Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са причините за замъглено зрение

 
Кои са причините за замъглено зрение

Има редица причини за замъглено зрение. Повечето причини за замъглено зрение не са сериозни. Важно е обаче да се консултирате с лекар относно внезапно или трайно замъглено зрение, тъй като това може да е симптом на състояние, което изисква лечение.

Причините за замъглено зрение. Колко сериозно е?

В много случаи замъгленото зрение не е признак на животозастрашаващо състояние. Внезапните промени в зрението понякога могат да означават, че човек се нуждае от спешно лечение. Осъзнаването на признаците на тези състояния може да Ви помогне да решите кога да потърсите помощ. Всеки, който изпитва замъглено зрение заедно с някой от следните симптоми, трябва да потърси спешна медицинска помощ:

Хората с диабет също трябва да потърсят помощ веднага, ако получат:

Рефракционни грешки. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) рефракционните грешки са най-честата причина за очни проблеми в САЩ. Рефракционни грешки:

Най-честият симптом на рефракционната грешка е замъглено зрение, но може също да причини:

Очилата или контактните лещи могат да помогнат на хората с рефракционни грешки да виждат по-ясно. Въпреки това някои хора може да се нуждаят от операция.

Очна инфекция. Бактериите, гъбичките и вирусите могат да причинят очна инфекция и могат да засегнат едното или двете очи. Потенциалните симптоми на очна инфекция включват:

Конюнктивитът е често срещан тип очна инфекция. Други видове инфекции могат да бъдат тежки, ако човек не се лекува.

При симптомите на очна инфекция трябва да се потърси медицинска помощ. В зависимост от причината лечението може да включва капки за очи, локални лекарства или перорални антибиотици.

Мигрена. Мигрената е състояние което причинява умерено до тежко главоболие. Някои хора също изпитват главоболие с аура, коejто е сензорни нарушения появяващи се преди или по време на главоболие. Симптомите на главоболие с аура могат да включват:

Според Американската фондация за мигрена тези симптоми обикновено продължават 20–60 минути за тези, които изпитват главоболие с аура. Също може да има тиха мигрена, която е мигрена с аура, но без болка. Лечението на мигрена обикновено включва болкоуспокояващи. Лекарствата без рецепта може да са достатъчни за тези със случай на мигрена. Въпреки това честите епизоди на мигрена може да изискват рецепта, за да се управлява състоянието.

Катаракта (старческо перде). Развива се когато лещата на окото се замътни причинявайки замъглено зрение. Това може да се случи с едното или и двете очи. Катарактата обикновено е свързана с възрастта и е често срещана при напреднала възраст.

Симптомите на катаракта могат да се появят с течение на времето. Те включват:

Единственият начин за лечение на катаракта е чрез операция. По време на операцията хирург ще замени помътнената леща с изкуствена.

Свързана с възрастта макулна дегенерация. Свързаната с възрастта макулна дегенерация засяга макулата, която е частта от окото позволяваща да се виждат фини детайли. Състоянието може да започне с едното око и да премине към другото причинявайки загуба на остро или централно зрение. Има две форми на макулна дегенерация:

Влажна форма на макулна дегенерация. Възниква когато кръвоносни съдове зад ретината и под макулата кървят и изтичат в окото образувайки белези и го увреждат. Правите линии, които изглеждат вълнообразни са ранен симптом на влажната макулна дегенерация.

Суха форма на макулна дегенерация. С напредването на възрастта макулата изтънява което води до замъглено зрение. Това е най-често срещаната форма на макулна дегенерация, която представлява 70–90%. Малки жълти или бели отлагания под ретината са най-честият ранен признак на суха макулна дегенерация.

Няма лечение за макулната дегенерация, но има обаче неща, които хората могат да направят, за да забавят развитието:

При влажна макулна дегенерация лекарите могат да препоръчат инжектиране на  лекарства насочени срещу специфичен растежен фактор – васкуларен ендотелен растежен фактор, който потиска образуването на нови съдове.

Диабет. За хората живеещи с диабет замъгленото зрение може да е признак на диабетно очно заболяване. Това се случва когато високите нива на глюкоза в кръвта увреждат кръвоносните съдове в окото причинявайки състояния като:

Често няма ранни симптоми на диабетно очно заболяване, но човек може да изпита:

Важно е хората с диабет да правят ежегодни разширени очни прегледи, тъй като те могат да помогнат на лекарите да открият ранни признаци на увреждане. Може да се намали риска от тези усложнения като управляват нивата на кръвната глюкоза, кръвното налягане и холестерола.

Лечението на съществуващо диабетно очно заболяване може да включва медикаменти, лазерни процедури, операция или комбинация от трите.

Инсулт. Понякога замъгленото зрение е признак на инсулт. Инсултът се случва когато се спира снабдяването с кръв на мозъка. Това може да е запушване на кръвоносни съдове или спукване. Симптомите на инсулт, които са знак да се обадите на спешна помощ:

Внезапни проблеми със зрението или ходенето или силно главоболие също могат да бъдат симптоми на инсулт. Лечението може да включва лекарства за разграждане на кръвни съсиреци, процедури за възстановяване на кръвоносни съдове или операция.

Ако човек има тези симптоми, не се колебайте да се обадите за линейка. Парамедиците могат да започнат лечение по пътя към болницата.

Може ли COVID-19 да причини замъглено зрение?

Някои хора с COVID-19 изпитват конюнктивит, който може да причини замъглено зрение, зачервяване или сълзене на очите и усещане, че чужд обект е в окото. Както при другите видове вирусен конюнктивит тези симптоми обикновено изчезват сами.

Важно е обаче да се изолирате и да се тествате за COVID-19. Дори при малко или леки симптоми е възможно да се предаде вируса, който причинява COVID-19. Въпреки това, ако конюнктивитът е в резултат на COVID-19 важно е да се обадите предварително преди да посетите медицински специалист лично.

Лекарят може да диагностицира причината за замъгленото зрение и да препоръча най-добрите възможности за лечение. Хората с внезапни промени в зрението или загуба трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, особено ако имат и основни състояния като диабет.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

824

реклама

Коментариреклама


Свързани статии