Omed.bg

Хранителните алергии! От какво най – често се предизвикват?

 
Хранителните алергии! От какво най – често се предизвикват?

 

  Имунната система на всеки човек е устроена така че, когато в организма попаднат чужди за него агенти, да реагира, и ако те представляват опасност за него да ги отстрани. Понякога обаче тази реакция се осъществява срещу съвсем безобидни вещества и е толкова бурна, че причинява оплаквания и симптоми, които в някои случаи могат дори да застрашат живота на човек. Тези патологични реакции на имунната система срещу съвсем безобидни агенти от околната среда стоят в основата на алергичните реакции.

  Агентите, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Те могат да бъдат от различен произход – домашен прах, пера, полени, медикаменти и различни храни. Списъка на предизвикващите алергии храни е различен при децата и възрастните, различни са и периодите от живота, в които се появяват и симптоматиката, с която се характеризират.

Как можем да разпознаем една хранителна алергия?

  За да се развие алергична реакция към дадена съставка на храната е необходимо човек поне веднъж в живота си да се е срещал с тази съставка. Това е така, тъй като при първата среща на клетките на имунната система с въпросния антиген ( чуждо за организма вещество), в нея се образуват специфични антитела, които при следваща среща с антигена се свързват с определени клетки (базофили и мастоцити). При свързването на антитялото с тези клетки се отделят вещества, които рязко разширяват кръвоносните съдове и увеличават пропускливостта през техните стени, свиват малките дихателни пътища и увеличават отделянето на секрети в тях.  Всичко това води до пявата на характерните за алергичните реакции симптоми – сърбеж, парене, кожни обриви, подуване и зачервяване на очите, кихане, гадене, коремни болки, диария а в по – тежките случаи и промяна в гласа и нарушено дишане.

  Алергичната реакция обикновено се проявява непосредствено след приема на дадена храна, като в някои случаи е възможно да се прояви само при вдишване на пари от храната или при използване на прибори, които преди това са били в досег с нея.                                                                                                                         

  Важно е да знаем, че всяка алергична реакция може да се разгърне изключително бързо и за минути да премине от обрив, сърбеж и промяна в гласа до затруднено дишане и дори задушаване. Поради тази причина при най – малки съмнения за такава е небходимо да потърсим лекарска помощ.
Алергичните реакции се третират като спешно състояние!

Кои са най – често срещаните алергени в храните?

   Най – често срещаният компонент на храните, който води до алергични реакции е протеина. При децата най – честият алерген е протеинът от кравето мляко. Именно за това е важно захранването на кърмачето да не става прекалено рано. Важно е да знаем че алергията от млечен протеин може да се провокира и от различни десерти, сладкарски изделия, ястия съдържащи сметана и други млечни продукти.

   На второ място по честота при децата е алергията към яйчения протеин. Тя може да се провокира от белтъка или жълтъка на яйцето. Тъй като някои от ваксините в имунизационния календар съдържат яйчени протеини е необходимо да съобщим на личния лекар преди имунизация, в случай че детето е дало признаци за подобна алергия. В голяма част от случаите на алергични реакции на деца към млечен и яйчен протеин могат да преминат спонтанно до към 6-годишна възраст.

  При възрастните по честите алергени са рибата и морските дарове, соевият протеин, фъстъците и някои дървесни ядки – бадеми, орехи, лешници и др. В случай, че имаме алергия към фъстъци или други ядки, е необходимо да бъдем изключително внимателни към съдържанието на храните, които консумираме, тъй като могат да съдържат следи от такива. Повечето фирми представят в съдържанието на храните списък на алергените, които се съдържат в техните продукти.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

5465

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !