Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво е компютърна томография (КТ) перфузия на мозъка?

 
Какво е компютърна томография (КТ) перфузия на мозъка?

     Перфузионното сканиране на мозъка е вид мозъчен тест който показва количеството кръв взето от определени области на мозъка. Получената информация показва как функционира мозъка. Има няколко различни типа сканиране на мозъчна перфузия. Някои тестове като например компютърна томография с фотонна емисия (SPECT) или сканиране на позитронно излъчване (ПЕТ) използват радиотракери. Други тестове компютърна томография (КТ) или ядреномагнитен резонанс (ЯМР) не използват радиотракери.

     Областите на мозъка, които са много активни често показват по-голямо кръвоснабдяване както и по-голямо усвояване на кислород и глюкоза. Проследяването на тези области може да покаже кои части на мозъка са най-активни. Тези фактори могат да бъдат по-ниски в области на мозъка които са ранени или са слабо активни.

     По време на сканиране на мозъчна перфузия лекарят инжектира радиотракера във вена на ръката. В някои случаи проследяващото вещество се вдишва под формата на газ. Специална камера проследява разпространяването на радиотракера в мозъка. Като резултат се вижда кои области на мозъка са получили по-голямата част от радиоактивното вещество и така лекаря преценява кои области са най-активни по време на сканирането.

     Лекарите често наслагват изображенията на мозъчната перфузия с други видове стандартни образни тестове като например компютърна томография (КТ). Това позволява да сравняват информацията от двете техники в едно изображение.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА СКЕНЕР С ОТСТЪПКА ТУК!

Защо е необходимо сканиране на мозъчна перфузия?

     Може да се наложи сканиране на мозъчна перфузия, ако лекаря се нуждае от информация за това как кръвта тече в мозъка при следните състояния:

    Може да се наложи, ако се нуждаете от операция на един от съдовете в мозъка или шията и лекаря иска да изследва потока на кръв през мозъка. Той може също да препоръча други тестове като ултразвук на каротидните артерии, КТ ангиография, магнитно резонансна ангиография или ангиограма.

Какви са рисковете от сканиране на мозъчна перфузия?

    Повечето хора нямат проблеми при сканирането на мозъчната перфузия. Възможните рискове включват алергични реакции към веществата използвани при инжектирането или лека болка на мястото на инжектиране.

     Някои видове сканиране на мозъчната перфузия (като SPECT, ПЕТ и КТ) излагат на радиация, но дозата е много ниска. ЯМР перфузията не включва радиопроследяване. Рисковете могат да варират в зависимост от Вашето медицинско състояние, причината за сканирането и точния тип сканиране на мозъчна перфузия.

Подготовка за сканиране на мозъчна перфузия?

     Уведомете вашия лекар за всички лекарства които приемате и за всякакви настъпили промени във вашето медицинско състояние като например скорошна треска. Приемайте всички лекарства само по лекарско предписание. 

     Ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна, уведомете Вашия лекар. Може се забавите теста, тъй като лъчението може да представлява риск за Вашето неродено дете. Също така, ако кърмите уведомете Вашия лекар. ЯМР няма основни известни рискове за жени, които са бременни или кърмят.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

     Преди теста ще трябва да премахнете метални предмети като например фиби или очила. Попитайте лекаря дали е необходимо процедурата да е на празен стомах. Ще получите допълнителни инструкции въз основа на назначения конкретен тип сканиране на мозъчна перфузия.

Какво се случва по време на сканиране на мозъчна перфузия?

     Детайлите на сканирането на мозъка могат да се различават в зависимост от естеството на сканирането. Лекарят ще Ви уведоми какво ще бъде сканирането. Как протича сканирането?:

Какво се случва след сканиране на мозъчна перфузия?

     Често сканирането на мозъчна перфузия се провежда като амбулаторна процедура, което означава, че скоро след сканирането ще можете да се приберете вкъщи. Повечето хора могат да се върнат към нормалното си ежедневие веднага след сканирането. Лекарят ще Ви уведоми, ако трябва да вземете някакви специални предпазни мерки. 

     Малкото количество проследяващо вещество в тялото бързо ще загуби своята радиоактивност и скоро ще се изхвърли чрез урината и изпражненията. Пийте много вода в часовете и деня след теста. Това ще помогне за отстраняване на останалите радиоактивни следи в тялото.

     Рентгенолог интерпретира резултатите и ще ги предаде на Вашия лекар. Попитайте кога можете да очаквате резултата от сканирането. Лекарят ще използва резултатите, за да определи план за лечение.

Преди да се съгласите с теста бъдете информирани за:

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

495

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !