Omed.bg

Каква диета трябва да се спазва при високи нива на холестерола?

 
Каква диета трябва да се спазва при високи нива на холестерола?


   Високите нива на холестерол, триглицериди и LDL са сериозен проблем, тъй като дислипопротеинемията стои в основата на атеросклерозата. Образуването на атеросклеротични плаки може да бъде контролиран процес. Медикаментите, които бяха открити преди години (статини) се считат за едно от най-големите открития в лекарствената индустрия.Чрез тях се инхибира ензимът, който е отговорен за ендогенния синтез на холестерола и по този начин се произвеждат по-малко количества холестерол от тялото. Не е достатъчно обаче само чрез медикаменти или основно чрез тях да се регулират нивата на холестерола. Начинът на живот и храненето са ключови в борбата с високия холестерол и е добре да бъде спазван този режим, за да може лечението да бъде максимално ефективно. Храненето при висок холестерол трябва да включва повече плодове, зеленчуци, храни, богати на фибри. Храната трябва да бъде сурова, печена или варена, а не пържена. Най-основно храните могат да бъдат разделени в 3 групи: препоръчителни, храни, които да се консумират умерено и забранени храни.

Кои храни е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО да се консумират при висок холестерол?

Кои храни трябва да се консумират УМЕРЕНО при висок холестерол?

Кои храни са ЗАБРАНЕНИ при висок холестерол?

   Диетата е от ключово значение за поддържането на оптимални нива на холестерола. По този начин ще предпазите себе си от сърдечно съдови заболявания и ще намалите риска от техните усложнения. 

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

6267

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !