Какво трябва да знаем за Метаболитната алкалоза (алкализиране на кръвта)

3591
Какво трябва да знаем за Метаболитната алкалоза (алкализиране на кръвта)

Метаболитната алкалоза е състояние, което се появява когато кръвта стане прекалено алкална. Телата ни функционират най-добре когато киселинно-алкалният баланс на кръвта леко клони към алкален. Алкалозата се появява когато тялото има:

 • твърде много алкализиращи бикарбонатни йони
 • твърде малко произвеждащи киселина водородни йони

Много хора не изпитват никакви симптоми на метаболитна алкалоза, така че може да не знаете, че я имате. Метаболитната алкалоза е един от четирите основни типа алкалоза. Има два вида метаболитна алкалоза:

Алкалозата реагираща на хлориди е резултат от загуба на водородни йони обикновено чрез повръщане или дехидратация.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хлорид устойчивата алкалоза се получава когато тялото задържа твърде много бикарбонатни (алкални) йони или когато водородни йони от кръвта преминават към клетките.

Има и състояние наречено метаболитна ацидоза, което се случва когато кръвта или течностите станат прекалено киселинни.

Тялото компенсира както алкалозата, така и ацидозата главно чрез белите дробове. Белите дробове променят алкалността на кръвта като позволяват повече или по-малко въглероден диоксид да излезе при процеса на дишане. Бъбреците също играят роля като контролират елиминирането на бикарбонатни йони. Необходимо е лечение когато тези естествени механизми за компенсация не са достатъчни.

Лечение на метаболитна алкалоза

Лечението на метаболитна алкалоза зависи от това вида и от основната причина за състоянието.

Алкалоза реагираща на хлориди. Ако има само лека алкалоза реагираща на хлорид може да се наложи само корекция в диетата като например да увеличаване приема на сол (натриев хлорид). Хлоридните йони ще направят кръвта по-кисела и ще намалят алкалозата.

Ако Вашият лекар установи, че алкалоза се нуждае от незабавно внимание може да приложи абокат с интравенозно вливане на физиологичен разтвор (натриев хлорид). Това обикновено се прави в болнична обстановка.

Хлорид устойчивата алкалоза. Ако имате хлороустойчива алкалоза тялото може да е изчерпало калия. Разтворът на натриев хлорид няма да помогне и може да влоши нещата. Вместо това Вашият лекар ще търси начини за увеличаване на калия. Можете да увеличите нивата на калий чрез:

 • прием на хапчета съдържащи калиев хлорид два до четири пъти на ден (по лекарско предписание)
 • приемане на калиев хлорид интравенозно

Симптоми на метаболитна алкалоза

Метаболитната алкалоза може да не прояви никакви симптоми. Хората с този тип алкалоза по-често се оплакват от основните състояния, които я причиняват:

 • повръщане
 • диария
 • подуване на долната част на краката (периферен оток)
 • умора

Тежките случаи на метаболитна алкалоза могат да причинят:

 • превъзбуда
 • дезориентация
 • припадъци
 • кома

Тежките симптоми са най-чести когато алкалозата се причинява от хронично чернодробно заболяване.

Как тялото компенсира метаболитната алкалоза

Белодробна компенсация. Нашето тяло произвежда въглероден диоксид когато превръщаме храната, която ядем в енергия в нашите клетки. Червените кръвни клетки във вените ни поемат въглеродния диоксид и го пренасят в белите дробове, за да бъде издишан.

Когато въглеродният диоксид се смеси с водата в кръвта той образува лека въглена киселина. След това въглената киселина се разпада на бикарбонатнии йони и водород. Бикарбонатните йони са алкални.

Чрез промяна на скоростта на дишане можем да повишим или намалим концентрацията на алкални бикарбонатни йони, които се задържат в кръвта ни. Тялото прави това автоматично в процеса наречен дихателна компенсация. Това е първата и най-бърза реакция на тялото. За да се компенсира алкалозата се изпращат сигнали за забавяне на скоростта на дишане.

Бъбречна компенсация. Бъбреците могат да помогнат за борба с алкалозата чрез увеличаване на отделянето на бикарбонатни йони през урината. Това също е автоматичен процес, но е по-бавен от дихателната компенсация.

