Omed.bg
реклама


Какво трябва да знаете за кървенето на стомашно-чревния тракт?

 
Какво трябва да знаете за кървенето на стомашно-чревния тракт?

     Признаците на кървене в храносмилателния тракт зависят от мястото и тежестта на кървенето. Ако кръвта идва от ректума или долната част на дебелото черво яркочервената кръв ще се прикрие или ще се смеси с изпражненията. Причината за кървенето може да не е сериозна, но е важно локализирането на източника на кървене. Стомашно-чревният (храносмилателният) тракт включва хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво, ректума и ануса.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВНЕ НА СТОМАХ С ОТСТЪПКА!

     Кървенето може да дойде от една или повече от тези области - от малка област като язва върху лигавицата на стомаха или от голяма повърхност като възпаление на дебелото черво. Кървенето понякога може да възникне без човек да го забележи. Този вид кървене се нарича окултно или скрито. За щастие прости тестове могат да открият окултна кръв в изпражненията.

Симптоми

     Симптоми като промени в навиците на червата, консистенция и цвят на изпражненията (до черно или червено) и наличието на болка може да кажат на лекаря коя област на храносмилателния тракт е засегната. Тъй като приемът на желязо, бисмут или храни като цвекло може да придаде на изпражненията същия вид като кървене лекар трябва да тества изпражненията за кръв преди да посочи диагноза.

Симптоми:

Диагноза

     Мястото на кървенето трябва да бъде локализирано. Пълната медицинска история и физическия преглед са от съществено значение. Кръвната картина ще покаже дали пациента има анемия и също така ще даде представа за степента на кървенето и колко хронично е състоянието.

Ендоскопия

     Ендоскопията е често срещана диагностична техника, която позволява директен оглед на мястото на кървене. Тъй като ендоскопът може да открие лезии (увредена тъкан) и да потвърди наличието или отсъствието на кървене лекарите често избират този метод за диагностициране на пациенти с остро кървене. В много случаи лекарят може да използва ендоскопа и за лечение на причината за кървенето.

     Ендоскопът е гъвкав инструмент, който може да бъде поставен през устата или ректума. Позволява на лекаря да огледа хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника (езофагодуоденоскопия), дебелото черво (колоноскопия) и ректума (сигмоидоскопия), да събере малки проби от тъкан (биопсии),  да прави снимки и да спре кървенето. Ендоскопията на тънките черва или ентероскопията е процедура, използваща дълъг ендоскоп. Този ендоскоп може да се използва за локализиране на неидентифицирани източници на кървене в тънките черва.

Други методи

     Бариевите рентгенови лъчи по принцип са по-малко точни от ендоскопията при локализиране на местата на кървене. Някои недостатъци на бариевите рентгенови лъчи са, че те могат да пречат на други диагностични техники, ако се използват за откриване на остро кървене. Излагат пациента на рентгенови лъчи и не предлагат възможностите за биопсия или лечение.

       Компютърната томография (КТ) е друг вид рентгеново изсладване.

    Ангиографията е техника, която използва багрило за кръвоносните съдове. Тази процедура е най-полезна в ситуации когато пациентът кърви остро така, че багрилото посочва кръвоносния съд и спомага за идентифициране мястото на кървене. В избрани ситуации ангиографията позволява инжектиране на лекарство в артерии което може да спре кървенето.

Лечение

     Ендоскопията е основната диагностична и терапевтична процедура при повечето причини за кървене от стомашно-чревния тракт. Активното кървене от горната част на стомашно-чревния тракт  често може да бъде контролирано чрез инжектиране на химикали директно в мястото на кървене с игла въведена през ендоскопа. Лекарят може също да обработва мястото на кървене и околната тъкан със сонда или устройство за електрокоагулация през ендоскопа. Лазерната терапия е полезна в определени специализирани ситуации.

     След като кървенето е контролирано често се предписват лекарства, за да се предотврати повторно кървене. Медикаментът е полезен предимно при хеликобактер (H. pylori), езофагит, язви, инфекции и раздразнения на червата. Медицинското лечение на язви включително елиминирането на хеликобактер (H. pylori) осигурява лечебна и поддържаща терапия за предотвратяване на рецидиви на язва, а също може да намали вероятността за повторно кървене. Отстраняването на полипи с ендоскоп може да контролира кървенето от полипи на дебелото черво. Отстраняването на хемороиди е ефективно при пациенти които страдат от хемороидално кървене периодично.

     Често обаче е необходима операция за контрол на активно, тежко или повтарящо се кървене когато ендоскопията не е успешна.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

443

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !