Ранни признаци на бременността! Как да я разпознаем?

33886
Ранни признаци на бременността! Как да я разпознаем?

Бременността е прекрасен период, в който майката износва плода и дава началото на нов живот. Целият този процес се съпътства от редица промени в тялото. Много жени са си задавали въпроса дали в даден момент от живота си има вероятност да са бременни или не. Категоричен отговор на този въпрос дават уринните и кръвните тестове за бременност. Има някои признаци в тялото, които издават настъпването на бременността. Кои са те?

Всички жени ли имат ранни признаци на бременност?

Всяка жена е абсолютно различна. Затова и бременността при всяка една преминава по коренно различен начин. Не всички жени имат едни и същи признаци, а при някои може дори да липсват такива. Освен това всяка една бременност при една и съща жена може да премине по различен начин.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Понякога ранните признаци на бременността може да останат незабелязани, защото може да имитират предменструален синдром (ПМС) или оплакванията, характерни за менструалния период.

Ранните признаци на бременността са симптоми, които са се случвали или се случват ежемесечно на всяка жена. Затова дори и наличието на някои от тях не означава бременност, докато това не бъде потвърдено с тестове или кръвни изследвания.

Ето и някои от първите признаци на бременност:

Вагинално кървене и крампи. Те са познати на много жени, защото кървенето може да наподобява менструалния период, а крампите обикновено го съпътстват. След като яйцеклетката бъде оплодена в маточните тръби, тя се насочва към лигавицата на матката (ендометриума), която е готова да бъде среда за развитието й. Имплантирането на яйцеклетката в ендометриума може да бъде свързано с незначително кървене, което се нарича имплантационно кървене. Нормално е то да се появи между 6-ия и 12-ия ден.

Промени във вагиналния флуор. Нормално е по време на бременността да има белезникав влагалищен флуор, който не трябва да бъде причина за притеснение. Нормално е да се появи още след зачеването и да продължи по време на цялата бременност. Ако цветът му се промени от бял в жълтеникав или друг, то трябва да потърсите лекарски съвет, защото може да се касае за бактериална или гъбична инфекция. Важни симптоми, които насочват към инфекция са парене, сърбеж и зачервяване.

Промени в гърдите. При настъпването на бременността започват и хормоналните промени. Увеличават се нивата на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), пролактин, естрогени, прогестерон, окситоцин. Гърдите реагират на тези промени като започват да се увеличават. Възможно е също така да се усеща напрежение и да станат по-чувствителни на допир. Възможно е да има болезненост. С напредването на бременността зърната и ареолите започват да потъмняват и да се увеличават.

Отпадналост и лесна умора. Те се дължат на "пазителя на бременността" - прогестерона. Този хормон спомага на женския организъм да задържи и износи плода, но оказва и системни ефекти. Чувството на отпадналост и умората се дължат именно на него. Най-силно изразени са през първите три месеца от бременността.

реклама

Гадене и промяна в апетита. Гаденето и сутрешното повръщане са най-често срещаните признаци на бременността, но въпреки това не всяка една жени ги има. Те се дължат на високите серумни нива на човешкия хорионгонадотропин (ЧХГ). Гаденето може да продължи по време на цялата бременност или да намалее с напредването й. Промените в апетита също са характерни за бременността. Може да се появи желание към определени храни или отвращение към други.

Липсваща менструация. Най-честият признак, който кара жените да си направят тест за бременност е закъсняващата менструация. Нормално е по-време на цялата бременност да липсват менструални цикли, но на практика има жени, при които това не се случва ("цветна" бременност).

Други признаци на бременността. Освен тези, има и други признаци и промени в тялото, които са неспецифични, но може да насочват към евентуална бременност.

  • Често уриниране. Дължи се на промените в хормоналните нива и на нарастването на матката, която започва да притиска органите на отделителната система и по този начин се създават предпоставки за недостатъчно ефективно елиминиране на урина. Трябва да бъдете внимателни и да обърнете внимание дали има промени в цвета и мириса на урината, защото честото уриниране може да бъде и начало на инфекциозен процес. Обикновено честото уриниране се появява след 6-тата седмица.
  • Запек. Той се дължи на прогестерона, който намалява движението на червата. Не се появява при всички жени, но е често срещан признак. За да се справите с него може да наблегнете на храната, която съдържа повече фибри, на плодовете, зеленчуците, може също така да пиете повече вода и да се стараете да се движите достатъчно.
  • Промени в настроението. Рязката промяна на хормоналните нива води и до промени в настроението, които са най-силно изразени през първия триместър.
  • Болки в кръста и главоболие. Отново хормоните имат отношение към тези симптоми. От друга страна увеличаването на корема и нарастването на плода създават допълнително натоварване за опорно-двигателния апарат.
  • Световъртеж. Хормоните водят до понижаване на кръвното налягане, което затруднява доброто кръвоснабдяване на мозъка.

Консултация с лекар и провеждането на изследване са задължителни при съмнение за бременност. Наличието на тези симптоми или на някои от тях не означава бременност задължително, тъй като за тяхната поява може да има и други причини. Най-сигурният начин да се установи причината за тези симптоми е преглед при акушер-гинеколог и кръвни изследвания.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се