Причини за метаболитна алкалоза

Няколко различни основни състояния могат да причинят метаболитна алкалоза:

Загуба на стомашни киселини. Най-честата причина, обикновено се предизвиква чрез повръщане. Повръщането може да е резултат от произволен брой стомашни разстройства. Чрез установяване и лечение на причината за повръщането Вашият лекар ще излекува метаболитната алкалоза.

Стомашните сокове имат високо съдържание на солна киселина, която е силна киселина. Загубата води до увеличаване на алкалността на кръвта.

Прекаляване с антиациди. Употребата на антиациди обикновено няма да доведе до метаболитна алкалоза. Но ако при слаби или отслабващи бъбреци се използва неабсорбиращ се антиацид това може да доведе до алкалоза. Неабсорбиращите се антиациди съдържат алуминиев хидроксид или магнезиев хидроксид.

Диуретици. Някои диуретици, често предписвани при високо кръвно налягане могат да причинят повишена секреция на пикочна киселина. Повишената секреция на киселина в урината може да направи кръвта по-алкална.

Дефицит на калий (хипокалиемия). Дефицитът на калий може да доведе до преминаване на водородните йони, които обикновено се намират в течността около клетките, за да навлязат в клетките. Липсата на киселинни водородни йони кара течностите и кръвта да станат по-алкални.

Намален обем кръв в артериите. Това може е в резултат както от отслабено сърце, така и от цироза на черния дроб. Намаленият приток на кръв нарушава способността на тялото да премахва алкалните бикарбонатни йони.

Сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност. Метаболитната алкалоза може да бъде причинена от отказ на основен орган като сърцето, бъбреците или черния дроб. Това води до изчерпване на калия. Стандартният физиологичен разтвор (натриев хлорид) може да влоши нещата като накара тялото да задържа течности без да се осводи от излишъка от бикарбонатни йони, които причиняват алкалозата.

Генетични причини. В редки случаи наследствен ген може да бъде причина за метаболитна алкалоза. Пет наследствени заболявания, които могат да причинят метаболитна алкалоза са:

 • Синдром на Бартър
 • Синдром на Гителман
 • Синдром на Лидл
 • алдостеронизъм податлив на лечение с глюкокортикоиди
 • излишък от минералокортикоиди

Диагностика на метаболитна алкалоза

За да започне диагностиката освен физически преглед Вашият лекар ще вземе под внимание Вашата медицинска история. Ако подозира алкалоза, ще изследва кръвта и урината. Ще прецени нивата на кислород и въглероден диоксид в артериите и ще измери киселинността и алкалността на кръвта.

Нивата на pH

Киселинността или алкалността на течността се измерва по скала, наречена pH. При метаболитна алкалоза рН на кръвта е високо.

Най-неутралното вещество водата има рН 7. Когато рН на течността падне под 7, тя става кисела. Когато се издигне над 7, това е алкално.

Кръвта обикновено има рН от 7,35 до 7,45 или леко алкална. Когато рН се повиши значително над това ниво има метаболитна алкалоза.

Изследване на урината

Лекарят може също да изследва концентрациите на хлоридни и калиеви йони в урината. Когато нивото на хлорид е ниско това показва, че можете да отговорите на лечението с физиологичен разтвор. Ниската концентрация на калий може да показва или недостиг на калий или прекомерна употреба на лаксативи.

Метаболитна алкалоза с хипохлоремия

Хипохлоремия означава, че имате твърде малко хлоридни йони в кръвта. Хипохлоремичната алкалоза е сериозно състояние, което може да доведе до изпадане в шок. Това може да е резултат от дехидратация и други причини. За щастие може да се лекува със стандартен физиологичен разтвор.

Може да е резултат и от дефицит на калий или дефицит на хлорид. Тези състояния могат да бъдат лекувани с интравенозни течности или в леки случаи с корекция на диетата.

Докато алкалозата често може да бъде коригирана в краткосрочен план, основното състояние трябва да се лекува трайно.

Посетете Вашия лекар, ако имате някакви нови или трайни симптоми.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се