Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Грешките, които често допускаме при носенето на предпазни маски! Какво трябва да знаем?

 
Грешките, които често допускаме при носенето на предпазни маски! Какво трябва да знаем?

 

  Пандемията, причинена от новият коронавирус до голяма степен промени начина на живот на повечето хора по целия свят. Носенето на предпазни маски на обществени места бе една от новостите, с които се наложи да свикваме през последните няколко седмици. Въпреки че, преди известно време задължителното носене на маски на обществени места в България отпадна, те ще продължат да ни бъдат необходими за местата, на които няма как да си осигурим социално дистанциране, като например – в обществения транспорт, в магазини, аптеки и др. За да бъде носенето на предпазна маска ефективно и да изпълни функцията си, а именно ограничаване разпространението на заразата от безсимптомните носители на вируса, е необходимо да знаем как да я използваме правилно.

  Ето кои са грешките, които често допускаме при носенето на предпазни маски, и които правят употребата им неефективна:

Маската не покрива брадичката !

  За да изпълни предназначението си да предпазва нас и околните от заразяване е необходимо маската да бъде поставена правилно на лицето, което означава да покрива добре входа на дихателните пътища (носа и устата)  и да приляга плътно към лицето, без да остават пролуки около ръбовете. Сравнително честа гледка са хората, носещи маските си над брадичката или под носа, което не осигурява достатъчна защита нито за тях, нито за околните. Важно е маската да бъде подходящ за вас размер, тъй като в противен случай няма да покрие добре брадичката и ще остане пролука, през която да преминава струя въздух, когато някой киха или кашля срещу вас.

Носите маската под носа си!

  Целта на носенето на маска е да дишате през нея, а дишането се осъществява не само през устата, но и през носа, следователно, поставяйки я под него оставяте входа на дихателните пътища открит. Носейки маската си по този начин донякъде може да предпазите околните, но вие самите оставате незащитени, в случай че човека насреща е заразен и киха или кашля срещу вас.

Маската покрива само върха на носа!

  Когато маската не е правилния за вас размер или връзките и са прекалено отпуснати, тя лесно се смъква надолу по гърба на носа и покрива само неговия връх. По този начин не може да се осъществи достатъчно оплътняване и прилягане на маската към лицето, което сериозно намалява ефективността и.

Маската е прекалено отпусната!

  Често срещан проблем с маските за многократна употреба, включително и тези, които си шием сами е, че ластичетата или връзките им бързо се разтягат след изпиране, вследствие на което те стават отпуснати и маската не приляга добре към лицето. Освен това води до по - често докосване на маската с ръце с цел наместване, което също е в разрез с правилата за ефективно използване.

  Често докосвате маската с ръце!

    Една от много често наблюдаваните грешки е докосването на маската с ръце. Предвид факта, че използваме тези предпазни средства, когато сме навън се предполага, че ръцете ни обикновено са замърсени от допир на дръжки в магазина, пари и пр. Дори когато докосваме външната повърхност на маската със замърсени ръце, създаваме възможност за вирусите и бактериите да проникнат през нея и да се заразим. При допир с неизмити ръце на вътрешната повърхност на маската, тя непременно трябва да бъде сменена. Тъй като невинаги имаме възможност да почистим добре ръцете си, се препоръчва изобщо да не докосваме маската си.

Често сваляне и поставяне на маската!

  Когато сте носили маската за определен период от време (около 2 часа) и след това я свалите, тя вече е замърсена, както и повърхността, върху която сте я поставили, съответно е напълно погрешно повторното и поставяне на лицето. При използване на еднократни маски следва да бъдат изхвърлени след около 2 часа употреба, а относно маските от плат е необходимо да бъдат изпрани след като приключим с използването им. Не е редно една маска да бъде носена цял ден!

  В обобщение можем да отбележим следните основни правила за носенето на предпазни маски – горния ръб трябва да достига основата на носа, а долния да покрива брадичката, важно е да приляга добре към лицето, без да има свободни пространства около ръбовете и не на последно място, не забравяйте да измиете ръцете си след като я свалите!

 

Автор: д-р Св. Георгиева

Източници: www.webmd.com, www.who.int.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

412

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !