Заболявания, за които състоянието на очите може да ни подскаже!

10189
Заболявания, за които състоянието на очите може да ни подскаже!

Окото представлява един изумителен орган, благодарение на който осъществяваме връзката със заобикалящия ни свят. Възприемаме около 90% от информацията чрез зрителния анализатор. Окото е изградено от очна ябълка и спомагателни органи - клепачи, очни мускули, и е разположено в орбитата на черепа. При редица заболявания, не само офталмологични, но и системни, то променя своя изглед и може да насочи специалистите да мислят за определена болест.

Ето и някои от заболяванията и състоянията, за които можем да се ориентираме според изгледа на очите:

Чернодробни и жлъчни заболявания

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Цвета на окото и по-точно на склерата (бялата част на окото), може да се промени при някои чернодробни заболявания. Очите придобиват жълтеникав оттенък, тъй като в склерата се отлага пигмента билирубин, чието общо количество в организма е повишено поради различни причини. Това състояние е част от клиничния синдром иктер или жълтеница, който може да се наблюдава при различни заболявания -възпаление на черния дроб (хепатит), запушване на жлъчните пътища и при някои видове анемии.

Бъбречни заболявания

При голяма част от бъбречните заболявания организмът губи големи количества белтък. Последният от своя страна е отговорен за задържането на водата в кръвоносните съдове и когато количеството му намалее, течността започва да излиза от съдовете в междуклетъчните пространства като по този начин се образуват отоци. Характерно за бъбречните отоци е, че са разположени около очите и по клепачите и се появяват сутрин.

Промяна в секрецията на хормони от щитовидната жлеза

реклама

При Базедова болест, която се характеризира с повишение на щитовидните хормони се наблюдава изпъкване на очните ябълки. Това се дължи на факта, че възпалителни клетки и антитела се натрупват в околоочните мускули и тъканите, разположени зад очната ябълка. Изпъкналите и лъскави очи са много характерни за Базедовата болест. Ако не се предприеме необходимото лечение, може да се стигне изсъхване на роговицата и развитие на язви.

Интересна особеност при състоянието, което се характеризира с намалено количество щитовидни хормони - хипотиреоидизъм е, че окапват космите на външния край на веждите.

Високо кръвно налягане

При чести хипертонични кризи под конюнктивите могат да се забележат малки кръвоизливи. Това се дължи на рязкото повишаване на налягането и разкъсване на малките кръвоносни съдове в окото.

Известно е, че дългогодишната хипертония, когато не се лекува води до увреждане на стената на кръвоносните съдове. Единствените съдове, които са достъпни за преглед чрез неинвазивно изследване са тези в очните дъна. Това се осъществява чрез изследване, наречено офталмоскопия, при което стават видими промените, настъпили вследствие от хипертонията в съдовете на очното дъно. На базата на това изследване може да се съди и за стадиите на хипертонията.

Диабет

При дългогодишен диабет се развиват различни усложнения, свързани с увреждането на големите и малки кръвоносни съдове. Едно от тези усложнения е диабетната ретинопатия, при която като резултат от увреждането на съдовете в ретината се стига до прогресивно нарушение на зрението и дори до слепота. Офталмоскопията е метода на избор, чрез който офталмолозите проследяват пациентите с диабет за настъпване на това усложнение. Освен това по промените настъпили в съдовете на очното дъно могат да се ориентират и за давността на заболяването.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се