Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Храни, които подобряват кръвообръщението

 
Храни, които подобряват кръвообръщението

Добрата циркулация на кръвта е от съществено значение за тялото, тъй като позволява транспортирането на кислород и хранителни вещества до клетките. Диетата играе жизненоважна роля в кръвния поток и някои храни могат да имат положителен или отрицателен ефект върху кръвообращението.

Много фактори за начина на живот могат да повлияят на кръвообращението като физическа активност, пушене и тегло. В допълнение някои медицински състояния могат да причинят лоша циркулация включително атеросклероза, захарен диабет, кръвни съсиреци и болест на Рейно.

Какви храни подпомагат доброто кръвообращение?

Има много различни храни, които могат да бъдат полезни за поддържане на здравословен кръвен поток. Те включват червени люти чушки, цвекло, чесън, ядки, някои плодове и някои риби.

Червени люти чушки. Според проучване от 2016 г. консумацията на капсаициноиди може да помогне за подобряване на здравето на кръвоносните съдове. Капсаициноидите се намират в червените люти чушки и имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Капсаициноидите могат да намалят риска от

Цвекло. Има защитни ефекти върху кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система. Зеленчуците съдържат нитрати, които тялото преобразува в азотен оксид. Този процес помага за разширяване на кръвоносните съдове. Сокът от цвекло може да помогне за:

Зеленолистни. Според някои изследвания диетата с високо съдържание на растителни храни може да бъде полезна за здравето на сърдечно-съдовата система поради високите нива на неорганични нитрати в зеленчуци като листни зеленчуци. Неорганичният нитрат може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане от излишния прием на сол.

Чесън. Проучване от 2017 г. за ефектите на чесъна при коронарна артериална болест установява, че чесънът може да подобри функцията на кръвоносните съдове, но се изискват допълнителни изследвания. По време на тримесечното проучване групата приемаща таблетки с чесън на прах показва значително подобрение на кръвния поток в предмишничните артерии в сравнение с групата на плацебо.

Ядки. Ядките могат да имат защитни ефекти срещу сърдечно-съдови заболявания особено когато се ядат като част от здравословна диета. Много видове ядки съдържат високи нива на L-аргинин, аминокиселина аминокиселина, която участва в процеса на производство на азотен оксид и помага за разширяване на кръвоносните съдове и регулиране на кръвното налягане. Ядките също са добър източник на магнезий, калий и калций, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Нар. Проучване от 2017 г. на клинични проучвания установява, че сокът от нар има положително въздействие върху артериите и може да намали натрупването на плака. Сокът от нар може също да понижи кръвното налягане и неговите антиоксидантни ефекти могат да подобрят цялостното сърдечно-съдово здраве.

Нарът може също да помогне за подобряване на притока на кръв към сърцето и увеличаване на холестерола на липопротеините с висока плътност (HDL) като същевременно намалява холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL) което може да намали риска от някои заболявания като диабет, Алцхаймер и някои видове рак.

Риба. Средиземноморската диета която включва риба, зехтин, плодове и зеленчуци може да бъде полезна за съдовото здраве според Дружеството за съдова хирургия. Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които помагат:

Видовете риби с високо съдържание на омега-3 включват:

Цитрусови плодове. Богата на флаванон цитрусова напитка увеличава притока на кръв към мозъка според проучване от 2016 г. на 24 здрави възрастни на възраст 18–30 години. Всеки от тях е имал когнитивни тестове преди и два часа след консумацията на напитката. В сравнение с плацебо 500 милилитра от цитрусовата напитка увеличават притока на кръв към мозъка и подобряват ефективността в един от когнитивните тестове.

Горски плодове. Помагат за подобряване на метаболитния синдром. Състоянието обикновено е свързано със стесняване на кръвоносните съдове. Полифенолите в плодовете като антоцианини и фенолни киселини имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Обичайните горски плодове, които могат да се включат в диетата:

Кои други фактори могат да помогнат за подобряване на кръвообращението?

Притока на кръв и кръвообращението може да се повлияят чрез промени в начина на живот и диетата. 

Здравословна диета: Включете пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Ограничете преработените храни, добавените захари и солта.

Поддържане на умерено тегло: Наднорменото тегло може да увеличи риска от проблеми с кръвообращението.

Отказ от пушене: Тютюнопушенето може да причини редица проблеми с кръвообращението и здравето.

Хидратация: Поддържането на добра хидратация може да помогне за повишаване нивата на кислород в кръвта и подобряване на циркулацията.

Повишаване на физическата активност: Редовното упражнение помага за увеличаване на кръвообращението.

Добрата циркулация на кръвта е жизненоважна за функционирането на тялото, тъй като тя носи хранителни вещества и кислород в тялото. Ако човек изпитва симптомите на лошо кръвообращение това може да се дължи на намален кръвен поток. Симптомите обикновено се усещат в ръцете или краката.

Кръвта има три основни функции

Транспортна. Кръвта пренася хранителни вещества до клетките, транспортира хормони и помага за отстраняването на отпадъците като ги транспортира до черния дроб и бъбреците.

Регулаторна. Кръвта помага за регулиране на телесната температура и поддържа определено ниво на pH, за да поддържа телесните функции.

Защитна. Съсирването на кръвта може да предотврати голяма загуба на кръв от наранявания. Белите кръвни клетки също са важна част от имунната система.

Кръвоносната система включва:

Увреждането на която и да е част от кръвоносната система може да повлияе на кръвообращението. Човек може да почувства различни симптоми включително:

Освен това при лоша циркулация може да има проблеми с храносмилането или промени в цвета на кожата.

Кои храни е най-добре да се избягват?

Ако човек е загрижен за лошия кръвен поток трябва да избягва преработени храни или с високо съдържание на захар, мазнини или сол.

Червено, преработено или тлъсто месо. Да се избягва агнешко или птиче месо с неотстранена кожа, тъй като съдържа голямо количество наситени мазнини. Наситените мазнини допринасят холестерола да се събира в артериите което увеличава риска от сърдечни заболявания. Да се избират постни разфасовки месо и да се консумира умерено.

Добавени захари. Излишното количество добавена захар в диетата може да увеличи риска от заболявания като:

Високото кръвно налягане може да увреди стените на артериите, а високият холестерол може да причини втвърдяване на артериите.

Високата кръвна захар може да доведе до диабет, който може да увреди кръвоносните съдове и нервите, които позволяват на сърцето и кръвоносните съдове да функционират правилно.

Транс мазнини. Срещат се в някои животински продукти включително мляко, масло, сирене и месо. Много преработени храни съдържат транс-мазнини, ако към растителното масло се добави водород, за да се втвърди маслото при стайна температура. Трансмазнините повишават LDL холестерола което може да увеличи риска от образуване на плака в артериите и сърдечни заболявания.

Сол. Според Световната здравна организация (СЗО) излишъкът от сол в диетата може да увеличи риска от:

СЗО препоръчва дневен прием по-малко от 5 грама сол за възрастни.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

426

реклама

Коментариреклама


Свързани статии