Грижи за бебето през първите месеци! Научете повече за каляването, температурата в стаята, баните, обличането, разходките!

42828
Грижи за бебето през първите месеци! Научете повече за каляването, температурата в стаята, баните, обличането, разходките!

Грижите за бебето през първите месеци могат да се окажат една доста непозната стъпка за родителите, които имат първо детенце. Много е важно както да бъдете добре запознати с правилните стъпки за обгрижването на детето, така и да не прекалявате и да не се престаравате с усилията, защото и те може да навредят. Обикновено ако по време или след раждането няма усложнения, майката и бебчето се изписват между 4-ти и 7-ми ден. И идва моментът с големите въпроси. Кое? Как? По колко? Защо?

Температурата в стаята. Един много важен фактор, за да се чувства бебето добре. Нормалната температура в стаята, в която спи бебето трябва да бъде около 25 градуса. Честа грешка е зимно време да се пускат повече отоплителни уреди или на по-висока температура, за да не му е студено на бебчето. Получава се точно обратния ефект и то става неспокойно. Както ниските температури са опасни, за да не простудим детето, така и по-високите от нужното са прекалени и създават дискомфорт__. Как да разберем дали на бебето му е топло или студено?__ Наблюдавайте го, дали е спокойно, дали диша по-учестено, какъв е цвета на бузките му, топло или студено е нослето му. Ако на детето му е топло то ще бъде изпотено, зачервено, с топло носле и ще диша по-учестено.
Много е важно в стаята, където спи детето, да не се пуска климатик, защото се получава завихряне на въздуха и това може да го простуди. Климатикът трябва да работи в съседната стая и вратата да е отворена, за да стига топлина или да се използва друг отоплителен уред. Друг проблем при отоплението на стаята е изсушаването на въздуха. Това се случва често зимните месеци. Нормална влажност на въздуха трябва да е около 60-65%. През зимата, ако усетите, че въздухът е сух и дразни на вашите лигавици, почти със сигурност той дразни и Вашето бебе. Затова може да слагате купичка с вода в близост до отоплителния уред и така ще се овлажнява въздуха. Лятото ако въздухът е много влажен, може да се наложи да използвате влагоабсорбатори.
Най-важното е да следите температурата в стаята да е около 25 градуса, да бъдете внимателни с отопляването и с изсушаването на въздуха и да наблюдавате бебето.

Къпането, подсушаването, почистването на уши и очи. През първите 2 седмици баните са по-скоро нежно измиване и предпазване на пъпчето, за да не се намокри. След като то падне, може да започне същинското къпане. Ако пъпчето все пак се намокри, е нужно да бъде подсушено с тампон и дезинфекцирано. Добре е къпането да става вечер преди сън или преди хранене. Нужно е стаята да се затопли с 2-3 градуса преди началото на банята, за да не се простуди бебето. За къпането може да използвате ванички и различни шезлонги. Има пластмасови шезлонги, които са анатомични и отляти по извивките на бебетата. Те са подходящи за момиченца, тъй като при момченцата предната част, която застава между крачетата и стопира движенията на бебето, може да притиска половите им органи. Върху пластмасовия шезлонг може да слагате тънка пелена, която да предпазва детето от студената пластмаса и да предотвратява неговото пързаляне. Другият вид шезлонги са хавлиени, които се поставят във ваничката. Желателно е ваничката да поставяте на стойка до 3-тия месец и след това да стои на пода или на по-стабилно място, защото детето става по-активно и има опасност да я обърне. Температурата на водата трябва да бъде 37 градуса. Може да я измервате със специални термометри или да я пробвате с ръка. Ако използвате душ е задължително ръката ви да се намира винаги между струята и бебето, за да сте винаги сигурни с каква вода обливате детето.
След това подсушаването става с нежна хавлиена кърпа, като бебето НЕ СЕ обтрива, а само се повива, докато попие водата. Кожата на новородените е прекалено нежна, за да бъде обтривана с хавлии и това действие може да ги нарани. Дори може да слагате тензухена пелена върху кърпата и така да повивате бебето, за да сте още по-внимателни. След няколко минути следва масаж с бебешко олио. В първите 2-3 месеца се препоръчва почистване само на ушната мида. След това може да използвате клечки за уши задължително с предпазител, за да не увредите тъпанчевата мембрана! Почистването на очите, ако имат нужда, става с навлажнен тампон с топла вода. Секретите се премахват нежно без сила и натиск.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Козметиката. Много е важно шампоаните по време на къпане, олиото, кремовете и всички други продукти, които използвате върху бебето да бъдат от една серия или поне на една марка. По този начин намалявате шанса за реакция между отделните продукти и също така бебето се среща с по-малко екзогенни вещества. Така рискът от алергични реакции е по-малък. Може да опитвате с малки опаковки или с тестери и да откриете кой продукт понася най-добре на кожата на бебето.

Рязането на ноктите. Момент, от който се страхуват много майки. Задължително трябва да използвате специална бебешка ножичка със заоблени върхове. Може да режете ноктите докато бебето спи като така си осигурявате спокоен терен за работа и намалявате шанса от инциденти. Ноктите се режат прави без да се заоблят ръбовете им, за да не започнат да растат към кожата. Ако въпреки изрязването бебето се драска, може да използвате специални ръкавички.

Домашният любимец. Тук становищата са спорни. От една страна срещата на бебето от малко с различни антигени калява имунната му система и спомага за развитието на защитни сили. От друга страна тези контакти могат да бъдат причина за алергия или заболявания. Предвид позитивните и негативните страни на темата, дали домашният любимец ще присъства или не в дома, е въпрос на личен избор.

Дрехите и обличането. Препоръчително е да използват памучни нежни материи. През първите седмици може да обличате дрешките с ръбовете навън, т.е. на обратно. Добре е дрешките да нямат много копчета и ципове, които да дразнят или да има опасност да паднат. Не е добре бебето да се облича прекалено много, за да не се претопля и изпотява. Обикновено е нужна една дрешка повече от това, с което сме облечени ние.
Прането на бебето трябва да става самостоятелно, без да се смесва с това на останалите членове от семейството. Използват се специални бебешки прахове, които са с по-малко аромати.

Разходките. Бебето може да бъде изкарвано на чист въздух след 10-тия ден. Първия ден се започва с 5 минути на терасата, втория ден с 10, третия с 15 и така докато се стигне до 30 минути. На 20-тия ден вече може да бъде направена първата разходка за около 1 час. Горе долу това съвпада и с първата консултация. Ако температурите навън са до 0 градуса, бебето може да бъде изкарвано като е облечено подходящо. Ако температурите са отрицателни, разходките трябва да бъдат отложени. През зимата обличането е достатъчно да бъде 3 ката, през пролетта и есента 2 ката, а през лятото 1 кат. Шапките са задължителни и през студените и през топлите месеци. През зимата - за да затоплим главичката, а през лятото - за да предпазим бебето от слънчевите лъчи. Дори и то да е на сянка, не бива да забравяме, че лъчите се отразяват и достигат до кожата на детето. Разходките през лятото трябва да стават до 11 часа сутринта и след 17 часа, а през зимата между 11 и 17 часа. Не бива да забравяте защитните кремове, които трябва да са над 50-ти фактор.

Грижите за бебето са много важни и трябва да бъдат адекватни, умерени и внимателни.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се