Запек при бебето! Как да се справим и какви са възможните причини?

20543
Запек при бебето! Как да се справим и какви са възможните причини?

През първите месеци от живота всяко бебе има различен брой изхождания в зависимост от начина му на хранене и от спецификата на организма му. Всяко едно новородено е различно и не може да бъде конкретизиран определен брой изхождания, които са "нормални" за едно бебе. Някои новородени се изхождат след всяко хранене, а други веднъж на два-три дни. Считано за по-правилно е да има ежедневни изхождания, защото това предполага правилно функциониране на храносмилателната система на бебето, адекватно изхвърляне на непотребните вещества и правилно функциониране на организма.

Как да разберем дали детето има запек? По какво да съдим за това?

Освен броят на изхожданията, за запек може да съдим и според обема и консистенцията на изпражненията. При запек те са сухи и твърди. Запекът при бебета е съпроводен и с болки в коремчето, което ги прави неспокойни, плачливи и раздразнителни. За да избегнат тези болки, някои деца опитват да спират изхожданията си, което допълнително влошава състоянието.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

След определен период майките вече научават режима на децата си и могат много по-лесно да разпознаят запека. Изхождания, които са по-твърди от обичайното, случват се по-рядко във времето и са съпроводени с неспокойствие и раздразнителност на детето, насочват към тази посока.

Какви са най-честите причини за запека при бебета?

реклама

Дехидратация. Недостатъчният прием на течности е в състояние да причини запек при бебета, защото те са много чувствителни към дехидратацията. Когато водата в организма е малко, тя бива абсорбирана от чревното съдържимо, за да може тялото да компенсира максимално дефицита. Детето трябва да получава достатъчно количество течности, за да функционира добре не само храносмилателната му система, но и целият организъм. Особено през лятото трябва да бъдете абсолютно сигурни, че детето си набавя нужното количество вода.

Преминаване от хранене с кърма към хранене с адаптирани млека. Кърмата е отлично балансирана храна, която съдържа всички нужни вещества за правилното функциониране на детския организъм. По една или друга причина понякога трябва да се премине към адаптирани млека, което може да е причина за запек. Адаптираните млека са също добре балансирани, но не могат да наподобят майчината кърма. Кърмените деца обикновено по-рядко страдат от този проблем, тъй като майчиното мляко съдържа хранителни вещества, точно толкова, колкото са нужни за детето. Ако забележите промяна в изхожданията на детето след преминаването към адаптирано мляко, може да се посъветвате с Вашия лекар, който ще препоръча специални формули, създадени за деца, склонни към запек.

Захранване. Това е друга честа причина за запек. Нормално е след захранване да има запек или други промени в изхожданията. Все пак детето реагира на смяната на храната. Освен това много често захранването започва с оризови каши, които са доста бедни на влакнини и това забавя изхождането. След това плодовите и зеленчуковите пюрета могат също да подействат така на бебето, особени тези с банан, картоф или морков.

Как може да се справим със запека при бебето?

1. Масажи на коремчето. Те могат да спомогнат за раздвижване на червата и стимулиране на перисталтиката. Освен това масажите могат да облекчат болките, ако бебето има такива. Трябва да се извършват нежно и внимателно и при условие, че детето се чувства добре докато го правите.

2. Промяна в храненето с адаптирани млека. Ако забележите, че бебето получи запек след преминаване към адаптирано мляко, трябва да се уверите, че изпълнявате правилно инструкциите за приготвянето му. При по-голямо количество суха съставка, може да направите консистенцията по-гъста от нормалното и това да доведе до запек. Ако причината не е това, трябва да се консултирате с педиатър, който да смени адаптираното мляко с такова, пригодено за деца, склонни към запек.

3. Промяна в храненето при захранени деца. Ако детенцето вече е захранено, може да пробвате лека промяна в менюто. Ограничете ориза, пюретата с банан и морков. Може да предложите плодови пюрета с ябълка, круша, слива или пюрета с тиква, кайсии и праскови.

Ако не откривате сами причината за запека на бебето е нужно да се консултирате със специалист, който да се запознае със състоянието на детето и да потърси друг проблем.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се