Феталната медицина. Какво представлява и с какво се занимава?

6457
Феталната медицина. Какво представлява и с какво се занимава?

Бременността е изключително важен период от живота на всяка жена, през който в нейния организъм се оформя и развива нов живот. По време на деветте месеца на бременността тя се проследява от акушер - гинеколог, който следи развитието на плода и състоянието на жената. В последните години обаче все по-голямо участие в проследяването на бременността взeма и феталната медицина, тъй като работи с апаратура и изследвания, които могат да доловят аномалии в развитието на плода и възможни усложнения на бременността още в най - ранни етапи, когато все още са недоловими за апаратурата на акушер - гинеколозите.

С какво се занимава феталната медицина?

Феталната медицина води началото си от 1960-та година и от тогава досега се е развила значително. Нарича се още перинатология и се занимава с процеси и състояния, засягащи майката и плода, възникнали в края, по време на раждането или непосредствено след него. Перинатологията се занимава предимно с бременности и плодове в риск - бременни с хипертония, диабет, тромбофилия, приемащи определени медикаменти или вещества, които могат да увредят плода, като такива бременности е препоръчително да се проследяват именно от специалсти по фетална медицина вместо от акушер - гинеколози. Специалистите от тази област извършват различни пренатални изследвания, фетална морфология, лечение и хирургични интервенции.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява феталната морфология и кога се извършва?

Препоръчително е всяка жена да извърши поне три прегледа при специалист по фетална медицина, по време на бременността. Първият такъв преглед се провежда между 11-та и 13-та седмица от бременността. Той представлява скрининг за най - честите хромозомни аномалии - синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау (тризомия 13) и синдром на Едуардс (тризомия18). Осъществява се чрез ехографско изследване, при което се търсят особености в назалната кост, дясна сърдечна клапа, дуктус венозус (съд в черния дроб на плода) и течността зад врата на плода - така наречената нухална транслуценция. Освен това се извършва и биохимичен скрининг, при който се търсят определени хормони и вещества в майчината кръв.

Вторият преглед представлява феталната морфология и се извършва между 18-та и 24-та седмица от бременността. При него, отново чрез ехографският метод се изследват основните биометрични показатели на плода - обиколка на главата, обиколка на корема, дължина фемура (бедрото) и бипариетален диаметър, оглежда се подробно анатомията на плода, амниотичната течност, пъпната връв, плацентата, матката и яjчниците.

Третият преглед, така наречената късна фетална морфология с доплерово изследване, се осъществява пре 32-рата седмица от бременността. При него освен оценката на анатомията на плода, чрез доплеровото изследване се проверява и кръвотока в различните съдове на плода, в плацентата и пъпната връв, изчислява се количеството амниотична течност и се правят изводи относно възможността за поява на различни усложнения по време на раждането.

В определени случаи може да се извърши и едно допълнително изследване - фетална ехокардиография. Препоръчително е да се проведе между 20-та и 22-ра гестационна седмица на плодове, при които предварително е установена аномалия в друга система, абнормална сърдечна честота или ритъм.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се