Какви промени настъпват в организма по време на бременност?

7758
Какви промени настъпват в организма по време на бременност?

Бременността е състояние, при което женския организъм претърпява многобройни промени във всички свои системи - дихателна, сърдечносъдова, храносмилателна, отделителна.

Всички жизнени процеси в женското тяло се пренастройват с цел да създадат необходимите условия за износването и раждането на здраво дете. В резулат на множеството промени, бременната жена преминава през различни усещания, оплаквания и симптоми, които често създават известен дискомфорт.

Хормонални промени

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

През периода на бременността хормоналната система на жената изцяло се пренастройва. Многократно се увеличават нивата на хормоните естроген и прогестерон, които разбира се имат своята функция.

Естрогенът нараства по време на цялата бременност, и достига своя пик през третия триместър. През 1-вия триместър, нивото на този хормон нараства с бързи темпове и това води до сутрешното гадене, от което се оплакват голям процент от бременните.

През 2-рият триместър, естрогенът предизвиква увеличаването на броя и размерите на млечните каналчета в гръдните жлези и съответно до увеличаване размерите на гърдите. Този хормон играе важна роля във формирането и разрастването на нови кръвоносни съдове в матката и за нормалните растеж и развитие на плода.

Прогестеронът - пазителят на бременността, започва да се секретира към края на 1-вият триместър и продължава до края на бременността. Той предотвратява развитието на контракции и спомага за нормалното износване на плода.

Промени в сърдечно-съдовата система

Повишените нива на прогестерона по време на бременността водят до увеличаване на диаметъра на периферните кръвоносни съдове и съответно спадане на кръвното налягане. Това води до повишаване на ударния обем на сърцето - обемът кръв, който изтласква при едно съкращение, и сърдечната честота. Като краен резултат нараства и обемът циркулираща кръв - общият обем на кръвта в тялото, което при жени със предхождащи сърдечни заболявания може да доведе до определени проблеми, изискващи консултация с кардиолог.

Промени в храносмилателната система

реклама

Хормоналните промени и основно увеличението на прогестерона води до отпускане на гладката мускулатура в стените на органите на гастроинтестиналния тракт. В резултат на това се благоприятства г__астроезофагеалният рефлукс__ - връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Когато матката значително увеличи своите размери, започва да избутва стомаха и червата нагоре към диафрагмата, което води до чувство за тежест след нахранване, което може да се предотврати при чести приеми на малки количества храна. Запекът също се дължи на въздействието на прогестерона върху мускулатурата на червата и може да се избегне при прием на адекватни количества течности и храни богати на фибри.

Промени в отделителната система

С нарастването на размерите на матката, тя започва да притиска пикочния мехур и уретерите, което води до по - чести позиви за уриниране. Освен това отново под влияние на прогестерона гладката мускулатура в стената на пикочопроводите се отпуска и придвижването на урината от бъбреците в пикочния мехур се забавя, което може да доведе и до застой. Известно е, че по време на бременността се увеличава нивото на алдостерона, който спомага за задържането на натрий и вода в организма и следователно допринася за отоците по време на бременността.

Кожни промени

Едни от най - честите кожни промени, които се наблюдават при 9 от 10 бременни жени са стриите. Те представляват бледорозови ивици, които се появяват по корема, бедрата и гърдите и се дължат на бързото преразтягане на кожата по време на бременност. За да избегнем това преразтягане е необходимо адекватно да хидратираме кожата си. Други кожни промени по време на бременността са хиперпигментациите - по-тъмно оцветяване на ареолите, носа, бузите и интимните части. Тези промени са изразени в различна степен при всяка жена. При някои от жените могат да са съвсем слабо изразени или дори да липсват.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се