Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво представлява Цезаровото сечение или секцио?

 
Какво представлява Цезаровото сечение или секцио?

          Цезаровото сечение е манипулация, при която лекарят извършва раждането на бебето през разрез в корема и матката на майката, а не чрез нормално раждане. Някои жени предпочитат Цезарово сечение за раждането на своето бебе. Въпреки това обаче, към секцио се прибягва, само когато вагиналното раждане представлява риск от сериозно увреждане на майката или детето.

Кога се налага?

Цезарово сечение може да се направи по спешност поради следните медицински причини:

Според проведено проучване бъдещата майка може да предпочита секцио по различни причини, като например:

Виж прегледи за бременност с отстъпка тук!

Какви рискове крие за майката и за бебето това?

Потенциални проблеми, които майката може да има:

         Някои жени също могат да получат ендометрит - възпаление на лигавицата на матката. Рисковете за кърмачето включват хирургично нараняване и затруднения с дишането, като преходна тахипнея или респираторен дистрес синдром.

Как протича Цезаровото сечение?

          Израждащият лекар прави разрез през корема и утробата, докато майката е под епидурална или спинална упойка. Разрезът обикновено е с дължина между 10 и 20 сантиметра.

Анестезия

         Различни варианти на анестезия могат да бъдат приложени по време на секцио. Обща анестезия, епидурална или спинална упойка. При общата анестезия родилката ще бъде приспана за операцията, което не се прилага често. По време на епидуралната упойка анестезиологът инжектира лекарства в епидуралното пространство в гръбначния стълб (над твърдата мозъчна обвивка). При спинална упойка лекарството се инжектира директно в гръбначната течност (под твърдата мозъчна обвивка). С епидуралната или спинална анестезия долната половина на тялото ще изтръпне, ще загуби чувствителност и усещане за болка, въпреки че родилката е в съзнание. Може да има усещане за теглене или дърпане. Лекарят поставя драперия, за да изолира гледката за майката към операцията, тъй като това може да причини страдание. Лекарят и акушерките информират за напредъка на секциото, докато оперират.

Възстановяване след секцио

          Уведомете лекаря извършил раждането за всички симптоми, които могат да предполагат инфекция или други усложнения. Симптомите могат да бъдат:

          Майката и новороденото бебе остават в болница за няколко дни. Майката изпитва болка на мястото на разреза. Може да има спазми и кървене с или без съсиреци в продължение на 4-6 седмици. Тежестта на тези симптоми варира за различните жени, претърпели операцията, но се подобряват сравнително бързо с течение на времето. Каквито и притеснения да имате относно тежестта на тези симптоми или ако те продължават по-дълго от очакваното, посетете лекар. Той ще прецени как върви следоперативното възстановяване. Докато лекарят не каже, че възстановяването е нормално и безопасно, обикновено 4–6 седмици след операцията, препоръчва на пациентите да избягват напрегнати упражнения, вдигане на тежки предмети, дори правене на секс. Това е коремна операция, която изисква по-дълъг период на възстановяване от вагиналното раждане.

По време на периода на възстановяване родилката може да предприеме следните стъпки:

         Жените, които са имали Цезарово сечение при предишни раждания може да искат нормално раждане. Медицинските специалисти обаче не препоръчват този избор в такъв случай. Секциото може да бъде планирано, както и неочаквано.

         Обсъдете с Вашият наблюдаващ лекар всякакви  въпроси относно Цезарово сечение, ако той е преценил, че е подходящият вариант за вас.

https://www.medicalnewstoday.com

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3682

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !