Защо бебетата имат колики? Вижте 3 лесни съвета, които ще ги облекчат!

17341
Защо бебетата имат колики? Вижте 3 лесни съвета, които ще ги облекчат!

Коликите са проблем, с който трябва да се борят много майки и бебета. Защо идва момент, в който се появяват колики? Какво се променя в организма на детето, за да се появяват болки? Може ли да ги избегнем?

Коликите при новородените са резултат от незрелостта на храносмилателната им система. Най-често те се появяват между 10-тия ден и 5-тия месец, но този период може да варира значително, тъй като всяко бебе е различно и индивидуално. Близо 50% от бебетата имат колики, което означава, че е много широко застъпен проблем, за който трябва да се вземат решения. Много често бебето е раздразнително, плачливо и не може да заспи, което е причина за посещение при личен лекар или спешен кабинет. Разбира се, това се отразява на поведението както на бебето, така и на концентрацията и бодростта на родителите.

Какво причинява коликите при бебета?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-често причината е в това, че тяхната храносмилателна система е все още незряла и трябва да премине от един към друг начин на функциониране. По време на бременността храненето на бебето се осъществява през пъпните съдове и също през тях се отделят непотребните продукти от кръвта му. Хранителните вещества са се пренасяли чрез кръвта на майката и гастроинтестиналният тракт не е функционирал според своето предназначение. След раждането бебето започва да бъде хранено с кърма или адаптирано мляко, което дава началото на заселването на червата с пробиотични култури. Те започват да участват в смилането на храната и предизвикват ферментация и газове. Раздуването на чревната лигавица, заедно с по-усилената перисталтика са причините за появата на коликите при новородени. Според проучвания бебетата, хранени с майчина кърма, страдат по-рядко от колики или поне те са по-слаби.

Как да облекчим коликите?

реклама

Кърмене. По възможност е добре да кърмите бебето, защото това е най-естествената и най-добре балансираната храна за него. Адаптираните млека трудно могат да заместят напълно кърмата, въпреки значителното развитие на тази индустрия. Избягвайте консумацията на люти храни или прекалено подправени, тъй като те могат да окажат влияние върху състава на кърмата.

Адаптирани млека. Ако по някаква причина се налага дохранване с адаптирано мляко, може да се посъветвате с лекар, който да ви насочи към формула, специално създадена за облекчаване на болките.

Захранване. След като започнете захранването с оризови каши или пюрета, не спирайте да кърмите. В кърмата се съдържат и пробиотични култури, които спомагат узряването на храносмилателния тракт и облекчават коликите.

Как да облекчим болките вкъщи? Как да се справим когато бебето е неспокойно?

1. Масажи на коремчето. Те са подходящи както при болки в коремчето, така и при трудно изхождане. Движенията трябва да са нежни, с лек натиск. Може да започнете от пъпа като с кръгообразни движения достигане периферията и обхванете цялото коремче. Наблюдавайте бебето дали се чувства добре и дали се успокоява.

2. Топла баня. В патофизиологията на болките стоят разтягането на чревната лигавица от газовете и спазмите на гладката мускулатура на червата. Топлата вода ще релаксира мускулите, което ще отпусне бебето и ще облекчи болките му.

3. Движения на крачетата. Може да сложите бебенцето да легне по гръб и да му движите крачетата все едно кара колело. Това ще раздвижи червата и ще спомогне за отделянето на газовете или за изхождане по голяма нужда. Може във вид на игра и забавление да опитате да се справите с този неприятен проблем.

Консултацията със специалист е необходима, ако бебето е много неспокойно и нито един от методите за справяне не работи.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се