болката в гърба се счита за хронична, ако трае три месеца или повече. Може да идва и да си отива като често носи временно облекчение, но последвано от разочарование. Справянето с хроничната болка в гърба може да бъде трудно, ако не се знае причината.

Специалистът по рехабилитация на болки в гърба Андрю Нава, доктор по медицина споделя нехирургичните възможности за третиране на често срещаните причини за хронична болка в гърба и съветва да не губите надежда.

Чести причини за хронична болка в гърба

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хроничната болка в гърба обикновено е свързана с възрастта, но може да се дължи и на предшестваща травма. Най-честите причини включват:

 • Артрит на гръбначния стълб - постепенното изтъняване на хрущяла в гръбначния стълб
 • Спинална стеноза - стесняване на гръбначния канал, което може да доведе до нервна болка
 • Проблеми с дискова херния
 • Синдром на миофасциална болка - необяснима мускулна болка и болезненост

В някои случаи е трудно да се определи причината за хроничната болка в гърба. "Ако са изчерпани всички диагностични възможности може да потърсите алтернативни решения за болки в гърба", препоръчва д-р Нава. Важно е да не вземате прибързани решения или да се подлагате на обширни медицински процедури докато не се установи произходът на болката. Те не само може да не помогнат, а биха могли да влошат болката.

Ако източникът на болката не е известен или не може да се третира най-добрият вариант е да работите с Вашия лекар за намаляване на обострянията и да направите болката контролируема с нехирургични методи.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР НА ЗОНА НА ГРЪБНАК С ОТСТЪПКА ТУК!

Нехирургични методи за справяне с хронични болки в гърба

1. Физикална терапия. Упражненията са основата на лечението на хронична болка в гърба. Това е един от първите методи които трябва да приложите под ръководството на Вашия лекар и физиотерапевт. Един и същи набор от упражнения обаче не работи за всички. Упражненията трябва да бъдат съобразени с вашите специфични симптоми и състояние. Поддържането на рутинните упражнения у дома също е голяма част от успеха. Физикалната терапия за хронична болка в гърба може да включва:

 • Коригиране на стойката
 • Тестване на прага на поносимост на болка
 • Упражнения за разтягане и гъвкавост
 • Аеробни упражнения
 • Сила на центъра

реклама

2. Майндфлуенс и медитация. Хроничните болки в гърба напрягат както физически, така и емоционално. За да се справите с разочарованието, раздразнителността, депресията и други психологически аспекти за справяне с хроничната болка може да се обърнете към рехабилитационен психолог. Този специалист може да препоръча медитация, йога, тай чи и други когнитивни и релаксиращи стратегии, за да предотврати фокусирането на ума върху болката.

3. Диета. Някои диети са силно възпалителни особено тези с високо съдържание на транс-мазнини, рафинирани захари и преработени храни. Консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали диетата Ви може да допринесе за хронична болка в гърба и как бихте могли да я промените. Поддържането на здравословно тегло също може да помогне за намаляване на болките в гърба като намали натиска върху гръбначния стълб.

4. Промени в начина на живот. Когато имате хронична болка важно е да приемете ограниченията си и да се адаптирате. "Слушайте тялото си и се научете да следвате собственото си темпо", предлага д-р Нава. Обърнете внимание на дейностите, които влошават болката и ги избягвайте, ако е възможно. Това не само би могло да помогне на гърба да се почувства по-добре, но и да предотврати прогресирането на основното състояние. Друга важна промяна в начина на живот, която да опитате е отказването от тютюнопушенето. Научно е известно, че никотинът подсилва болката и забавя заздравяването.

5. Лечения с инжекции. За хронична болка в гърба се предлагат нервни блокове, аблация на нерви, епидурални стероидни инжекции и други видове инжекционни процедури. Те се използват когато източникът на болката е известен и понякога може да помогнат за изключване на определени причини, ако лечението не работи. Инжекциите могат да спрат или намалят болката за определен период от време, но не са предназначени като дългосрочни решения и не трябва да се използват изолирано.

6. Алтернативни лечения. Акупунктурата, масажът, биофидбек терапията (подходящо оборудване помага на пациентите да контролират редица неволеви функции на организма), лазерната терапия, електрическата нервна стимулация и други нехирургични лечения на гръбначния стълб също могат да имат значение при хроничните болки в гърба. Говорете с лекаря за алтернативните лечения, които биха могли да бъдат от полза за Вас.

7. Прилагани лекарства. За контрол на хроничната болка в гърба могат да се използват аналгетици, противовъзпалителни лекарства, мускулни релаксанти и други. Повечето обаче имат нежелани странични ефекти и не са предназначени за продължителна употреба.

"Опиоидните лекарства (с действие подобно на морфина) обикновено не трябва да се използват като първият, единствен или дългосрочен варинт за лечение на хронична болка в гърба", препоръчва д-р Нава. Много от тях предизвикват пристрастяване и не разглеждат основната причина за болката. Опиоидните лекарства трябва да се предписват само след задълбочен преглед от специалист и ако други лекарства не са осигурили облекчение. Ако откриете, че разчитате на опиоидите, за да преживеете деня споделете с лекаря.

Кога хирургията е варинт за болки в гърба?

Състоянията, които могат да бъдат индикация за операция, ако се установи, че са свързани със състоянието на гръбначния стълб:

 • Слабост в крайниците
 • Проблеми с походката и баланса

Хирургията може също да бъде опция за хронична болка в гърба, ако има известна причина потвърдена от изображения и ако други лечения не помогнат. "Поискайте мнение от хирурга, тъй като болката все още може да се върне след операцията."

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се