Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Можем ли да намалим риска от възникване на рак на гърдата и как да го направим?

 
Можем ли да намалим риска от възникване на рак на гърдата и как да го направим?

 

  В световен мащаб ракът на гърдата е на челна позиция сред онкологичните заболявания при жените – около 25 % от всички случаи. По - често срещан е в развиващите се страни. Изходът от заболяването зависи от много фактори – типа на рака, стадия, възрастта на пациента и други. Самоизследването, медицинските прегледи и мамографиите са ефективен начин за ранна диагностика на заболяването, но има ли начин да се предпазим от рака на гърдата? За съжаление не съществува сигурен начин за това, но има няколко съвета, с които значително можем да намалим риска от възникване на заболяването. Ето кои са те:

Поддържайте здравословно тегло!

  Наднорменото тегло се асоциира с повишаване на риска от възникване на редица заболявания, в това число и рака на гърдата. Това важи до голяма степен за жените, които напълняват след менопаузата, когато основното количество естрогени (женски полови хормони) се отделя от мастната тъкан. Известно е, че високите нива на естрогени са пряко свързани с увеличен риск от заболяването. Другият хормон, чиято секреция се увеличава при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване  е инсулинът, който също се свързва с увеличаване на риска.

 Опитайте се да поддържате здравословно тегло с правилен начин на хранене и добра физическа активност. Това ще намали шансовете да се разболеете не само от рак на гърдата, но и от редица други заболявания като онкологични, диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето (ИБС) и други.

Бъдете физически активни!

  Много проучвания сочат, че упражненията и физическата активност са изключително благоприятни за здравето на гърдите. Препоръчва се поне 150 минути седмично да сте ангажирани с умерено интензивна физическа активност, като например бързо ходене или 75 минути по – интензивна такава. Желателно е да разпределите упражненията равномерно през цялата седмица. Поддържането на добър тонус е важно за цялостното укрепване на организма и устойчивостта му спрямо различните заболявания.

Прекарвайте по – малко време седнали!

  Нараства броят на доказателствата, които сочат, че повечето време прекарано в седнало положение, когато не работим, увеличава риска от възникване на онкологични заболявания, особено при жени. Едно проучване сочи, че жените, които прекарват по 6 часа дневно в седнало положение, когато не са на работа имат 10% по – висок шанс да развият инвазивен рак на гърдата в сравнение с дамите, които прекарват по –малко от 3 часа дневно седейки.

Ограничете консумацията на алкохол!

  Вероятно няма да ви изненада този съвет, все пак е широко известно, че прекомерната консумация на алкохол е самостоятелен рисков фактор за възникването на редица заболявания. Проучвания показват, че дамите, които консумират по 2 -3 алкохолни напитки ежедневно имат около 20 % по – висок риск да развият рак на гърдата. Дори при консумацията само на една алкохолна напитка на ден леко се повишава шанса да развиете заболяването.

Не се подлагайте на ненужни рентгенови изследвания!

  Рентгеновите изследвания са сред най – важните диагностични методи на образната диагностика, но все пак нека не забравяме, че те не са напълно безвредни и носят известно лъчево натоварване за организма. Разбира се няма спор, че трябва да бъдат прилагани, когато са показани, но това би могъл да определи единствено и само лекар. Не прибягвайте до подобни изследвания с профилактична цел и не си ги назначавайте сами. Относно мамографиите те стават част от препоръчителните профилактични прегледи едва след 40 годишна възраст.

Избягвайте да се подлагате на хормонзаместителна терапия, в случай че нямате реална нужда от нея!

  Периодът на менопаузата обикновено е свързан с редица неприятни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението, които се превръщат в голяма трудност за част от жените в тази възраст. Поради тази причина някои от тях се подлагат на така наречената хормонзаместителна терапия – комбинация от естрогени и прогестин. Безспорно ефектът от нея е добър и неприятните симптоми изчезват, но за съжаление съществуват данни, че жените подложени на нея са в по – висок риск от развитие на рак на гърдата. Счита се, че рискът се повишава след четвъртата година от терапията и спада до минимум 5 години, след като тя бъде прекратена.

Преглеждайте се сами и не пропускайте профилактичните си прегледи!

  И не на последно място, не забравяйте за профилактиката! Тя няма да ви предпази от възникване на заболяването, но може да помогне то да се открие в ранен стадий, което дава възможност за ефикасно лечение. Профилактичните прегледи трябва да започнат още след навършването на 20 годишна възраст. Според препоръките на Световната здравна организация, дамите от 20 до 39 години трябва поне един път в месеца да се самоизследват, а веднъж на всеки3 години да преминават преглед при лекар. От 40 до 50 години, освен ежемесечното самоизследване лекарските прегледи трябва да бъдат провеждани веднъж годишно, първата мамография да се направи на 40 години, след което веднъж на всеки 2 години до 50, с последващи ежегодни мамографии.

 

Автор: д-р С. Георгиева

Източници: www.cancer.org, www.who.int

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

484

реклама

Коментариреклама


Свързани статии

Секретиращи зърна?
30.10.2015    4337

Сподели !